Kas võrkturundus on võimalus või oht?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töötuks või ka lastega vanemahüvitise lõppedes koduseks jäädes on igasugune sissetulek teretulnud. Just siis leiavad ka erinevad võrkturundusel põhinevad firmad nimetatud sihtrühmad kärmelt üles.

Tuntumatest ilutoodete firmadest müüvad oma tooteid võrkturundust kasutades Eestimaal hästi kanda kinnitanud Oriflame, Avon ja Dermoshop. Just neid firmasid kohtab erinevatel üritustel, messidel ja näiteks beebikino seansside eel aktiivselt tooteid müümas ja uusi konsultante värbamas.

Tegemist on usaldusväärsete ettevõtetega, millega paljud naisterahvad on kokku puutunud. Vähem ollakse aga kursis sellega, mida konsultanditöö kaasa toob ja kas sellega on ka reaalselt võimalik raha teenida. Tihti liitutakse eelkõige sellepärast, et ise soodsamalt ilutooteid osta – järelikult kulutada ja mitte teenida.

Mis firma ja skeemiga on tegemist?

Ilufirmadele lisaks leidub alatihti aga märksa ahvatlevamaid ja salapärasemaid ettevõtmisi, mis võiks potentsiaalse liituja ettevaatlikuks teha. Kindlasti tuleks tundmatute nimede puhul uurida võimalikult täpselt firma tausta - abiks on nii majandustegevuse register, äriregister kui ka krediidiinfo. Samuti tuleks uurida, mis toodet-teenust müüakse, millised on liitumistingimused jmt.

Mida suuremat saladust huvi tekitamiseks püütakse teha, seda kahtlasem. Kõige ettevaatlikumaks peaks tegema püramiidskeemil põhinevad võrgustikud, kus hilisematel liitujatel on võrdlemisi raske midagi teenida, küll aga teenitakse nende pealt.

Hästi tuleks järele uurida liitumistingimused. Kui võrgustikuga ühinemine ei too kaasa rahalist kulutust, tuleb enamasti arvestada nii ajakulu kui ka side- või transpordivahenditele kulutuste tegemisega.

Esmatarbevahenditest reisiteenusteni

Mõned aastad tagasi tabas erinevaid tuttavad Amway-laine. Liitujatele lubati korralikku lisateenistust ja suurepärast «võimalust» soetada endale esmatarbe- ja muid kaupu senisest soodsamalt. Iga perenaise unistus, kas pole?

Ei liitunud ma tookord ise ega ka mu sõbranna - vaatamata kursusevenna hoolikale värbamistööle. Kutse hõlmas kõiki ettevaatlikuks tegevaid komponente: salatsemine, pudrumägesid lubavad skeemid ja mõistagi koolitus saalitäiele rahvale.

Pool aastat tagasi sain healt tuttavalt Facebooki kaudu kirja: «Kuidas läheb, Esme? Elus-terve? Tead, ma siin ehitan üles mitut sotsiaalset võrgustikku nii füüsiliselt kui online'is /---/ Kas sul võiks olla huvi, aega ja tahtmist kaasa lüüa mõne projektiga, kus lisaks toredatele inimestele liigub ka toredat raha?»

Andsin küll mõista, et võrkturundusest hoian heaga eemale, aga sain samas teada, et sedapuhku oli tegemist reisiteenuste müümisega. Süsteemiga liitumise juures olnuks olulisim ise oma müügisüsteem internetis üles ehitada ning asuda neid teenuseid tarbima (soodsam kui muidu!) ja sõpradele pakkuma.

Kas müün edasi või muutun ise tarbijaks?

Üks tuttav naisterahvas, kes sobitub kahe väikese lapse emana täpselt eespool kirjeldatud sihtrühma, kutsuti pool aastat tagasi liituma sooduskaardisüsteemi üles ehitava Soome firmaga Better Life Finland Oy. Kuna soovitajaks oli tema jaoks usaldusväärne isik, ei pidanud ta paljuks tasuda kopsakat liitumistasu, milleks ajakirjanduse andmeil olevat kümme tuhat krooni.

Sooduskaarti pakkudes ja võrgustikuga liitumisi müües peab ta eeliseks seda, et ei pea reaalset kaupa nagu näiteks pesupulber maha müüma. Tänu sellele ei ole tema sõnul ka endal ohtu osta asju, mida tegelikult ei vaja. Samas, sooduskaart on tal olemas ning praegu olevat võimalik seda kaarti sajakonna firma tooteid-teenuseid soetades ka kasutada.

Enda eeliseks peab see naisterahvas võrdlemisi varast liitumist, mis võib talle ühel hetkel hakata tooma nii-öelda passiivset tulu. Tegemist on püramiidskeemiga ja tänaseks on ta liitumistasu tagasi teeninud ning mõned tuhanded kroonid lisaks. Oma teenitud tasu saab ta igal ajahetkel kanda virtuaalkontolt päris arveldusarvele, kui kogutud on 40 euro ulatuses boonust.

Võrkturundusel põhinevaid ettevõtmisi on mitmesuguseid. Mõned on Eesti turul staažikamad ja hea mainega, teised aga tulevad ja lähevad. Võrkturundus kui selline on üks moodus tooteid ja teenuseid müüa, ebaõnnestumise risk puudutab kõiki alustavaid ettevõtmisi olenemata müügisüsteemist.

Olgu tegemist ilufirmade või muude huvipakkuvate ettevõtmistega, on oluline endale enne liitumist aru anda, kas hakatakse tõepoolest teistele müüma või muututakse ise kliendiks ja teistele sissetuleku teenijaks. Viimastel puhkudel on tulemuseks mitte lisateenistus, vaid -kulutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles