OLE TÄHELEPANELIK ⟩ Just seda emotsiooni on kõige raskem talitseda

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Iga päev kogeme hulga emotsioone – mõni avalikumalt kui teine. Mõni emotsioon võib aga nii sügaval pinna all muliseda, et sa isegi ei tea temast. Kliinilise psühholoogi Nicole Beurkensi sõnul on eriti üks emotsioon selline salajane muliseja, mis ühtlasi mõjutab väga tugevalt su valikuid elus.

Beurkensi sõnul on see kõige raskemini kontrollitav emotsioon häbi. «Häbi on inimesele kõige raskem emotsioon, sest see on nii sügavale juurdunud ja laialivalguv. See mõjutab seda, kuidas sa näed ennast ja teisi ja kuidas tajud asju, mis on sinuga juhtunud,» selgitas Beurkens. «Isegi selle mõistmine on raske. Enamik inimesi võitleb häbiga mingil kujul – ka siis, kui nad seda ise ei teadvusta.»

Mida teha?

Alustuseks tuleb mõista häbi, oma varju. Häbi on «Eesti keele seletavas sõnaraamatus» defineeritud kui «sobimatust käitumisest, ebaväärikast teost, alandavast olukorrast tingitud hingepiin». Häbi on sisuliselt see osa sinust, mida sa eitad ja peidad. See võib viia aga killustatud identiteedini, sest kõik ebakindlused surutakse kuhugi alla. Häbiga toimetulekuks tuleb aktsepteerida ennast kui tervikut, kirjutab mindbodygreen.

See on raske ülesanne ja eeldab suurt eneseteadlikkust ning tähelepanelikkust. Juba märkamine on esimene samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles