7 nutikat nippi, mis aitavad vähem aega telefonis kulutada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa istud pidevalt ninapidi telefonis ja sul on väga keeruline seda lõpetada, siis tea, et see ei tule sinu kasinast tahtejõust. «Telefoni kasutamise harjumusi on raske muuta, sest meie telefonid on sihilikult loodud meie aju häkkima,» ütles Catherine Price, raamatu «How To Break Up With Your Phone» autor.

Veelgi enam, uuringud näitavad, et saabuvad sõnumid ja sotsiaalmeedia teatised kutsuvad esile dopamiinilöögi ehk meie ajus käivituvad hea enesetunde andurid. Lisaks kõigele põhjustab mobiiltelefonisõltuvus mõnele inimesele stressi, ärevust ja depressiooni.

Piisab, kui öelda: ekraaniaega vähendada pole nii lihtne, et lihtsalt panen telefoni käest või lülitan välja. Allpool on kirjas mõned kasulikud nipid, mis päriselt aitavad vähem telefoni kasutada.

Mõtle välja, miks sa seda tahad

Üksnes tahtejõu abil on kohutav oma harjumusi muuta. Ehk siis selle asemel, et mõelda, et sa peaksid telefonist loobuma, mõtle pigem sellele, millele sa tahad oma aega ja tähelepanu kulutada. Positiivse raamistiku abil on palju lihtsam oma harjumusi muuta.

Lülita telefon hääletu peale

Sissetulevate sõnumite ja e-kirjade heli on raske ignoreerida. Kui midagi, siis tegelikult panevad need su aju soovima telefoni vaadata. Sel hetkel, kui näed, et ekraan süttib või kuuled põrinat, tahad kohe oma tegevuse pooleli jätta ja telefoni kontrollida.

Pane enda ja telefoni vahele barjäär

Vaimsest tervisest rääkiv TikToki sisulooja Emma Mahony paneb ekraaniaja piiramiseks juuksekummi ümber telefoni. Miks see aitama peaks? Paljud võtavad telefoni kätte refleksina, kui nad näiteks poes järjekorras ootavad või reklaamipausi ajal. Juuksekumm tuletab ajule meelde, et me kasutame telefoni.

Vii telefon kehast eemale

Kui midagi on pidevalt su vaateväljas, on loomulik, et tahad selleni jõuda. See tähendab, et telefon peaks minema taskust välja või su ees oleva laua pealt ära.

Korralda oma äpid ümber

Kui avad alati oma TikToki või Pinteresti äppi, võiks kiusatuse leevendamiseks olla hea mõte muuta need raskemini juurdepääsetavaks. Näiteks paiguta need kuhugi kausta või igal juhul mitte avaekraanile.

Kustuta äpid

Kui lööd tunde Instagramis aega surnuks, siis kustuta sotsiaalmeedia telefonist ära. Kui sul on vaja sotsmeediat kasutada, tee seda arvutist.

Kui oled tõeliselt pühendunud, kasuta nuputelefoni

Alusta sellest, et kasutad seda tund aega päevas ja siis liigu sealt edasi. Oluline on ka rõhutada, et telefonid iseenesest pole halvad, vaid tegelikult väga mugavad ning käepärased. Võti peitub tasakaalus. Kui sa ei suuda oma telefoni teise tuppa jätta või ignoreerid pidevalt kallimat, võib see olla märk, et midagi on korrast ära, kirjutab Huffington Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles