PILDID Pereema Huda õpetab eestlasi Süüria toite valmistama

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Süüria toitude õhtu Harju-Risti koguduses, 11. novembril 2021. Süüria toitude valmistamisel juhendab Huda Ansseer.
Süüria toitude õhtu Harju-Risti koguduses, 11. novembril 2021. Süüria toitude valmistamisel juhendab Huda Ansseer. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

11. novembri õhtul kogunesid Süüria toidu huvilised Harju-Risti kiriku kogudusemajja, et õppida tegema Süüria toitu. 

Õpetajaks oli kohalik süürlanna Huda Ansseer, kelle juhendamisel segati kastmepasta sibulast, paprikast, tomatist ja muudest aiasaadustest. Lisati sool ja kurkum ning see kõik hautati ahjus pehmeks ja püreestati. Segu sai nii maitsev, et kastmekauss rabati lusika ja näppudega täiesti puhtaks!

Seejärel voolisid «kursandid» lambahakklihast umbes poolsada piklikku kebabipulka, mis asetati tomati-sibula kastmega kaetud ahjupannile ning see lükati tunniks ajaks kuuma ahju.

Kebabipulgad asetatakse ahju.
Kebabipulgad asetatakse ahju. Foto: Mihkel Maripuu

Kuni põhiroog küpses, tehti valmis roheline salat, mille komponendid ja väljanägemine ei erinenud ka palju meile harjumuspärasest. Pliidil kees samal ajal pehemeks ka bašmati riis, millele lisati kastmepasta.

Varem oli Huda juba teinud valmis väga magusa «harisa» tordi, mis koosneb mannast, siirupist, pähkitest, suhkrust ja teistest rammusatest komponentidest. Kui lambakebab ahjust võeti, siis said kõik tehtud toidud laua peal kokku ning õhtusöök võis alata.

Huda riisi tõstmas. Kui toit sai valmis, istus rahvas lauda ja asus nautima.
Huda riisi tõstmas. Kui toit sai valmis, istus rahvas lauda ja asus nautima. Foto: Mihkel Maripuu

Süüria toitude töötoa idee pakkus välja koguduse liige Tiiu Roosma. Ta kuulis Püharisti koguduse õpetajalt Annika Laatsilt, et viis aastat tagasi Ristile elama asunud Bilali ja Huda pere on eluga Eestis hästi kohanenud, kuid tagasihoidlike eestlastega on keeruline suhteid luua. Kaks vanemat last on koolilapsed, vanem õde Leen kuuendas ja poeg Bassam kolmandas klassis ning nad suhtlevad oma koolikaaslastega kenasti.

11.11.2021, Süüria toitude õhtu Harju-Risti koguduses. Huda lapsed Leen (vasakul) ja Bassam (paremal).
11.11.2021, Süüria toitude õhtu Harju-Risti koguduses. Huda lapsed Leen (vasakul) ja Bassam (paremal). Foto: Mihkel Maripuu

Sportlikud lapsed mängivad käsipalli, Leen on oma võistkonnaga juba mitmel pool mujalgi mängimas käinud. Noorem õde Talia hakkas aga sügisest käima kohalikus lasteaias.

Pereisa Bilal ei saanud seekord töötoas osaleda, kuna oli Tallinnas ühes toiduketis proovitööd tegemas. Ta töötas varem Padise mõisarestoranis, kus tema kokakunst pälvis külastajate tunnustust. Lapsed Leen ja Bassam aga arvasid, et kuigi ema ja isa teevad mõlemad väga head toitu, on ema Huda nende arvates isegi parem kokk kui isa, kes on päris kokana töötanud.

Loodetavasti on järgmistel süüria toidu töötubades osalejatel võimalik võrrelda mõlema perekonnapea kokakunsti, sest huvilisi tundub olevat selleks piisavalt. Sõbralikus ja ühtehoidvas süürlaste peres on kõik pereliikmed võrdselt tähtsad ning küllap hakkavad ka lapsed vanemate kõrvalt kokkama ja teistele head süüria toitu pakkuma.

Kellel on huvi süüria toitude tegemise vastu, võivad helistada Tiiule: tel 5245390

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles