Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Need halvad iseloomuomadused aitavad hoopiski paremini elada

Copy
Kas sa talud alusetut kriitikat?
Kas sa talud alusetut kriitikat? Foto: Shutterstock

Keegi pole täiuslik, kõigil on positiivseid ja negatiivseid omadusi. Mõned negatiivsed iseloomuomadused võivad aga elu hoopis lihtsamaks ja paremaks muuta. 

Miinustest saab eelis 

Erinevad iseloomuomadused võivad kujuneda kasvatuse, koolituse ja elukogemuse mõjul. Need võivad mõjutada inimeste käitumist, elukutse valikut, suhteid teistega ja üldist heaolu. Oma tugevate ja nõrkade külgede mõistmine ning oskus neid juhtida aitab arendada isikuomadusi ja saavutada edu erinevates eluvaldkondades. 

Iga puuduse saab pöörata eeliseks, peaasi, et seda õigesti teha.

Lohakus 

Kui sageli sa oled oma võsukesi noominud, et nende tuba on sassis? Kui laps ei armasta korista, ei tähenda see, et täiskasvanueas räpakaks jääks. Lapsed näevad maailma teistmoodi ja segadus on lihtsalt neile sobivasse järjekorda sätitud asjad. Mõne jaoks kaob lohakus vanusega. Need, kes jäävad elama kaosesse, on suure tõenäosusega loomingulised inimesed, kes on harjunud otsima midagi uut ja mõtlema teistest erinevalt. Nii et äta kiirusta lapsi sassis toa eest hurjutama, võib-olla on nad lihtsalt geeniused!

Küünilisus 

Küünilisuse võib üldjoontes jagada positiivseks ja negatiivseks. Negatiivne väljendub kriitilises suhtumises ning normide ja reeglite eiramises. Positiivne küünilisus pole muidugi ka parim iseloomuomadus, kuid natuke sellest ei tee kellelegi halba. Sellisel inimesel on mitmeid eeliseid, mis mõjutavad eelkõige positiivselt teda ennast: valede uskumuste puudumine, oskus pettus õigeaegselt paljastada, soov öelda otsekoheselt oma arvamus välja. Just see omaduste kogum võimaldabki rääkida küünikutest kui tarkadest ja läbinägelikest inimestest.

Haavatavus 

Kriitika ei ole alati meeldiv, eriti kui see on alusetu. Paljud inimesed õpivad kommentaare ignoreerima ja teiste arvamusi mitte südamesse võtma. See on väga kasulik, kuid ühel hetkel võib inimene kriitikat üldse mitte kuulda – ja aja jooksul areneb see nartsissismiks. Kui isiksus on haavatav, tähendab see, et ta kasvab ja täiustub pidevalt, et vältida ebameeldivaid märkusi.

Märksõnad

Tagasi üles