NAISTEJUTUD ⟩ Ülikarmid nõudmised: «Võid käia kaks korda päevas trennis – see ei tähenda, et oled lavavormis!»

Külas Evelin Ainomäe
Evelin Ainomäe laval Foto: Evelin Ainomäe/erakogu
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Räägime fitnessi karmist maailmast, kus igaühe tahtejõud halastamatult proovile pannakse. Fitnessikaunitare on ilus vaadata. Kuid kas keegi üldse päriselt teab, kui kallist hinda tuleb sellise ekstreemse vormi eest maksta? Evelin Ainomäe räägib ausalt ja ilustamata sellest, millest tavaliselt vaikitakse.

Lisaks fitnessi karmi maailma sissepiilumisele räägime tahtejõust. Kuidas seda treenida? Miks inimesed aina nõrgemaks muutuvad, nii füüsiliselt kui vaimselt?

Vestluskaaslasteks on endine fitnessivõistleja ja ilubrändi Babor Baltikumi esindaja Evelin Ainomäe ning tahtejõuline ajakirjanik Triin Palmipuu. Saatejuht Kristina Herodes.

Evelin Ainomäe, Triin Palmipuu, Kristina Herodes
Evelin Ainomäe, Triin Palmipuu, Kristina Herodes Foto: Kuku raadio

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Raske suhe pole välja kannatamiseks, vaid hoopis...

«Ma olen teinud kolm last, äri ja kunagi väga kõvasti sporti,» räägib Evelin. 43-aastane naine näeb välja tasakaalus, kaunis ja särav ning Triin Palmipuu kinnitusel ei pakuks tema vanuseks päevagi enam kui 26.

Evelin Ainomäe enne lavale minekut. 
Evelin Ainomäe enne lavale minekut. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Tema flirti fitnessiga saatis kuue aasta eest päris korralik tähelepanu ja ka ootusi ületav edu. Naine võttis vastu julge otsuse, et tahab astuda lavale bikiinifitnessi Eesti karikavõistlustel. «Täiesti hull plaan,» ütleb ta nüüd. «Miks ma seda tegin? Küllap ma tahtsin tohutult midagi endale tõestada. See tundus mulle tol momendil kõige hirmsam asi, mida ma oskasin ette kujutada.» Ilumaailmaga on naine kogu elu seotud olnud ja täieliku ilufännina imetles ta ka fitnesskaunitaride vormi. Kuid ise... «Kas saab olla midagi veel hirmsamat kui see, et sa nelja kuu pärast pead seisma laval põhimõtteliselt alasti ja selleks, et teised sind vaatavad ja hindavad?» Kuid kuna väljakutse oli ränkraske, seda põnevam see tahtejõulisele naisele tundus – väike väljakutse ju pingutama ei paneks! «Võtsin kätte ja 30. aprillil olin Salme kultuurikeskuse laval. Sain Eesti karikavõitjaks.»

Evelin oli jõusaalis loomulikult ka varem käinud ning alati sportlik tüdruk olnud, aga fitnessmaailma ekstreemsus osutus tegelikkuses veel palju hullemaks, kui ta seni ette oli osanud kujutada.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Salakaval põhjus, mis rikub ära suurema osa suhteid

Evelin Ainomäe ei karda jagada kui kõrge on fintess-spordi hind.
Evelin Ainomäe ei karda jagada kui kõrge on fintess-spordi hind. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Nälg. See on nälg

«Selleks, et lavale minna, võid sa käia iga päev trennis. Võid käia kaks korda päevas trennis,» jutustab Evelin. «See ei tähenda, et sa oled nii-öelda lavavormis. Üks asi on füüsiline hea vorm – sa tunned ennast hästi, tervisenäitajad on korras, kleit on seljas ilus.» Eluterve ja jätkusuutliku vaate jaoks sellest tõesti piisab. Aga fitnessivõistlusteks – kaugeltki mitte. «Karmimat asja ma ei osanud ettegi kujutada,» tunnistab naine, kes kogu selle tee läbi käis. Mis siis kõige karmim oli, dieet? Täpselt!

NAISTEJUTUD | Lihtne, igapäevane tegevus aitab alla võtta ja vaimselt terve püsida - mis see on?

«Mul tuleb siiani meelde,» räägib Evelin emotsionaalselt, «mul autos mängivad aastatetagused muusika-playlist'id ja mõne looga tuleb sõna otseses mõttes meelde nälg! Lihtsalt see nälg... Ma olin ikka näljas see neli kuud, ma tundsin nälga ja unistasin igast söögikorrast.» Kuid naine tunnistab ka, et see oli ebainimlik tahtejõu proovilepanek – kui sa midagi otsustad, siis sa seda teed! Olgugi see tõeline kannatus ja piin, alla ta ei andnud. Loomulikult oli kõrval ka treener, sest ise oma tarkusega end nelja kuuga lavale viia – seda ei pea Evelin võimalikuks. «See on nagu täppismatemaatika, iga gramm rasva on välja arvutatud.»

Evelin Ainomäe bikiinifitnessi võistlejana laval.
Evelin Ainomäe bikiinifitnessi võistlejana laval. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Fitness ja selle ala tegelik hind

Fitnessivõistlejad võtavad mõõtu selles, et panevad žüriile hindamiseks välja iseenda, oma keha, selle proportsioonid ja saavutatud vormi. Oled sa valmis nii isiklikuks kriitiliseks tähelepanuks?

Fitness on otsesõnu kallis ala. Treener, ülitäpne toitumine ja kaasnevad iluteenused on vaid üks osa. Ka võistluste osalustasud on väga kõrged. Ning ajaressurss, mida ala nõuab. Evelin Ainomäe leidis, et ilma sponsorita pole see mõistlik.

Suur oht on langeda kinnisideede lõksu – alati saaks olla saledam, vorm parem, mõni lihas selgemalt defineeritud, talje peenem, tuhar suurem, büst kõrgem...

Küllalt sageli viib kirg ennast «täiustada» ka paljude kunstlike lisadeni: eri iluoperatsioonid, rinnasuurendus, kunstjuuksed, kunstküüned jpm. See kõik tähendab investeeringut, kuid ka lõivu maksmist enesehinnangus ja tunnet, et ilma kõige selleta ei ole ma piisavalt hea.

Oled sa valmis reaalsuseks, et lavavorm püsib ja saabki püsida ainult ajutiselt? Oled sa nõus leppima, et võistlusvälisel ajal oled sa palju suurem ning endale seatud kriteeriumite kohaselt ei pruugi endale meeldida?

Oled sa valmis, et fitness võtab enda alla suure osa sinu elust, ajast, mõtetest ning tähelepanust? 

Oled sa valmis emotsionaalseks kõikumiseks – suure eesmärgi seadmisele võivad järgneda suur kukkumine ja tühjuse tunne. Mille nimel siis nüüd, kuhu edasi?

Oled sa valmis pettumuseks, et loobumisi ja pingutust ei hinnatagi? «See sport on väga subjektiivne,» usub Evelin. Ideaalne vorm ei pruugi ühtegi medalit kindlustada. «Seal on palju kindlasti ka õnne!»

Loe ka: NAISTEJUTUD | Depressioon, ülekaal ja aina purunevad suhted – selle varjatud põhjus võib olla ATH

Evelin Ainomäe «Naistejuttude» stuudios
Evelin Ainomäe «Naistejuttude» stuudios Foto: Kuku raadio

Evelini kannatusi ja loobumisi kroonis aga edu. «Kui ma karika võitsin, siis tänu sellele ma pääsesin automaatselt maailmameistrivõistlustele ja sügisel võistlesin ka Eesti meistrivõistlustel, kus ma pronksi sain.»

Evelin teatab muretu muigega, et MMil ei saavutanud ta loomulikult midagi, seal maksab kogemus. «Seal laval sain aru, et küsimus ei ole ainult meie vormis. Mis tegelikkus oli: lavale aeti mass kokku, piltlikult öeldes sadu inimesi, ja selle karja inimeste vahel läks võitluseks, keda üldse on võimalik näha, kes üldse kusagil seista saab. Seal ei olnud küsimus, kes kui ilus on, vaid mida ta täiesti teadlikult teeb, et see paistaks ka sinna, kus istuvad kohtunikud.» Seal on lisaks tippvormis kehale vaja julgust, kogemust ja strateegilist mõtlemist.

Kaunis on neid võistlejaid vaadata küll, selles pole kahtlust. Evelin on vasakult teine.
Kaunis on neid võistlejaid vaadata küll, selles pole kahtlust. Evelin on vasakult teine. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Kadus huvi

Fitnessmaailma sära kipub sageli sisenejaid pimestama – olgugi loobumised karmid ja enesepiitsutamine tohutu, on ka lummus vähemasti sama võimas. Evelinil aga läks üllataval kombel teisiti. «Kui ma olin selle tee läbi teinud, siis mul kadus igasugune huvi jätkata võistlustasemel,» meenutab ta. Endale oli ta fitnessi alati esitlenud lühiajalise enese proovilepanekuna, mitte püsiva elumuutusena. «Sain selle selgeks, et kui ma midagi tahan, siis ma saan sellega hakkama, ja mul kadus edasine motivatsioon täielikult ära.» Kainelt vaadates sai naine ka suurepäraselt aru, et esialgne edu võib peagi viia suurte pettumusteni.

Sind võiks huvitada ka: NAISTEJUTUD | Sajakilone eestlane kaotas nagu naksti 20 kilo. Kuidas ta seda tegi?

Ei taha

Profitasemeni Evelin oma saavutustega isegi ei küündinud, see on veel omaette liiga, kus inimeste elu teljeks on fitness ning tahtejõu kõrval ka metsik töö ja kaasasündinud eelised proportsioonides. Evelinil olid eeldused küll imelised, aga ta ei näinud selles sisu. «Kui ma oleksin jätkanud, mis oleks saanud,» analüüsib ta. «Laval võidavad need, kes on aina suuremate lihastega. Selleks oleksin ma pidanud võistlusvälisel perioodil olema selline, nagu ma tegelikult olla ei tahaks: päris suur ja maskuliinne naine. Mõistsin, mis võib juhtuda: et sa tegelikult armastad oma välimust ainult siis, kui sa oled laval. Siis sul pole rasva peal. Aga tavaelus ei ole see realistlik! Lavavormis me ei tohi tegelikult üldse pikalt olla!»

Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Evelin vaatas suuremat pilti ja leidis, et oht muutuda obsessiivseks on liiga suur. «Et sa ei ole enam kunagi rahul sellega, milline sa välja näed...» Sest vormi saab ju alati timmida veel veidike paremaks ja paremaks ja paremaks. «Tegelikult on ju tähtis hoopis meelerahu ja igapäevane elurütm.»

Evelin ütleb ka otse välja, et see pöörane projekt mahtus ta ellu erandjuhul, kuna tol hetkel oli selleks aega. Toona oli naine vallaline ja kasvatas vanemat last, kuid vaba aega oli külluses ja iga päev töölt tulles oli hea otse trenni minna. Elus oli tühi ruum, mida sai trenniga täita.

Loe ka: NAISTEJUTUD | Iga naine tahab meest abieluranda lohistada – on see nii? 

«Praegu see ei tuleks isegi kõne alla,» ütleb ta julgelt. «Ma olin pereeluks kõlbmatu!» Näiteks toob ta igapäevase toidu valmistamise, kus tuleb väga täpselt mõõta koguseid ja tohib süüa ainult kindlaid asju. «Keetsin endale kana, porgandit ja riisi ja kaalusin seda karpidesse... Ma ei saaks sellist elu pere kõrval teha, see oleks kogu perele frustreeriv!»

Tagasi vaadates tunnistab naine, et treenimise nimel ei loobunud ta mitte üksnes toidust ja naudingutest, vaid kõigest muust oma elus. «Mind ei eksisteerinud ka sõprade jaoks. Sel aastal oli mul üks eesmärk, mille nimel tegutseda.»

Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Tahtejõu test 

Evelini aasta fitnessmaailmas oli radikaalne ja ränkraske tahtejõu test. Aga kuidas üldse saada aru, milline on meie isiklik seis tahtejõuga? Kui puudub vajadus seda kasutada ja ennast ületada, siis niisama mugavas ja lihtsas elus seda teada ei saagi. Tahtejõudu võib mõista inimese võimena seada midagi elus sedavõrd prioriteetsele kohale, et ta on selle nimel valmis ka loobumiseks. Kui suutlikkust loobuda pole, siis pole ka tahtejõudu. Iga segaja saab sind kursilt kallutada. «Mina arvan, et loeb, mismoodi sa prioriteedid ritta sead,» leiab Triin Palmipuu. «Mis jääb tahapoole ja mis on asjad, millest sa pole üldse mitte nõus loobuma.» Triin on elus oma tahtejõudu samuti päris korralikult proovile panna saanud, nii ise ettevõtjaks hakates kui mistahes mõõdetavaid sihte taga ajades. Triinu puhul kehtib huvitav fenomen: pane kusagile ükskõik kui kõrge märk maha, nimeta see võimatuks ja usu mind – ta leiab võimaluse selle saavutamiseks! Mis valemiga?

Triin Palmipuu on fenomenaalne saavutaja – ükski siht pole liiga kõrge ega eesmärk liiga suur. Ise ütleb ta selle kohta armsalt: «Tahtejõud on liiga suur ja püha sõna. Pigem on see jonnakus, kangekaelsus, isiklik saavutusvajadus.»
Triin Palmipuu on fenomenaalne saavutaja – ükski siht pole liiga kõrge ega eesmärk liiga suur. Ise ütleb ta selle kohta armsalt: «Tahtejõud on liiga suur ja püha sõna. Pigem on see jonnakus, kangekaelsus, isiklik saavutusvajadus.» Foto: Taavi Sepp

«Minu puhul ma isegi ei nimetaks seda tahtejõuks,» ütleb ta muiates. «Pigem on see jonnakus, kangekaelsus, isiklik saavutusvajadus. Minu meelest tahtejõud on liiga suur ja püha sõna. Mina puksin nende väikeste jäärapäiste asjadega end ka ülespoole. Ma julgen soovida suuri asju. Ja olen nõus palju vaeva nägema, et neid saada.» 

Jõuga ei saa

Kuid Palmi oskab samuti lahti lasta – kui hoog üle läheb ja asi ei õnnestu, siis ta jätab asju sinnapaika ka. Ning paneb kogu oma kire ja tahtejõu millegi uue alla, mis teda tõeliselt innustab. See ongi huvitav asi, mis selgub tahtejõu teemasse süvenedes: jõuga ei saa. Midagi küll saavutab ka punnitades ja surudes, aga hoopis paremaid tulemusi saab lubades. Võitlusi, eesmärke ja sihte tuleb targalt valida. Ja kui elu näitab või sisetunne ütleb, et algne valik pole õige, tuleb julgeda neist lahti lasta.

Huvitav fenomen tahtejõu juures avaldub ka siis, kui esitame endale lihtsa küsimuse: kes seda tahab? Kelle unistus või eesmärk see on? Kellel on seda vaja? Midagi kõrvalisel põhjusel tehes käivitub meie kasutuses olevast tahtejõust vaid tühine osa. Aga tundes, et teeme seda endale, saame korraga kätte kogu oma potentsiaali.

Kuula ka seda: NAISTEJUTUD | Seks ja söök: «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!»

Mitte kõik inimesed ei suuda kellegi suurest tahtejõust ega edust rõõmu tunda. Kuid alati on kõrval ka tõelisi toetajaid.
Mitte kõik inimesed ei suuda kellegi suurest tahtejõust ega edust rõõmu tunda. Kuid alati on kõrval ka tõelisi toetajaid. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Mida teha jala taha panijatega?

Ütleme nii, et leiad eesmärgi. Leiad endas ka tahtejõudu, hakkad sihi suunas minema ja esimene edu hakkab tulema. Sel hetkel seisame silmitsi järgmise takistusega: alati leidub kõrvalseisjaid, kellele see edu ei meeldi. Sama koges Evelin. «Kraaksumist oli kõvasti,» nendib ta naeratades. Tuleb keegi ei-tea-kust ja hakkab lammutama!? Evelin püsis ka pildil, sedagi kritiseeriti. «Sel olid omad põhjused, mitte lihtsalt edevus – mul oli vaja sponsoreid, kes mu sõidu sinna Santo Domingosse fitnessi MMile kinni maksaksid.»

Tagantjärele leiab ta, et kritiseerijatele ei tasu tähelepanu pöörata, vaid lihtsalt edasi minna. Iga suure asja kõrval on alati halvustajad ja takistajad, kelle tõttu palju häid algatusi teostamata jääb. «No muidugi oli mul alguses ikka päris palju selgitamist,» tunnistab Evelin. «Perekondki ju solvub, et ema-isa kutsuvad sünnipäevale ja Evelin jälle midagi ei söö! Miks sa ikka ei söö? Aga lõpuks hakkasid ka nemad seda mõistma ja nende toetus oli mulle ääretult tähtis. Kui ma suutsin oma vanemad ja poja viimaks karikavõistlustele meelitada ja ma nägin neid sealt lavalt... Kui mind kuulutati välja, et ma võitsin – ma ei unusta vist seda kunagi –, ma nägin, milline õnn neil näos oli!»

Huvitaval kombel aga annavad need, kes kaikaid kodarasse loobivad, alati viimaks alla. Kuid sina ei anna. Inimene kõrval aktsepteerib viimaks tõsiasja, et sinu tahte otsust ei saa kahtluse alla panna. Mitte olla mõjutatav ega kallutatav ja jääda rahulikult endale kindlaks – see on üks eluline tahtejõu väljendus.

Kuid juhul kui sa lubad end kursilt kallutada, hakkab teine inimene uskuma, et tema õigus ja privileeg ongi tulla sinu tahte vahele. Et ta sinu unistused nurjas, ei valmista talle sageli mingit muret. Tema sai oma tahtmise: olukord ei muutunud.

Loe ka seda: OHTLIK AJUPESU | Vaata, kuidas hea-vormi-vandenõu meie elusid röövib

Tahtejõud on isikuomadus?

Tahtejõu poolest on inimesed väga erinevas positsioonis: ühel on seda küllaga, teisel napib püsivust ka lihtsaima asja lõpetamiseks. Kindlasti on isikuomadusi, mis toetavad tahtejõudu, kuid tahtejõud ise pole isikuomadus. See on täielikult treenitav. Kuid ebapopulaarne on kasvatusmeetod, et inimesele tuleb anda võimalus pingutada, raskustega silmitsi seista ja ise hakkama saada. Loomulikult peab väljakutse olema jõukohane, aga täielikult väljakutseteta elu sünnitab tahtejõuetut kaadrit, kes esimese probleemi tekkides süüdistavalt näpuga näitab või käsi pikal abi ootab.

Kellegi tahtejõud tekitab kadedust. Ka Evelin kuulis selja taga sisistamist: «Ta on ikka täitsa hulluks läinud oma dieediga! Ta ongi nii närviline...» Naine ise teab, et püsis jätkuvalt viisakas ja käitus kaaslastega normaalselt. Kadedus aga nõuab mürgina välja valamist.

Triin Palmipuu «Naistejuttude» stuudios
Triin Palmipuu «Naistejuttude» stuudios Foto: Kuku raadio

Tahtejõud on nagu lihas. Seda saab igaüks treenida. Väga hea viis seda arendada on iga püsivust, pingutust ja regulaarsust nõudev tegevus, mille juurde käivad loobumised. Näiteks sport või pillimängu harjutamine. Alati on lihtsam valik olemas. Alguses on otsus. Ja seejärel oma otsusele kindlaks jäämine: ma ei lase teiste arvamusel, segajatel, väsimusel või emotsioonidel vahele tulla. Iga endale kindlaks jäämine kasvatab millimeetri võrra tahtejõumusklit, nii et kriitilises olukorras on meil seda korralik ressurss.

Tahtejõud pole motivatsioon. See on püsiv sisemine kapital, mida saab alati rakendada. Ideaalis on muidugi võimalik end ka sellesama tahtejõu abil motiveerida ja taaskäivitada.

Tahtejõudu ei tasu aga kunagi kasutada selleks, et iseendaga võidelda – sa kaotad alati! Küsimus on ainult, millal. Ennast tuleb endiselt kuulata, austada ja endaga koostööd teha. Hea paralleel fitnessmaailmast on puhkuse vältimatu vajalikkus: lihas areneb just puhkuse ajal ning ennast ülearu armutult piitsutades pole võimalik edu saavutada. Sama saab laiendada mistahes teisele elualale.

Kuula ka: NAISTEJUTUD | Tüli vindub ja vindub ega lõppegi kunagi ära... Tõhus lahendus on siin!

Edu saladus

Miks võitis just Evelin, kui laval oli terve hulk imekauneid, suurepärases vormis naisi? Naine ise usub, et aitas tema suur, lausa naiivne usk oma edusse. See, et ta ei muretsenud, vaid võttis asja huumoriga. Nautis laval olekut sel määral, et see pani ta tõeliselt särama.

«Ma mäletan, kui see võit tuli, siis ma olin mingis tohutus tühimikus pärast,» tunnistab Evelin. «Ma ei saanud mitte midagi aru, mida nüüd teha. Ma ütleksin, et võita on emotsionaalselt isegi raskem kui kaotada...»

Kuula ära terve saade – seal on veel palju põnevat, mida me kirja ei pannud. Samamoodi leiab fitnessist ja tahtejõust kõnelevast loost palju laiendusi ja täiendusi, mida saates ei ole, kuid kuna see on lugejale kasulik, otsisime selle lisaks.

Saatest saad teada, miks Evelin ikkagi otsustas hoolimata kiirest edust fitnessiga lõpparve teha, kui karmilt ta selle kohta ütleb ja mida ta kõigest sellest võitis.

Evelin leiab nüüd, et fitnessikogemus muutis ta teadlikuks oma sihikindlusest. Kuid kogu elu ta sellele enam ohverdada ei soovi.
Evelin leiab nüüd, et fitnessikogemus muutis ta teadlikuks oma sihikindlusest. Kuid kogu elu ta sellele enam ohverdada ei soovi. Foto: Evelin Ainomäe/erakogu

Mõned tahtejõu märgid

Leebe hoiak. Võimsad, tugevad ja tahtejõulised inimesed ei vaja tugevuse demonstratsiooni. Seda vajavad eranditult nõrgad, madala enesehinnanguga inimesed.

Loobumine. See on tahtejõu tunnus – sa oled valmis millegi tegemise, saavutamise, pühendumise nimel loobuma millestki muust. 

Segajate väljalülitamise võime. See oskus on meie mürarikkas, ülepakutud, konkureerivas ja ebakindlas maailmas aina kriitilisem. Oskus rahulikult ja sõbralikult mitte hoolida või piiritleda selged ajavahemikud päevas, millal lubad endal kõrvalisega tegeleda.

Fookuse seadmise oskus. Püsivus, fookuse seadmise ja hoidmise oskus, otsustavus ning valikute tegemise oskus aitavad aega, energiat ja tahtejõudu sihipäraselt kasutada.

Vaimne tasakaal. Juhtpositsioon oma keha, mõtete, emotsioonide üle. Loobumine identiteetidest ja teiste jaoks ehitatud fassaadidest.

Surumine ei too edu. Enda maha surumine, tagant surumine ja piiramine kulutab väga palju energiat. See võib tuua tulemuse, aga vaid lühiajaliselt. Püsiva edu saladus on enda ja oma tahtejõu tark ning endast hooliv juhtimine. Mitmete ida filosoofiate kohaselt ei too püsivat edu mitte meeletu pingutus, vaid just pingutusest loobumine ja oskus targalt valida, kuhu energia suunata.

Enesehinnang ja tahtejõud on eraldiseisvad jooned. Palju tahtejõudu võib olla madala enesehinnanguga inimesel – teda kihutab tagant pidev tõestamisvajadus. Samamoodi terve enesehinnanguga isikul – teda innustab visioon, sisemine usk oma võimetesse, ära tegemise soov.

Kas sul on mõni teema või küsimus, mille kohta saadet soovid? Kirjuta: kristina.herodes@postimees.ee. Garanteerime, et oleme materjaliga diskreetsed, inimlikud ja kirjasaatjate suhtes hoolivad.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 292 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Evelin Ainomäe, Triin Palmipuu, Kristina Herodes
Evelin Ainomäe, Triin Palmipuu, Kristina Herodes Foto: Kuku raadio

Oled Sa juba avastanud Eesti parima kodu-podcast'i «OMA TUBA, OMA LUBA»? Kes on kuulanud, need ütlevad: «Parim kodu-podcast!» Kuula ka sina:
 

Tundsid saadet kuulates, et füüsiline vorm vajaks putitamist? Treening on alati hea, ka siis kui võistlemine pole plaanis ja kuldaväärt nõuandeid, kuidas seda targalt teha, leiab Egle Nabi Fitbody leheküljelt. Tahad oma tahtejõu proovile panna ning fitnessmaailma loobumisterohket elu katsetada? Helena Mang on näiteks üks võistlejatest, kes oma soovitusi jagab. 

Fintessvõistlejad väärivad täit austust ja saate eesmärk on näidata - see pealtnäha glamuurne «laval ilus olemine» on tegelikkuses ränka pingutust nõudev ala.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles