Dalí Karat: suhtes võivad «püksid» olla mõlema partneri jalas

Naine
Copy
«Tõeline tugevus ei seisne mitte teise ega enda muutmises, vaid haavatavuses ja alistumises ning selles peituva sügava jõu äratundmises ja austamises,» ütleb Dalí Karat.
«Tõeline tugevus ei seisne mitte teise ega enda muutmises, vaid haavatavuses ja alistumises ning selles peituva sügava jõu äratundmises ja austamises,» ütleb Dalí Karat. Foto: Kersti Niglas

Ühiskond kehtestab nii meestele kui ka naistele sageli soopõhiseid jäikasid stereotüüpe ja ootusi, mis võivad viia selleni, et inimesed suruvad oma olemuse teatud aspekte alla. «Seepärast on naiseliku ja meheliku energia dünaamika mõistmine tähtis tegelikult mitte ainult sinu suhete, vaid eelkõige sinu enda jaoks,» leiab õnne- ja inspiratsioonikoolitaja Dalí Karat.

Teadvustamine, et meis kõigis on olemas nii naiselik kui ka mehelik energia, lubab igaühel jääda iseendaks, kasutada oma tugevusi ja samas hoida suhetes vajalikku tasakaalu. Selle teadmise päriselt ja sügavalt omaks võtmine annab jõu ennast täielikult ja ehedalt väljendada just sellisena, nagu parasjagu oled. See omakorda aitab paremini ennast aktsepteerida, väärtustada ja teostada – ehk kokkuvõttes elada täisväärtuslikku ja nauditavat elu.

Naiselik vs. mehelik energia

Naiselik ja mehelik energia on oma olemuselt erinevad. «Naiselikku energiat seostatakse sageli intuitsiooni, kasvatamise, loovuse ja empaatiaga, samas kui mehelik energia kehastab enesekehtestamist, loogikat, keskendumist ja sihikindlust,» selgitab õnnekoolitaja. Nende energiate koosmõju omaks võttes saavad inimesed kasutada sünergiat, mis ühendab mõlema maailma parimad omadused. See sünergia suurendab probleemide lahendamise võimet, aitab kergema vaevaga olulisi otsuseid langetada ja panustab iga eluvaldkonna paremini ja sujuvamalt kulgemisse.

Dalí sõnul mõjub nii romantilistes kui ka argisuhetes naiseliku ja meheliku energia koosmõjus tegutsemine suhte dünaamikale tasakaalustavalt: «Kui mõlemad partnerid tunnevad, et neil on õigus kehastada oma tõelist olemust ja väljendada oma siiraid tundeid, loob see harmooniat ja vastastikust austust. See võimaldab sügavamalt mõista üksteise tugevaid külgi ja olla ka haavatav, mis on usaldusliku suhte aluseks.»

Naiseliku ja meheliku energia tasakaalustamine nõuab tema hinnangul teadlikkust ja emotsionaalset intelligentsust. See hõlmab enda, aga ka sind ümbritsevate inimeste emotsioonide, vajaduste ja käitumist mõjutavate «päästikute» mõistmist. Emotsionaalselt intelligentne inimene on empaatiline, kaastundlik ning hea suhtleja – need omadused ja oskused on tervislike suhete loomisel ja säilitamisel üliolulised.

«Püksid» võivad olla mõlema partneri jalas

«Suhete vallas tabas mind välgunoolena sügav tõdemus siis, kui sain aru, et minu kalduvus juhtimisele, domineerimisele ja kontrollile tekitas tahtmatult rohkem probleeme kui lahendusi. Mõistsin, et minu enesekehtestamine mitte ei viinud suhet edasi, vaid takistas mu partneri enda domineerivate omaduste väljendamist. Ometi ihkas osa minust harmoonilist tasakaalu, kus mõlemad partnerid saaksid enesekindlalt «pükse kanda»,» jagab Dalí enda kogemust.

«Mida jõulisem ja sihikindlam ma olin, seda enam kaotas meie suhte naiselik ja mehelik energia omavahelist tasakaalu. Sellest sai üks segane mõistatus, mida lahendada. Soovisin aktsepteerida seda, kes ma olen, ilma et see kahjustaks vastaspoole sama soovi – ka tema soovib ju olla see, kes ta oma pärisolemuselt on. Aga mõistmine, kes ma siis tegelikult olen, oli alguses väga keeruline,» kirjeldab Dalí.

«End analüüsides sain aru, et domineerimine ja enesekehtestamine olid minu kaasasündinud omadused. Mul oli palju julgust ja sihikindlust ning ma pidasin neid oma tugevusteks. Sügav nihe toimuski siis, kui võtsin omaks arusaamise, et muutused ei nõua minu põhiolemuse muutmist. Selle asemel nõudis see minu energiate oskuslikku juhtimist. See tõdemus oli võimas «Ahaa!» hetk.»

See taipamine muutis Dalí jaoks nii mõndagi. «Sain aru, et saan olla juht ja võtta vastutust erinevates eluvaldkondades, säilitades samas suhte kontekstis õrna tasakaalu. Intiimsetel hetkedel õppisin oma domineerivat poolt õrnalt vabastama ning mängulise, naiseliku ja allaheitliku energia graatsiliselt omaks võtma. Tööalaselt võin aga endiselt rakendada oma mehelikku energiat, täites juhirolli,» jätkab Dalí.

Alistumine on tugevus

Seega näeb Dalí alistumises hoopis tugevust, mis tekitab sümbiootilise sideme, soodustades sügavamat ühendust ja mõistmist nii iseenda kui ka oma partneriga. «See ei tähenda enda teatud aspektide allasurumist või eitamist, vaid pigem tasakaalu leidmist, kus mõlemad partnerid saavad särada iseendana. See on nais- ja meesenergiate õrn segunemine – teineteist täiendavate jõudude tants,» sõnab ta.

«Tõeline tugevus ei seisne mitte teise ega enda muutmises, vaid haavatavuses ja alistumises ning selles peituva sügava jõu äratundmises ja austamises. Jah, see nõuab enesevaatlust, eneseteadlikkust ja valmisolekut areneda, kuid endaga tehtava töö tulemuseks on ilus harmooniline seisund ja sügavam ühendus nii iseenda kui ka ümbritseva maailmaga,» julgustab õnnekoolitaja vaatama oma mõtte- ja käitumismustritele ausalt otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles