Kuidas tähistatakse emadepäeva erinevates riikides?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Millised on emadepäeva tähistamise traditsioonid maailmas ja mida sellel erilisel päeval ette võetakse?  

Eri riikide kombeid vahendab Familien-welt.de.

Lee Morunga Uus-Meremaalt:

«Kuna olen peres vanim laps ja ainus tüdruk, on mul emaga väga eriline ja lähedane suhe. Seetõttu püüan ma talle emadepäeval kinkida midagi sellist, mis meid ühendab ja millel on mingi tähendus. Näiteks eelmisel emadepäeval kinkisin talle kaelakee koos südamega, üle-eelmisel aga õnnetoova kaelakee ingliga. See oli suurepärane žest. Kuid parim emadepäev on olnud see, kui veetsime terve päeva diivanil rääkides. See oli tõeline kvaliteetaeg! Ja mis võiks olla veel parem?»

Taofique Folarin Inglismaalt:

«Inglaste jaoks on emadepäev («Mothering Sunday») väga oluline tähtpäev. Minu pere jaoks on see päev kõige tähtsam, sest vahetult enne emadepäeva on mu emal sünnipäev. Koos vanema õega kingime emale ehteid, lilli ja tavaliselt kirjutan talle ise kaardi ja kutsun ta õhtusöögile. Minu ema on minu jaoks väga kallis. Seetõttu pean oluliseks seda talle ka näidata. Kui me õega nooremad olime, valmistasime talle ise hommikusöögi ja viisime selle talle voodisse, et ta saaks nautida sel päeval imelist puhkust!»

Chantel Riley Kanadast:

«Emadepäev on Kanadas suur pidupäev. Nädal enne emadepäeva on poodides palju sooduspakkumisi ja mitte ainult emadele, vaid kõigile: ilusa kingituse saad soetada nii emale kui iseendale. Kaubanduskeskused on täis lilli, õhupalle ja šokolaadikomme. Ka restoranides on tavalisest suured allahindlused, sellepärast veedangi emaga ühe laheda päeva ja viin ta restorani sööma. Pärast seda lähme koos kaubanduskeskusesse riidepoode külastama. Ma tean, et emaga koos veedetud päev teeb ta õnnelikuks. Nii hea on teda rõõmsana näha!»

Kristofer Weinstein Storey USAst:

«Kutsun oma ema selle erilise päeva puhul enda juurde hilist hommikusööki nautima. Kõige lahedam on see, kui saab koos aega veeta. Pärastlõunal läheme jalutama ja saame tundide viisi kõigest rääkida. Emadepäeva puhul ei osta ma kaubanduskeskusest talle kingitust, vaid kasutan seda päeva selleks, et teha see ema jaoks meeldejäävaks ja eriliseks lihtsate vahenditega.»

Fredrik Wickerts Rootsist:

«Kui me vennaga veel lapsed olime, kinkisime emale isetehtud käsitööd. Kuna kolisin Rootsist Saksamaale, siis tähistame emadepäeva nüüd nii, et vend kingib emale meie mõlema nimel lilli ning mina helistan talle. Kuigi kaubanduskeskused teevad selle päeva puhul palju sooduspakkumisi ja üritavad sellega emadepäevale tähelepanu tõmmata, siis meie jaoks ei ole emadepäev väga suur püha. Ma leian, et emaga on oluline kontakti hoida igal ajal, mitte ainult emadepäeval.»

Sthembiso Mbatha Lõuna-Aafrikast:

«Minu ema saab enne emadepäeva ühe mõnusa puhkusepaketi. Lisaks sellele viin ta lõunale, ostan talle lilli ja teen pisikesi üllatusi lõõgastaval nädalavahetusel. Ta on seda väärt!»

Cornelius Hlophe Svaasimaa Kuningriigist Lõuna-Aafrikast:

«Kuna kahjuks minu ema enam ei ela, kasutan seda päeva, et öelda oma naisele, kui suurepärane ema ta on ja kui olulist rolli ta nii minu kui meie laste elus mängib. Svaasimaal ei peeta emadepäeva suureks pühaks. Paljud pojad ja tütred kirjutavad oma emale ilusa kaardi.»

Valerie Louri Martinique'ilt (Prantsusmaa meretagune piirkond):

«Martinique'is on emadepäev pidupäev. Naised on perekonna hinged ja mängivad sel päeval oma lähedaste jaoks suurt rolli. Nad on nagu perekonnapead. Seetõttu on meile väga tähtis oma  emasid tänada. Isiklikult proovin emadepäeval alati oma ema külastada. Kingin talle ehteid ja lilli. Ma armastan oma ema väga.»

Sean Gerard Iirimaalt:

«Iirimaal tähistatakse emadepäeva märtsikuu viimasel pühapäeval. Tavaliselt saadan ma siis emale kaardi ja tellin internetist kimbu lilli. Kuna Saksamaal tähistatakse seda püha hiljem, saadan talle kaardi ka mais. Selle üle on tal alati hea meel. Kui ma veel laps olin, valmistasin talle alati hommiku- ja õhtusöögi ning tavaliselt lõppes see sellega, et pidin ka järgmisel päeval rohkem vaeva nägema, kuna suutsin köögis totaalse kaose tekitada.»

Yanisleisy Aguilar Diaz Kuubalt:

«Minu ema tähendab mulle kõike! Olime õega ema jaoks alati olemas, kahjuks isa ei elanud meiega. Seetõttu mängib minu ema isegi suuremat rolli minu elus. Kui ma veel laps oli, aitasin tal emadepäeval koristada, kuna ma tavaliselt suhteliselt laisk olin ja ei käitunud just ema soovide järgi. Viimastel emadepäevadel olen talle kinkinud midagi ilusat ja praktilist, nagu näiteks näokreemi või parfüümi. Kuubal on paljudel kombeks ema õhtul restorani sööma viia.»

Hea lugeja! Kuidas pead oma ema või naist (kui oled mees) emadepäeval meeles? Mida emadepäev Sinu jaoks tähendab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles