Kuidas tülitsemine viie minutiga lõpetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oksütotsiin ehk «armastuse hormoon» võib aidata tüli lõpetada vaid viie minutiga.

Tead seda imelist tunnet, mis tekib siis, kui oma partnerit kallistad – kui unustad selle, kui tige sa tema hiliste kojusaabumiste tõttu oled olnud ja ta pole sulle isegi vabanduseks lilli toonud? See imeline tunne tekib tänu oksütotsiini vallandumisele kehas, kirjutab Yahoo! Shine.

Kui koged orgasmi või hoopis sünnitad, peab oksütotsiin sinu ajus väikest pidu, tekitades armastusväärse ja teise inimesega sideme tekitamise tunde. Ja see aitab ka tülisid lahendada vaid viie minutiga.

Zürichi ülikooli teadlased kutsusid kokku 47 paari vanuses 20-50, kes olid kas abielus või koos elanud vähemalt ühe aasta. Nad andsid paaridele kas viis pahvi platseebopihustit või viis pahvi pihustit, milles sisaldus oksütotsiini. Teadlased palusid valida paaridel teema, mis nende suhtes konflikte tekitab, seejärel sulgesid ukse ja lasid paaridel omaette olla 45 minutit.

Teadlased selgitasid, et reeglina näitavad naised sagemini nõudlikku käitumismustrit ja mehed kipuvad enesesse tõmbuma. Kuid 45 minuti jooksul juhtus midagi üllatavat: oksütotsiini sisse hinganud naised olid vähem nõudlikud ja sõbralikumad, mehed aga positiivsemad ja altimad vestlusest osa võtma.

Mida paarid tegema peaks, et oksütotsiini vallandada? Naised toodavad oksütotsiini näiteks imetamise ajal. Osa suhtenõustajaid soovitab ka kallistamist, aga tõenäoliselt on see viimane asi, mida vaidluse käigus teha tahate. Ometi tuleks meeles pidada, et kallistamine on just see, mis võib suhte päästa.

Ütle oma partnerile, et järgmise vaidluse käigus peaksite proovima kallistamist – võib küll tunduda veider vaidluse käigus aeg maha võtta, et partneriga kallistada, kuid mõne minuti möödudes tunduvad kõik konfliktid tähtsusetumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles