Kuidas saada miljonäriks ehk rikkus algab peast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Et saada rikkaks, on investorite, ettevõtjate ja õpetajate Robert ja Kim Kiyosaki sõnul parim alustada mõtteviisi muutmisest, enda sisse vaatamisest ja arusaamisest, mis on see ala, millega tahaksid tegelda ja mis sulle tõesti naudingut pakub, kirjutab Anne Veskimeister ajakirja Üks oktoobri/novembrinumbris.

Rikaste saladusi nii koolituste kui ka raamatute ja Cashflow-nimelise mängu kaudu jagava Roberti sõnul tuleb teha otsus, kas jätkata oravarattas (s.t teenida raha tööd tehes) või hakata tootma rahavoogu (s.t panna raha enda eest tööle).

Tähtis on leida sisimas mõjuv põhjus, miks oma valitud alaga tegeleda. Jõuda kindla teadmiseni, et valitud ala on sinu jaoks parim. Leida endale õige tegevus ja õiged inimesed selle tegemiseks. Aga põhiline on nautida protsessi, tõuse ja mõõnu, võtta iga eksimust ja kaotust kui õppetundi. Mitte alla anda, hoida sihti silme ees.

Kui oled otsustanud rahavoo tootmise kasuks ehk oled otsustanud kuuluda ärimeeste või investeerijate hulka, siis tuleb selle nimel ka tegutseda, leida vahendid ja järjepidevalt uusi teadmisi omandada.

See on elamine sootuks teistsuguses maailmapildis kui töövõtjate ja iseendale töö andjate oma. See tähendab julgust ujuda vastuvoolu, öelda lahti mantratest, mis panevad meid kuulekalt oma raha rikastele loovutama.

Meid õpetatakse käima koolis ja leidma hea töökoht, maja ostmiseks laenu võtma, raha säästma ja pensionifondi investeerima. Ehk siis elama alla oma võimaluste ja potentsiaali, mitte neid avardama. Robert nimetab seda raharööviks inimeste mõttemaailmas. Selleks, et muuta oma elu, peab muutma ka sõnu, mida kasutad – valida rikka inimese sõnavara, õpetab ta.

Töövõtjad või iseendale tööandjad kuuluvad nende hulka, kes tahavad vigu vältida ja kardavad riskida. Seega valivad nad elu oravarattas. Sellised inimesed moodustavad 90 protsenti maailma elanikest. Aga kõik on korras, kui neile see meeldib ja nad seda naudivad.

Kindlasti leidub Roberti õpetuses ka palju äratundmisrõõmu ja mõtteid, milleni on nii mõnigi juba ise jõudnud. Nagu selline: kellelegi teisele peale iseenda ei tasu loota. Väga tähtis on pidevalt õppida, ennast arendada.

Ilmselt on raske lahti lasta mõnest lapsest saadik sisendatud mõtteviisist, näiteks et suure sissetulekuga hea töökoht tagab heaolu või et maja ja auto on inimese suurimad varad. Kiyosaki õpetuse kohaselt toovad suurem sissetulek ja vara kaasa suuremad maksud ja kohustused. Senine mõtteviis kinnistab lihtsalt oravarattas siplemise ja tööorjuse.

Tema hinnangul takistavad rikastumist viis põhjust: hirm kaotada raha, küünilisus, laiskus, harjumuspärase käitumis- ja mõtteviisi jätkamine ning ülbus, mille taga on tegelikult võhiklikkus.

Roberti sõnul on lisaks kõigele väga oluline valida, kellega läbi käia, missuguses seltskonnas päevast päeva viibida, millist mõtteviisi rakendada, milliseid sõnu kasutada ja mõtteid mõelda. Saame seda, mida välja anname, märgib ta.

Kui inimene on vaene, siis Roberti hinnangul tähendab see, et ta ei anna piisavalt ära. Paljud inimesed on küll head, aga ei jaga teistega. «Kui tahad naeratust näha, siis naerata teistele. Kui tahad kelleltki müksu, siis müksa kedagi,» soovitab ta kelmikalt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles