Avalda arvamust: kuidas kaitsta veel sündimata last ema mõtlematuse eest?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu liige Marek Strandberg kirjutas eile oma blogis lootepoliitika vajadusest seoses sellega, et lapseootel ema vale toitumine mõjutab väga palju lapse tervist. Karskusliit tõmbas aga täna tähelepanu sellele, et riiklikul tasandil tuleks koostada juhised, mis aitaksid arstidel ennetada loote alkoholikahjustusi.

Võimalike lahendustena pakuti välja nii magusamaksu, millest on varemgi laiemalt ülekaalulisuse probleemiga seoses juttu olnud, kui ka rasedatele mõedud hoiatussilte alkohoolsete jookide pudelitele. Lisaks arvas karskusliidu esimees Lauri Beekman, et kaaluda võis ka rasedate naiste sundravi alkoholiprobleemi puhul.

Esimene kahe idee kohta on teisedki eksperdid oma arvamust avaldanud. Magusamaksu ei peetud sel suvel tehtud asjatundjate küsitluse käigus otstarbekaks, viidates selle ebaefektiivsusele ja vajadusele piirata pigem lastele suunatud maiustuste ja magusate karastusjookide reklaame.

Rasedatele mõeldud hoiatussiltide kohta arvas aga riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Liisa Pakosta, et need peaksid olema suunatud kogu tarbijaskonnale, mitte ainult rasedatele.

Mida arvad aga Sina? Mida oleks võimalik ära teha selle nimel, et naised oma tulevase lapse tervisele tõsisemalt mõtleksid ega arvaks, et rasvase või suhkrurikka toidu söömine, alkohol ja suitsetamine on vaid süütud harjumused, millest pole raseduse ajaks mõtet loobuda?

Kas Sinu tutvusringkonnas on naisi, kes oma tulevase lapse tervisele ei mõtle? Kas oled julgenud mõnele veiniklaasi või suitsu käes hoidvale sõbrannale otse öelda: «Ma arvan, et sa ei tohiks seda raseduse ajal teha?» On seda raske öelda ja kas sõbra nõu võetakse sellises olukorras kuulda?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles