Kuidas tulla toime üksindusega?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helga Timmerman
Helga Timmerman Foto: Erakogu

Helga Timmerman
rakenduspsühholoog


On kaks lahendust, kuidas tulla toime üksindusega. Üks on rohkem suhelda, teine tee on saada iseenesega hästi läbi, väärtustada omaenda seltskonda. Te võite valida mõlemad, mitte ilmtingimata vaid ühe või teise.

Meil on suhteid paljude inimestega eri tasanditel. Suhted võivad ulatuda lihtsast tundmisest (näiteks ütleme tere võõrale või  poemüüjale) väga lähedaste suheteni. Mõelge eelmisele nädalale ja meenutage inimesi, kellega on olnud mingi side. Kas teil on olnud telefonisuhtlust? Kas olete lugenud või saatnud e-kirju? Kas olete kaupluses kedagi tervitanud? Kas olete kirjutanud või lugenud kirju? Kas olete külastanud sõpru?

Mõelge, kui suur on olnud möödunud nädalal teie suhtlemiste koguarv. Kas see oli suurem, kui te eeldasite? Või oli see väiksem? Kas teil oli piisavalt lähedasi kohtumisi või olid need põhiliselt võõrad ja juhututtavad? Kas te tunnete üksindust ainult täna või tundsite seda kogu eelmise nädala?

Igaüks tunneb vahel üksindust. Üksindus on normaalne, loomulik tunne, mida me kõik kogeme. Kõigil inimestel tuleb aeg-ajalt oma elus toime tulla üksindusega. See tunne tõukab meid otsima vastastikuseid sidemeid, aitab saada inimestega lähedasemaks või ajendab meid riskima, et olla veelgi lähedasemates suhetes. Niimoodi võib üksindus olla hea asi. Et üksindusega toime tulla, peab teile kohale jõudma, mida tahab üksindustunne tõugata teid tegema.

Kas te peaksite liituma grupi või klubiga, et üksindusega toime tulla? Ehk peaksite helistama sõbrale, kellega pole pikka aega rääkinud?

Mõelge, kellega võiksite vestelda, keda sooviksite näost näkku näha. Kui mitte kedagi ei tule meelde, mõelge paikadele, kus võiksite inimesi kohata. Tugigrupid on parim võimalus inimestega kohtuda ja nendega suhelda, samuti klubid ja seltsid.

Mõelge kõikidele kohtadele, kus te võiksite inimestega aega veeta. Suhtlemine ei pea olema alati näost näkku suhe. Ka interneti tugigrupid võivad olla väga abistavad, kusjuures nendega saab ühineda kiiresti, kodunt välja minemata.

Mõelge välja üks tegevus, mida saaksite üksindusega toimetulekuks teha järgmise 24 tunni jooksul ja mis aitaks teid tunda rohkem ühenduses teiste inimestega. 

Hoolimata sellest, kui palju teil on suhteid või kontakte teistega, on oluline olla rahul iseenese seltskonnas. Mõelge, kuidas end tunnete, kui olete üksi. Kas leiate end olevat heas seltskonnas? Kui te ei tunne rahulolu omaenese seltskonnast, siis võib see üle kanduda üksindustundeks. Keskenduge üksindusele, valule, tühjusetundele oma sees ja kujutlege, et see tunne hakkab natukesehaaval muutuma. Kujutlege leppimis-, rahulolu- ja õnnetunnet ning te tunnete end  turvaliselt ja kindlalt.

Ka üksiolemises saab olla õnnelik ja rahulolev, tundmata üksindustunnet, sest teil ei ole millestki puudus, kui olete omaette. Te olete omaette olles täiesti korras. Te ei vaja kedagi teist, et olla terviklik. Teised inimesed võivad rikastada teie elu, kuid te olete terviklik ka omaette olles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles