Kas inimese tahtejõul on piirid?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koogid ja kompvekid panevad tahtejõu igapäevaselt proovile. Kuid ainuüksi magusa maitse abil on võimalik enesekontrolli hoopis suurendada, näitasid ajakirjas Psychological Science ilmunud uurimused.

USA Northwesterni ülikooli psühholoogi Daniel Moldeni uurimisrühma liikmed lähtusid lihtsast tõest – inimese närvisüsteem vajab süsivesikuid, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Tahte kontrollimiseks kulutame süsivesikuvarusid. Kui tagavarad on otsas, muutume kannatamatuks ja soovime oma ihasid rahuldada seni, kuni oleme jälle süsivesikuid varunud.

Molden tegi katseid vabatahtlikega: ta mõõtis enne tahtejõudu nõudvate ülesannete sooritamist katsealuste veresuhkrut. Glükoosi ainevahetuse ja enesekontrolli vahel ei olnud mingit seost.

Järgnevates eksperimentides selgus, et inimesed, kes loputasid enne katset suud magusa lahusega, muutusid tahtejõulisemateks. Seda hoolimata sellest, et nad ei neelanud suhkrulahust alla ning nende vere glükoositase ei muutunud.

Sama kinnitas ka Georgia ülikooli psühholoogi Matthew Sandersi uurimus.

Sanders palus vabatahtlikel sooritada enesekontrolli nõudvaid ülesandeid. Seejärel loputasid katsealused suud kas glükoosilahusega või kunstliku magusainega ning pidid jälle oma tahtejõudu demonstreerima.

Glükoosilahusega suud niisutanud inimesed kontrollisid end paremini, kuigi nende veresuhkru tase jäi samaks.

Sanders oletas, et glükoosi mõju tahtejõule pole seotud ainevahetusega. Magus maitse võib aktiveerida inimese käitumist kontrollivad ajupiirkonnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles