NAISTEJUTUD 300! ⟩ «Vähk on heade inimeste haigus! Nende inimeste haigus, kes mitte kunagi...»

Külas Marina Paula Eberth
Marina Paula Eberth, Holistika Instituudi asutaja ja juhataja Foto: Kuku raadio
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

«Vähk on heade inimeste haigus,» ütleb Holistika Instituudi asutaja ja juht Marina Paula Eberth. «Nende inimeste haigus, kes mitte kunagi ei vihasta.»

Kui palju kahju teevad endas maha surutud viha ja haavatavus? Mis saab inimesega, kes haiget saades oma südame sulgeb? Räägime paljudest seikadest elus, millest tervis ja heaolu sõltuvad.

Kas me teame, mis võib olla väga tõsine terviserisk? Sageli ei tea, sest mõju ei avaldu kohe. Need on alla surutud emotsioonid, aga suurimat kahju teeb meile endasse maetud viha. «Ma ütleks, et alla surutud viha mõju on kõige suurem. Kui viha pikka aega alla suruda, siis kusagil vanuses 40+ hakkab keha sellest märku andma,» selgitab Holistika Instituudi asutaja ja juht Marina Paula Eberth. «Siis tulevad haigussümptomid.» Haigused võivad olla erinevad, aga paljud lood on siiski liiga tavalised, et neid tähelepanuta jätta ning ennast ise asjatult ohtu seada.

«Naistejuttude» podcast'i 300. saate puhul on stuudios erakordselt tark, sügav ja soe Marina Paula Eberth, Holistika Instituudi asutaja ja juhataja
«Naistejuttude» podcast'i 300. saate puhul on stuudios erakordselt tark, sügav ja soe Marina Paula Eberth, Holistika Instituudi asutaja ja juhataja Foto: Kuku raadio

«Kui me räägime psüühilistest probleemidest, siis depressiooni puhul võib küll öelda, et siis on viha lukku pandud,» teab tark naine. «Ja selle tõttu ka inimese aktiivsus elus on väga palju vähenenud. Inimene on sulgenud ennast liikumatusse. Kuigi tegelikult, kuskil väga sügaval sisimas ta tahaks, et midagi oleks teistmoodi.»

Loe ka: NAISTEJUTUD | «Alkohoolikust ema peksis mind aastaid, kuni ma viimaks...»

Enesehävitus ja eneseohverdus

Sama tähtis nagu depressiooni ravida on aru saada selle põhjuste komplektist. Otsus hakata edaspidi oma viha tunnistama ja elutervelt väljendama – see võib olla esimene samm püsiva tervenemise poole.

«Kui räägime füüsilistest haigustest, siis mulle meeldib Bernie S. Siegeli ütlus: «Vähk on heade inimeste haigus.» Selles mõttes heade inimeste, kes mitte kunagi ei vihasta. Kes püüavad olla nii head ja vastutulelikud, kui vähegi võimalik, ja seda iseenda arvelt.» Need inimesed võtavad enda kanda ka võõra vastutuse ning siis murduvad, kuna liiga raske koorem on õlul. 

Loe ka: NAISTEJUTUD | Depressioon ja raisakotkad: «Nad nautisid minu hävingut. Nad ootasid seda, et ma läbi põlen, ja plaksutasid käsi!»

Viha on väga võimas negatiivne jõud, mis iseenesest ei kao. Kui seda turvaliselt välja elada ei oska, jääb see inimest ennast lõhkuma. «Kui me räägime igasugustest nahahaigustest, allergiatest ja löövetest, siis seal on väga suur osa alla surutud emotsioonil. Inimesed kardavad tihti juba seda sõnagi – viha.»

Mis on viha?

Marina Paula Eberthi sõnul on viha aga loomulik nähtus, mida ei tohiks karta ega eitada. «Kui hakata mõtlema, et mis see viha siis tegelikult on. Võiks öelda, et viha on elujõu impulss. Selle sõnum on: pane tähele, siin selles praeguses hetkes on midagi, mis sulle tegelikult ei sobi! Siin on midagi, mis on sinu endaga vastuolus. Võib-olla on see midagi su omaenda võtetes, aga võib-olla ka selle inimesega suheldes, kellega sa hetkel suhtled. Mõlemad on võimalused. Igal juhul annab vihaimpulss meile märku: midagi tuleb muuta.»

Marina sõnul pole vaja ka paanitseda, et lubades endal viha väljendada, kõik kohe kontrolli alt väljub ja füüsiliseks läheb. On täiesti võimalik õppida viha väljendama autentsel, aga tasakaalukal moel.

Loe ka: «Teie olete daam?» «Kahjuks jah, aga ma olen hästi mehelik!»

«Mulle meeldib see ütlus, et sõna on tegu,» räägib Marina. «Sa ei saa sõna välja öelda ilma tegutsemata. Hea ning küps viha väljendamise viis käibki rahulikult ja sõnadega.» 

Holistika Instituut tähistab 2023. aasta kevadel 25 aasta juubelit! Selle aja jooksul on holistilises treeningus elamise tarkust õppinud rohkem kui 1200 inimest. Nelja-aastase põhjaliku terapeudikoolituse on sellele lisaks läbinud umbes 150 inimest.

Miks on vaja ennast terviklikult tundma õppida, aktsepteerida nii oma mõistust, emotsioone, keha sõnumeid kui sisemaailma ja hinge? «Sest kõike, millest me oleme teadlikud, seda me saame ise juhtida. Aga millest me teadlikud ei ole, see juhib meid,» ütleb Marina Paula Eberth.

Holistika Instituudi missioon on aidata inimesel olla see, kes ta päriselt on, ning elada elu, milleks ta on loodud. «Nisutera mulda pannes ei oota keegi, et sellest kasvaks kartul,» kirjeldab Marina huumoriga. Aga inimeste maailmas me teeme seda sageli: surume inimese olema see, kes ta tegelikult pole. «Ootuste valguses kasvanud inimestena me ei teagi, kes me oleme. Rahulolematutena võime ekselda kogu elu ja otsida õnne, edu, rikkust või suurt armastust, mõistmata, et tegelikult otsime iseennast. Milline magus tunne on lasta minna kõigel, mis pole meie tõeline olemus, ja jõuda lõpuks iseenda juurde koju!»

Vihasta rahus

Vihasta rahulikult! See kuldaväärt soovitus tundub paljudele midagi võimatut, ent nii see ei ole. Ülereageerimisel on selge põhjus, lihtsalt me ei teadvusta seda endale. 

«Viha on võimalik küpselt väljendada, aga et sinnamaani jõuda, tuleks kõigepealt vabaneda väga suurest hulgast vanast vihast, mis on kogunenud,» teab holistilise regressiooni terapeut. «Hästi paljud inimesed tunnevad seda, et mingisugusel hetkel läheb asi kontrolli alt välja – kuskilt tuleb mingisugune sööst, aga täiesti ebasobivas olukorras. See, mis on päästikuks ja reaktsioon, ei ole omavahel vastavuses. Sellised asjad näitavad seda, et inimese enda sees on terve hulk kogutud vana viha.» Teraapias saab tegeleda esiteks nende impulsside teadvustamisega ja teiseks vana vihatünni tühjendamisega, mis annab võimaluse kergemalt edasi minna. Samuti on võimalik õppida impulsist aru saama enne kontrollimatu vihahoo vallandumist.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Kõige tähtsam asi suhtetormis, mida teavad ainult õnnelikud paarid...

Viha vägi

«Ega naistel vihastamine väga lihtne ei ole,» teab Marina oma praktikast. «Kuid viha vägi on võluv. Kui üks naine julgeb väljendada oma viha, siis see lisab naisele väga palju väge, kaasa arvatud seksuaalset väge.»

Naisele võib mõni tegu mitte meeldida, aga ta ei julge seda otse öelda. Selle asemel elab ta oma pahameele välja hoopis mõne argise asja kallal norima hakates. Ka mehed teevad vahel samamoodi. Terapeudi sõnul tuleks selles olukorras asju öelda võimalikult ausalt ja väljendada tundeid samal hetkel, kui need tekivad. «Mulle tundub, et üks paarisuhe toimib paremini siis, kui on omavahel kokku lepitud, et võib rääkida ka nendest asjadest, mis haiget teevad. Siin on hästi tähtis teada, kuidas rääkida – aitavad mina-sõnumid.»

Mina-sõnumeid kasutades saab väljendada, mis mulle on haiget teinud, mis minuga toimub, ilma lisamata süüdistust teise inimese või tema teo aadressil. Nii on inimene ja tegu lahus ning mõistmist leida oluliselt lihtsam.

«Kui sa paarisuhtes tahad, et teine sind mõistaks, siis sul tuleb ikkagi suu lahti teha ja mitte oodata, et teine ise aru saab. Seda on suhetes ikka väga palju! «Aga ta peaks ju ise aru saama...» Me ei saa seda teiselt inimeselt nõuda, et ta saaks asjadest aru samamoodi kui mina. See on pisut lapselikult ebaküps ootus.»

Marina Paula Eberthil on nii põhjalik teaduslik taust kui sügav tunnetus. Tal on psühholoogiharidus ja pikaajaline kogemus, ent ta usub ka, et paranemine algab seal, kus me ei unusta hinge.
Marina Paula Eberthil on nii põhjalik teaduslik taust kui sügav tunnetus. Tal on psühholoogiharidus ja pikaajaline kogemus, ent ta usub ka, et paranemine algab seal, kus me ei unusta hinge. Foto: Kuku raadio

Inimesed, kes on kogu aeg vihased

Viha mahasurujate vastaspoolel on aga inimesed, kes on justkui kogu aeg vihased. Nad tõlgendavad kõiki signaale vaenulikkuse ja rünnakuna ning on ise justkui pidevas sõjaseisundis: kas kaitses või ründes. Paraku pole mitte maailm ja teised inimesed nende vastu, vaid nad saavad üksnes omaenda häälestuse vastupeegeldust. Ja seda saaksid nad ka muuta. «Eks nendel inimestel on jälle teine häda,» ütleb Marina. «Sedasorti inimesed, kes on pidevalt vihased teiste peale, neil on jälle raske välja näidata oma haavatavust. Seda oma õrnemat poolt. Nendega peaks teraapias töötama selles suunas, et see pisar välja tuleks. See, mis tegelikult seal all on ning kogu selle viha käivitab.» Nad peidavad endasse hirmu, haavatavust ja alaväärsustunnet.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud

«Eks meestega töö tihtipeale just selles suunas on – et nad julgeksid hakata tunnistama endale seda omaenda õrnemat poolt,» jagab terapeut oma 25 aasta tähelepanekuid. «Ma tahaks öelda kõikidele meestele: kui üks mees arvab, et ta peab olema tugev, siis naiste silmis tugev on see mees, kes julgeb nutta.»

Pole olemas suuremat väge kui haavatav ja avatud olemine.

Autorid, keda Marina soovitab

Bernie S. Siegel – Ameerika kirjanik ja lastekirurg. Eesti keeles leiad:

«Armastus, meditsiin ja imed» – enesetervendamise õppetunnid arstilt, kelle kogemused kinnitavad: isegi haige, kellele enam mingit lootust ei anta, võib paraneda, kui võtab vastutuse oma elu eest enda peale ja leiab soovi terveks saada.

«365 ettekirjutust hingele» – raamat, mis mõjub nagu palsam hingele. Sügav tarkus on edasi antud huumoriga ja lihtsas keeles. Õpid, kuidas elada tasakaalus, rõõmsat, rahulikku ja armastavat elu ning püsida terve. 

James Hillman – Ameerika psühholoog, kes huvitus analüütilisest psühholoogiast, hingest ja inimese terviklikkusest. Tema teoseid saab lugeda inglise keeles:

«Soul's Code» («Hinge kood») – kuidas leida oma isiksust ja kutsumust? Vabastav ja toetavalt kirjutatud raamat, mis aitab mõista sisemaailmas peituvaid lapsepõlvemustreid, aga ka leida oma kutsumust elus. Miks ma olen selline, nagu ma olen, mis on mu elu ülesanne? Raamat oli New York Timesi bestseller.

«Force of Character and Lasting Life» («Isiksuse jõud ja igavene elu») – kõik on lahti seletatud väga arusaadavalt, kriitiliselt ja teadlasele omase loogikaga. Raamat aktiveerib tunnetuse ja teadvuse isegi suurimatel skeptikutel. Hillmani raamatute mõju: «Anda inimestele tagasi hing.»

Rupert Sheldrake – Briti biokeemik, kes on veendunud, et religiooni ja teaduse vastandamine on iganenud kaksikjaotus. Need kaks on ühe terviku eri osad.

E-raamat «Teadus ja vaimne praktika» seob kaks maailma: teaduse ja teadvuse, ainelise ja hingelise. Arvukad uuringud on näidanud, et vaimsed praktikad avaldavad inimesele positiivset mõju, mis väljendub paremas füüsilises ja vaimses tervises. Miks peaks teaduspõhine maailm midagi tõestatult kasulikku ignoreerima?

Südame haavad

Kust tulevad vihased, pettunud, endasse sulgunud ja teisi süüdistavad inimesed? Tihti on nad ise haiget saanud, neile ei tasu näpuga näidata, vaid hoopis kaasa tunda ja toetada. «Eesti keeles me ütleme küll, et mu hing sai haiget,» selgitab Marina. «Tegelikult ikka pigem ütleks, et süda sai pihta. Kui süda saab pihta, siis inimeste esimene reaktsioon on: «Ma panen oma südame kinni! Ma ei taha rohkem haiget saada!» Seda võib täiesti mõista, aga sellega kaasneb üks väga halb asi. Siis, kui ma panen südame kinni, siis katkeb ka armastuse vool mu enda suunas. Siis ma olen kõigest ilma ja minu südames ei ole siis enam armastuse tunnet. Nendele inimestele, kelle süda on pihta saanud, ma küll väga soovitaksin: julge oma süda uuesti lahti teha. Avatud süda võib küll vahetevahel pihta saada, aga haavad teevad südame palju sügavamaks ja avaramaks. Need, kes on südamehaava saanud ja ikka oma südame uuesti ja uuesti lahti teinud, need inimesed on tõeliselt karismaatilised magnetid oma südamesoojuse ja mõistmisega. Ma ei ole näinud ühtegi väga sooja inimest, kellel elus oleks kõik läinud libedalt. Tavaliselt on need inimesed, kellel endal on olnud raske, aga kes ei ole oma südant lukku pannud.»

Avatud süda võib küll vahetevahel pihta saada, aga haavad teevad südame palju sügavamaks ja avaramaks.

Saatejuht Kristinka teab täpselt, mida tähendab südamehaava saada. Näiteks armsa ja usaldatud inimese poolt reetmist kogeda, sügavat valu tunda ja... otsustada sellest hoolimata endiselt avatuks ja armastavaks jääda. 
Saatejuht Kristinka teab täpselt, mida tähendab südamehaava saada. Näiteks armsa ja usaldatud inimese poolt reetmist kogeda, sügavat valu tunda ja... otsustada sellest hoolimata endiselt avatuks ja armastavaks jääda. Foto: Kristina Herodes

Selline on tavaline inimlik reaktsioon: sain haiget, ma ei taha haiget saada! Parem panen ennast lukku. Kuid kõik elu kingitused ja head asjad jäävad meile siis kättesaamatuks.

Teadus ja tunded 

Holistika Instituudi üks olulistest sõnumitest on jagada terviklikku vaadet ja juhatada meid taas oma südant kuulama. «Meil on mõtted, emotsioonid, keha ja meil on hing ka,» rõhutab Marina Paula Eberth. Ta on märganud, et järjest rohkem teadlasi huvitub taas terviklikkusest, jätmata kõrvale inimese neid osi, mida teaduslike meetoditega on keeruline uurida: psüühika, teadvus, hing ja alateadvus.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Mis saab siis, kui perearst ja patsient ei jõua kokkuleppele?

«Ka psühholoogide seas on neid, kes on julgenud sõna võtta hinge kaitseks,» sõnab Marina Paula sõbralikult. «Kui ma küsin inimestelt, kas neil hing on, siis millegipärast kõik ütlevad, et on. Aga millegipärast see ei ole psühholoogia osa! Mul on tunne, et terviklik lähenemine hiilib vaikselt tagasi ka teadlaste mõtetesse. Asine ja materialistlik lähenemine on kaotanud ka teadlaste endi jaoks ära arusaamise tervikust. Aitäh teadlastele, tänapäeval me teame väga palju detaile inimesest, tema kehast ja psüühikast, aina väiksemaid osi uuritakse. Aga algosakeste uurimise kõrval on süsteemid ja tervikud jäänud kõrvale. Nüüd püütakse aina rohkem terviku tunnetust tagasi tuua.»

Mida arvas Marina Paula Eberth kohtumisest «Naistejuttude» saates?

«See oli üks helge ja tore õhtupoolik ning ka ajastus oli õige. Minu poolt Sulle suur tänu selle võimaluse eest. Olgu pealegi saade nr 300, number kolmes on liikumine, see paneb elu käima. Väga tore oli Sinuga tuttavaks saada ja tõdeda, et oled tark ja tundlik, just õige inimene õigel kohal. Soovin Sulle ja «Naistejuttudele» edu!»

Naistejutud 300! Aitäh kallid kuulajad, et olete nii pikalt koos meiega!
Naistejutud 300! Aitäh kallid kuulajad, et olete nii pikalt koos meiega! Foto: Shutterstock

300. saate peategelane oskab väga lihtsalt, selgelt ja mõjuvalt kokku võtta ka õnneliku elu valemi: «Õnnelik elu on see, kui sa teed seda, mis teeb sulle rõõmu,» ütleb Holistika Instituudi asutaja ja juht Marina Paula Eberth. «Rõõm kannab!»

Kuula ära terve saade – selles osas on rikkalikult mõtteid, millel on tohutu kaal. Kristinka hakkas saates mitu korda nutma ja ka see on alles – kõik on täiesti siiras, nii nagu on, me ei lõiganud midagi välja. 

Kallid «Naistejuttude» saate kuulajad! Meil on juubel – tähistame koos 300. saateni jõudmist! Suur tänu südamest, et olete meiega, aitäh kirjutamast, oma mõtteid jagamast ning oma soove välja ütlemast. Veelgi suurem tänu neile, kes on saadet edasi jaganud ja soovitanud. Lubame, et teeme ka edaspidi saateid südamest südamesse. 

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 300 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles