Kerged lihavõtted

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sparglisuppi pakkumas: 
«Mu naine on fantastiline kokk!» kiidab Peter Boeijkens abikaasa Meritit pühadelaua ääres.
Sparglisuppi pakkumas: «Mu naine on fantastiline kokk!» kiidab Peter Boeijkens abikaasa Meritit pühadelaua ääres. Foto: Peeter Langovits

Merit ja Peter Boeijkensi homne pühadelaud tõotab tulla klass omaette: parajalt kollaselillelist silmailu, päevakohast munamotiivi ja kokakunsti, mis ei jää kriipsugi parimate proffide omale alla.

Ahhetame fotograafiga mõlemad, kui stilist Merit Boeijkensi ja tema floristist abikaasa Peter Boeijkensi kodus lihavõttebrantšiks üles löödud lauda näeme – kõik on seal viimse kui pisiasjani paigas.

Kõigepealt Hollandist pärit Peteri lilleseade kollastest tulikatest ja püvililledest, kuhu kevade märgiks on miksitud kirsiõisi ja rohurohelist. Lillesülemid ja pidulaua katmine ongi ses kodus tema töö.  

Käigult kuhjab mees taldrikuile «linnupesaks» lutserniidusid ja poetab sinna sisse vutimune, munapeekritesse ilmuvad väikesed pühademeelsed kimbud. «Ehk saate mõne mõtte?!» puistab naerusuine hollandlane hoogsalt pühadelaua kaunistamiseks ideid.

Temalt selleks aabitsatõdesid küsides tuleb kiire vastus: eelistage käepäraseid kevadlilli, eriti kollaseid, näiteks nartsisse ja tulpe, juurde sättige helerohelist. Hoidke üht joont ja värvi, ärge stiilide ega sortidega üle pakkuge.

Kook kui härjasilm

Ka värvitud munad on ülestõusmispühal ehtena omal kohal, rääkimata vutimunadest, mis võõpamatagi efektsed. Ja muidugi pange lauale oma parim laudlina ja serviis – Peter osutab enam kui saja aasta vanusele, Maastrichti kuulsa Petrus Regouti tehase stiilsele kuldse servaga serviisile, mis nagu palju muudki vanaaegset paari kodus on soetatud Hollandi vanakraamiturgudelt ja oksjonitelt.

Malbe naeratusega Merit viimistleb pliidi ees sparglisuppi, mille ta valis oma lihavõttemenüüsse kindla sihiga – ega hommikupoolikul ja ennelõunal rasket söömaaega ju ei taha.

«See on kerge ja kevadiselt roheline. Pealegi armastan ma kevaditi sparglit väga, eriti rohelist, õppisin seda Hollandis elades sööma,» räägib Merit ja meenutab oma üheksast Hollandi-aastast eelistuste tugevat kooldumist just kala ja köögiviljade suunas. Kallutajaks sealne rikkalikum valik, erilisteks peibutisteks kõik roheline, spargel ja sigur. Viimasest saab õuna ja jogurtikastmega imehea salati, toob ta näite.

Kerguse kõrval sai tema lihavõttelaua teiseks märksõnaks päeva peategelane ja sümbol muna. Kõik munast inspireeritud pilgupüüdjad on laual reas – Pavlova tort, mida ehivad aprikoosipoolikud nagu munakollased, ja muretainakorvikesed, mis näevad välja otsekui härjasilmad. Õhulist Pavlovat katvas kreemiski on piisake munalikööri.

Peter, kes pidupäevakokkamistel ihu ja hingega kaasa lööb, on aga oma ema retsepti järgi vaagnale sättinud hollandipärase tummise lõhesalati, kuhu sisse ja peale käivad munad. Säärane salat on tema kodumaal üpris levinud ja seda pannakse ka võileiva peale. Lisaks on ta näpuosavust proovinud igat masti täidetud munadega...

Pasha ja Pavlova

«Pasha, kreembrülee või Pavlova tort on aastaid olnud mu traditsiooniliseks lihavõttemagusaks. Neist lemmikmaitsetest ei ütle kunagi ära,» avab Merit eelistusi, kui lauda istume. Ka sibulakoorega värvitud munad ja nende koksimine kuuluvad päevakavva.

Muus osas lubab ta enesel olla loominguline, nagu koduste pidusöömingute puhul üldse. Neid võetakse peres aga tõsiselt ja selle nimel pingutatakse kõvasti. Peter tunneb hästi liha hingeelu, Meritil on hea suhe salatite, köögiviljatoitude, küpsetistega. Õnneks on mõlemal ka palju toidukirglikke sõpru, kes söögitegu ja Meriti nüanssidega katsetamist nautida oskavad.

Muidugi ei saa stilistiharidusega naine mööda silmailust: toidu välimus on tähtis. See näitab austust toidu vastu, nagu söömiseks lauda istumise rituaalgi. Tema ja autoroolis võileiba haukamas? Pigem ei.

Ühistest Hollandi lihavõtetest koos Peteri ja kolme pojaga mäletab Merit iseäranis suurt šokolaadimunade söömise kommet. Kõigepealt pillutab-peidab lihavõttejänes šokolaadimunad aeda ja pühadehommikul käivad lapsed, korv käevangus, neid otsimas.

Tavalisi mune värvitakse ja koksitakse seal samuti, kuid sibulaga toonimist ei tunta. Nagu ka oma aias värske kraami kasvatamist ja metsas marjul-seenel käimist, mainib Peter.
Kord juhtus seal enne pühi eriti tavatu lugu: aeda seadis end sisse hulkur-kana, varsti lisandus talle kukk. Ja just lihavõtteks munes kana viis muna, igaühele ühe. Need jäid siiski söömata ja välja tulid imearmsad tibud... |a|

Kohtumislugu

Eestlanna Meriti ja hollandlase Peteri kohtumise lugu on üpris ebaharilik, nagu ka nende perefirma nimi – Unusual Projects ehk ebaharilikud projektid.

Lihtsustatult kõlab see nii. Nimelt sattus Peter 1988. aastal Tallinna lillefestivalile ja pidi eneselegi ootamatult osalema lilleseadevõistlusel. Bukettide esitlemiseks pidi ta 50 modelli seast valima sobiva. Ta valis Meriti, toona noorukese Tallinna moemaja mannekeeni, kes nii mõnelegi võib ka Silueti fotodelt tuttav olla. 

Kevadine sparglisupp
Neljale
•    1 kg rohelist või valget sparglit
•    1 l kanapuljongit
•    50 g võid
•    50 g jahu
•    soola, pipart, muskaatpähklit

Koori spargli varred, jättes ülemise tipu puutumata. Lõika maha varre alumised puitunud otsad. Keeda spargli koori ja otsi 30–40 minutit puljongis. Kurna puljong ja viska koored-otsad ära.
Tükelda sparglivarred ja keeda puljongis 10–12 minutiga pehmeks.

Kuumuta teises paksupõhjalises potis pidevalt segades või ja jahu 2–3 minutit, kuni segu on kuldkollane. Lisa vähehaaval kuum puljong, jätka samal ajal segamist, et ei tekiks tükke. Viimasena lisa sparglitükid ja lase keema tõusta. Püreeri ning maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga.

Täidetud munad ja «härjasilmad»

•  Proovi täidetud mune, kus lisaks munakollasele on täidisesse segatud peeneks hakitud külmsuitsulõhet, tuunikala või sardiini ja ürte. Lisada võib ka tibakese majoneesi ja meelepäraseid maitseaineid.

•  Härjasilmade moodi muretainakorvikeste valmistamine on aga sama lihtne kui muna praadimine. Mugavam on osta poest valmis muretainakorvikesed või siis tainas. Viimane nõuab pisut rohkem tööd: vormikestesse ja ahju küpsema.

Sisuks sobib toorjuustukreem, mis valmib mõne minutiga – võta 200 g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia), 1 sl muna- või mandlilikööri, 2 sl suhkrut ning sega kokku. Kaunistuseks kasuta poolitatud konservaprikoose või -virsikuid ja vahukoort. Viimaseks võta 1–2 dl vahukoort,
1 tl vaniljesuhkrut ja 1 tl suhkrut ning klopi vahule.

Peteri lõhesalat

Suhtu salatisse loominguliselt, muutes enda maitse ja võimaluse järgi komponente. Näiteks lisa tomatit ja/või paprikat, murulauku. Kõige paremini maitseb see siis, kui teed selle eelmisel päeval valmis.

Kuuele
•    750 g toorest lõhefileed
•    500 g kartuleid
•    6 muna
•    marineeritud kurki «Magus kurk»
•    magushapusid pärlsibulaid
•    marineeritud kappareid
•    350 g majoneesi
•    1 sl ketšupit
•    soola, pipart, paprikapulbrit
•    värsket tilli
•    vesikressi ja lutserniidusid
•    lõhemarja
•    3 vutimuna

Auruta lõhet 30–40 minutit või küpseta ahjus valmis. Keeda kartulid, kuid mitte väga pehmeks. Keeda munad (umbes 7 minutit) ja vutimunad (umbes 3 minutit) kõvaks.

Puhasta lõhe luudest, tükelda kartulid ja 3 muna väikesteks kuubikuteks. Haki 3–4 kurki, 20 pärlsibulat väikesteks tükikesteks ja värske till peeneks. Pane kõik suurde anumasse. Lisa 2 sl kappareid, siis 5–6 sl majoneesi ja 1 sl ketšupit, maitsesta meelepäraselt soola ja pipraga. Tambi pudrutambiga läbi, et tekiks ühtlane mass.

Võta suur vaagen ja moodusta sellele salatisegust ümar või ovaalne «mägi», vormi lusikaseljaga siledaks. Vala ülejäänud majoneesiga üle, raputa peale pisut lõhemarja. Poolita 3 kurki ja 3 muna ning lao kaunistuseks salatile.

Lisa ehteks ka vesikressi ja lutserniidusid. Tee keskele väike «pesa» ja säti sinna vutimunad. 

Lihavõtte-Pavlova

Kaheksale

Põhjaks:
•    4 munavalget
•    250 g suhkrut
•    2 tl tärklist
•    1 tl sidrunimahla (või valgeveini- või õunaäädikat)

Kreemiks:
•    250 g mascarpone’t
•    3/4 dl tuhksuhkrut
•    2–3 sl munalikööri
•    2 dl vahukoort
•    kaunistuseks aprikoosikompotti

Vahusta toasoojad munavalged näputäie soolaga tugevaks vahuks. Lisa vahustades suhkur, mille hulka on segatud tärklis. Jätka vahustamist. Lõpuks lisa sidrunimahl. Kuumuta ahi 180 kraadini, võimalusel kasuta pöördõhu režiimi. Joonista küpsetuspaberile 23 cm läbimõõduga ring. Pane paber küpsetusplaadile ja jaota munavalgevaht joonistatud ringi sisse.

Pane kook praeahju keskmisele siinile ja alanda kuumust kohe 140 kraadini. Küpseta 140 kraadi juures 90 minutit. Seejärel tee ahjuuks praokile ja lase koogil seal jahtuda. Kreemi valmistamiseks sega liköör mascarpone ja tuhksuhkruga. Vahusta koor ja sega õrnalt mascarpone-kreemi hulka. Nõruta aprikoosid siirupist ja kuivata köögipaberiga. Kaunista kook pealt kreemiga ja aseta aprikoosid keskele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles