Veerand väikelaste emadest on kodused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veerand väikelaste emadest loobusid mullu pere nimel tööst.
Veerand väikelaste emadest loobusid mullu pere nimel tööst. Foto: SCANPIX

Mullu loobus lapse eest hoolitsemise nimel töötamisest 8,4 protsenti kõigist alla 8-aastaste laste vanematest.

Töötamisest loobus 24,1 protsenti naistest ja vaid 1,7 protsenti meestest, selgus statistikaameti uuringust «Töö- ja pereelu kokkusobitamine». Siinjuures polnud arvestatud lapsehoolduspuhkusel olevaid vanemaid.

Töötamisest loobunute hulka on arvestatud 15-64-aastased, kel on leibkonnas enda või abikaasa/elukaaslase alla 8-aastaseid lapsi, kes on pärast noorima lapse sündi töötanud ja on vähemalt üheks kuuks töötamisest loobunud (välja arvatud lapsehoolduspuhkus), et lapse eest hoolitseda.

«See, et veerand naistest kodu ja töö vahet pendeldab, ei ole üldse väike protsent. Kui naine vahepeal juba tööle läks, näitab, et ta oli orienteeritud töötama. Küsimuseks jääb, mis sundis teda tagasi koju tulema – kas olid mingid lapsehoiu probleemid või ka töökaotus, mis viimastel aastatel on aktuaalne,» märkis Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar. Tema hinnangul näitab meeste märgatavalt väiksem kojujäämine siiski pigem perekondlikke põhjusi.

Kümnendik lastevanematest on ka otsustanud lapse eest hoolitsemiseks oma tööaega lühendada. Nii on teinud 20,3 protsenti naistest ja 7,6 protsenti meestest, kelle peres on alla 8-aastaseid lapsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles