Looduslikus keskkonnas mängivad lapsed on aktiivsed ja loovad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed. Pilt on illustreeriv.
Lapsed. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Dawn Coe uuris lasteaialaste käitumist erinevates keskkondades ja leidis, et huvitav on neil lastel, kes saavad ronida puu otsa, hüpata üle lompide ja nuusutada lilli, kuid plastikust mänguasjadega sisustatud mänguväljadel on lastel igav, mistõttu nad ei ole nii loovad ja aktiivsed kui looduses.

Dawn Coe vaatles oma uurimistöö käigus ühe lasteaia mänguplatsi muutumisel laste käitumist, alustades siis, kui platsil olid peamisteks mänguvahenditeks tavalised puust ja plastmassist turnimis- ja kiikumisvahendid, kirjutab teadus.err.ee.

Mänguplatsile lisati väike oja, istutati puid, lilli ning ehitati mägi, mille peale rajati vaatetorn ja liumägi. Ümberkorralduste tulemusena muutusid lapsed aktiivsemaks ja loovamaks ning nad tundsid vähem igavust.

Oma uurimistöös järeldas Coe, et looduslik keskkond arendab oluliselt laste motoorseid oskusi ja ergutab neid aktiivsemalt ja loovamalt mängima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles