Jääkohv võib osutuda tõeliseks kaloripommiks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Maailma Vähiuuringute Fond hoiatab, et mõned populaarsed jääkohvid võivad sisaldada sama palju kilokaloreid kui üks suur soe eine.


Kõige rammusam vaatluse alla võetud jookidest sisaldas 561 kilokalorit, teised enam kui 450 ning enamik andis üle 200 kilokalori, kirjutab

BBC

.

Kaloririkkaks muudab kohvi kõrge suhkru, täispiima ja koore sisaldus.

Starbucksi suvise eripakkumise Dark Berry Mocca Frappuccino suurim versioon annab 561 kilokalorit, mis on vähiuuringute fondi teatel enam kui neljandik naiste päevasest energiavajadusest. Kui vahukoor ära võtta, jääb alles 457 kilokalorit. Joogi väikseim portsjon ilma vahukooreta annab 288 kilokalorit.

Kuid isegi mõned rasvatu piimaga valmistatud kohvijoogid osutusid kaloririkkaks. Caffe Neros sisaldasid Double Chocolate Frappe ja Mocha Frappe Latte rasvatu piimaga versioonid 452 kilokalorit.

Costa Coffee Massimo Coffee Frescate annab 332 kilokalorit ning väikseim jook veidi alla 200.

Maailma Vähiuuringute Fond võttis vaatluse alla jookide kalorsuse seetõttu, et mittesuitsetamise järel on tervisliku kehakaalu säilitamine «kõige tähtsam asi, mida saab teha vähi ennetamiseks».

Fondi teadusprgrammi juht dr. Rachel Thompson soovitas eelistada magustamata kohvi rasvatu või väherasvase piimaga. «Samuti tasub eemale hoida sellistest kohvijookidest, mis sisaldavad palju koort või suhkruseid puuviljasiirupeid, kuna need kipuvad olema kaloririkkamad,» lisas Thompson.

Starbucksi esindaja ütles BBC-le, et Dark Berry Mocha Frappuccino on vaid üks paljudest valikutest. Populaarses kohvipoes on tema sõnul võimalik valida ka tavalist kohvi, mis annab vaid 4 kilokalorit, ning külma Americanot, mis annab 11 kilokalorit. Samuti on saadaval külm caffe latte rasvatu piimaga, mis sisaldab 68 kilokalorit.

Caffe Nerolt ei õnnestunud BBC-l kommentaari saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles