Veidi peenem kasukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Ilmselt teavad kõik eestlased kasukanimelist kihilist köögivilja-heeringasalatit, mida kutsutakse ka «heeringas teki all».

Roog jõudis meieni enam kui pool sajandit tagasi Vene köögist, kus šuba on endiselt üks populaarsemaid pidupäevaroogi. Kasukas on meilgi jõulude eel ja ajal tihti laual, kuid enamasti olen teinud kaks eraldi kausitäit.

Nimelt leidub külaliste seas alati keegi (sealhulgas mina ise), kes soolaheeringat ei armasta, ja siis aitab hädast välja kalavaba variant. Hiljuti jäi aga ühes Ukraina toidublogis silma salat, kus heeringas oli asendatud suitsulõhega.

Proovisin oma traditsioonilist kasuka-retsepti, asendades heeringa külmsuitsulõhega, ja tundub, et meie pere jõulu(oote)aja uus hitt on sündinud.

Salat jääb kõige ilusam, kui valmistada see klaaskaussi – värvilised kihid jäävad kenasti näha. Fotol olev salat on valmistatud kaheliitrise kausi jaoks.

Kuuele kuni kaheksale
•    200 g külmsuitsulõhet
•    400 g kartuleid
•    1 väike sibul
•    200 g keedetud peeti
•    250 g porgandeid
•    300–400 g kvaliteetset majoneesi
•    2 muna

Keeda kartulid ja porgandid eraldi potis, aga mitte liialt pehmeks. Kurna ja lase toatemperatuurini jahtuda, koori. Keeda munad, lase jahtuda ja koori.

Pane kasukas kokku: lõika lõhe väiksemateks tükkideks ja laota ühtlase kihina sobiva suurusega klaasnõu põhjale. Riivi kartulid jämeda riiviga, laota ühtlase kihina lõhele. Puista peale peenelt hakitud sibul.

Määri peale umbes pool majoneesist (1,5–2 dl). Riivi peet jämedalt, laota majoneesikihile. Riivi porgandid jämedalt, puista peedikihile. Määri peale ülejäänud majonees. Riivi muna peene riiviga, puista majoneesikihile. Lase salatil enne serveerimist jahedas maitsestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles