NAISTEJUTUD ⟩ Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud (1)

Miks see naine sinu kõrval on? Äkki ta tegi lihtsalt kalkulatsiooni, et sinu pakutud hüved on talle kasulikud, tunded on aga vaid teesklus... Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Armastuse kerjamine – mis see on? Mees, kes ostab naise armastust. Naine, kes valetab ja manipuleerib, et meeldida. Oi kui palju erinevaid armastuse kerjamise viise on meie hulgas kasutusel, need on väga tavalised! «No mina küll seda ei tee!» Enamikule meeldib enesekaitseks seda kuulutada. Kuid vaatame veidi lähemalt ja selgub – teeme küll. Kust ma tean? Minul endal oli kerjamine nii käpas, et mul oli selles lausa must vöö! 

Kuid enam ma seda ei tee ja nii uskumatu, kui see ka pole – armastust on mu elus palju-palju rohkem. Enamik inimesi kerjab armastust ühel või teisel moel ja just see on peamine põhjus, miks me seda ei saa. Nõu annab enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra. 

Leia siit 2022. aasta parimad episoodid! 

Millesse mehed armuvad? Pepu, büsti ja pikkade jalgadega polegi midagi peale hakata...

Lood elust 

Mees, kes püüab armastust osta. Naise ära ostmine ilusate kingituste, luksuslike puhkuste, üllatuste, romantiliste õhtusöökide ja ka ilusate sõnadega. Mis iganes on see «kaup», mida naisele pakute, sisu on sama. Ja tulemus on samuti alati sama – sa ei saa sel moel armastust. Lühikeses perspektiivis võib see naine teha kalkulatsiooni, et see on talle siiski kasulik, ja tulla mänguga kaasa. Mida mees ei näe, on partneri pidev siseheitlus – tehingu osana peab ta teesklema tundeid, mida tegelikult ei tunne. Justkui kaunitar peaks koletisega magama. 

Mees aga soovib endale õnne – tundub ju, et ta suutis oma unistuste naise endale võita! Kuid tegelikult ei saa mitte kellegi armastust osta. Naine tegelikult ei taha sind, ta ei armasta sind, aga need hüved, mida sa pakud, on lihtsalt ärgitanud tema ahnust sel määral, et ta nõustub selle diiliga. Mehed võivad uskuda, mida neile räägitakse ja näidatakse, aga varem või hiljem tajuvad nad ikkagi, et asi pole õige. Igaüks saab viimaks aru, kas sind armastatakse sinu enda pärast või sa oled lihtsalt hüvede tooja.

«Ma olen seda ka ise kogenud ühes suhtes,» selgitab Eeva-Liisa Vahtra. «Seal on alateadlik mäng, ära ostmine. Aga sa ikkagi pärast näed, et igal asjal on hind. «Näe, ma andsin sulle selle, aga sa ei vasta minu ootustele.» See on ikka väga jama.»

Liigub ka legende, et piiramatute materiaalsete vahenditega inimesed võivad olla paadunud, isekad ja arvata, et neil ongi õigus kogu maailm ära osta. «Mina arvan, et nad ei ole,» vaidleb Kristinka vastu. «Kõik inimesed on hinge poolest üsna inimlikud. Lihtsalt nemad aktsepteerivad niisugust meetodit armastust saada ja kõige kurvem on see, et lühikeses ajaperspektiivis elu ka näitab sulle, et see töötab.»

Kuid armastuse ostja ei saa kunagi hingerahu. Sest sügaval südames ta teab, et peab suhte eest pidevalt maksma. Mis saab siis, kui eelis või see, millega sa seda armastust ostad, ära kaob? Selliseid näiteid on küll ja küll. Pealtnäha on suhe imeilus. Korraga kaotab mees majandusliku kindluse ja silmapilk on ka naine läinud. Ja siis saab ka kõige kergeusklikum mees asjast aru: «Oot, aga ta enne ju nii väga armastas...» Ei, ta ei armastanud sind kunagi! Pani peale sobiva plaadi, rääkis kõike, mida sa kuulda tahtsid, müüs kõike seda, mida sa ostsid. Kuid see naine polnud kunagi südamega suhtesse investeerinud.

Mis iganes valedel alustel loodud suhe, kus puudub tegelik puhas armastus, laguneb kohe, kui valed motiivid koos olemiseks ära kukuvad.

Oleks ebaõiglane väita, et iga mees, kes soovib võtta materiaalset vastutust, oleks kohe suhte ostja. Kõik sõltub konkreetsest loost, lähedusest ja kokkulepetest.

Loe ka seda: Ühe suhte purunemise lugu: «Ma ei tahtnud olla asi!» 

Vahel võib ostetud suhe ka toimida. Kui mõlemad on lahti ühendatud sellest, mida päriselt tunnevad ja vajavad, kumbki ei oska armastada ja rahulduvad tehinguga. Siis võivad partnerid isegi rahulolu kogeda. Tingimusel, et kumbki endaga sügavamat sidet ei otsi, sest nii kui seda teha, avanevad ka silmad.

See on oluline mõtlemise koht – kui sarnase mustriga lood kipuvad minema kõik sama rada, kas on siis arukas loota, et sinu armastuse ostmine kuidagi paremini lõpeb?

Eeva-Liisa Vahtra

on terapeut ja enesearengu teejuht. Leiad ta siit:

Eeva-Liisa youtube kanal - hulk nõuandlikke videosoovitusi, tema Istagram ja Facebook. Eeva-Liisa Vahtra konsulteerib kliente personaalselt.

Loe temast lähemalt siit:

PERSOON | Eeva-Liisa Vahtra: «Mürgine suhe on hullem kui pohmell»

Naistejutud saated Eeva-Liisa Vahtraga:

NAISTEJUTUD | Aasta õppetunnid: lahku mehe kõrvalt, kes sind tarbib, aga ei hinda!

NAISTEJUTUD | Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

NAISTEJUTUD | «Appi, juba teine mees jättis mu maha, aga tegin ju tema heaks kõik!»

NAISTEJUTUD | Terapeut: «Eestlased teesklevad suhetes! See on standard.» Miks?

NAISTEJUTUD | Salalikud viisid, kuidas nartsissist oma ohvri suhtevõrku meelitab

NAISTEJUTUD. PARIMAD OSAD | Millesse mehed armuvad? Pepu, büsti ja pikkade jalgadega polegi midagi peale hakata...

NAISTEJUTUD | Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud 

Naine, kes valetab, et sobida. Mees ei suuda esmalt oma õnne uskuda – korraga on ta leidnud naise, kes tõesti on tema unistuste naine! Nagu kaks südant ja üks hing, kaunitar on temaga kõiges ühel nõul. Nende huvid, vaated, unistused on nii-nii sarnased! Kuidas see võimalik on? Ei olegi. «Me valetame,» ütleb Eeva-Liisa otsekoheselt. «Naistena me liiga tihti manipuleerime ja kanname erinevaid maske selleks, et sobida. Me ei julge näidata oma haavatavust ja tegelikke tundeid. Me ei räägi kunagi seda, mida me päriselt tunneme. Selleks, et kohanduda teise ootusega.» Manipuleerimist on raske ära tunda, sest seda tehes me petame nii kaaslast kui ennast – valetame ka endale, et me ei manipuleeri. Ja kui kaaslane tõe ära tunneb, eitame eriti tuliselt!

Kuula ka seda! Marju Karin: «Ärge muutke ennast odavamaks kui tegelikult olete!» 

«Seal tuleks vaadata endasse,» soovitab terapeut. «Miks ma midagi teen? Kas see on asi, mida ma ise tegelikult tunnen ja tahan teha, mis tuleb minust? Või see tuleb sellest, et ma tahan meeldida ja vastata teise ootusele. Vajadusi saab otse väljendada, aga see ei ole kahjuks tavaline.»

Mida me tegelikult teeme, kui manipuleerime ja mängime kedagi, kes me tegelikult ei ole? Anname oma jõu ära. Ning elame kellegi teise elu, mitte iseenda oma.

Südametemurdja, keda kõik naised tahavad. Elumees, kes ei suuda aktsepteerida ühe naise armastust, temale on vaja kõikide naiste tähelepanu. Tal on kogu aeg vajadus olla nähtav, vajadus, et teda märgatakse, kiidetakse ja talle aplodeeritakse. Mis on tema täitmata vajadus? Inimene võib otsida armastust, lähedust ja turvatunnet, kuid sellise käitumisega ta välistab just selle, mida ise kõige rohkem vajab. Miks? Tema hirm läheduse ees on sedavõrd suur. Suutmatus ennast siduda ja pidev põgenemine järgmisse suhtesse või suhete paljususse võib olla eriti kartliku südame kaitsemüür. Võib öelda, et vaata, kus hoolimatu mees, ja vaata, kui palju murtud südameid. Ise on ta tegelikult samasugune murtud süda – inimene, kes ei julge sügavalt armastada, kes on saanud elus kuidagipidi pihta. Ja pinnapealse flirdi ajutine «võidurõõm» kahjuks ehtsat asja ei asenda ning pikalt ei toida.

Loe ka seda: «Mul oli tohutu hirm suud lahti teha!» Siis võtsin riski ja juhtus midagi uskumatut

Ärinaine, kes läheb läbi elu nagu nuga läbi või. Ta on niivõrd tugev, saab kõigega hakkama ja tal pole ainsatki nõrkust. Kas on võimalik nõrkusteta inimene? Muidugi ei ole. See on tohutu kompensatsiooniahel, mida rõhutatud tugevus, saavutamisvajadus ja võimuiha maskeerib. Ta peab kõiges kõike ise tegema, võib-olla ta ei suuda isegi delegeerida, sest tal on vaja igal pool rõhutada: «Mina tegin!» Sageli on tal ka usalduse probleem, tal on väga raske anda asju üle või kontrolli käest. Mis võib selle loo varjus peituda? Väike tüdruk, kes nii väga tahtis oma isa tähelepanu, aga ei saanud. Nii ta pettus ja solvus kogu meessoo peale. See on uskumatu, kuidas me näitame maailmale kõike muud, et varjata päris asja. Mida võimendatum on kompenseeriv ja maskeeriv käitumine, seda suurem on sisemine haavatavus, ebakindlus ja hirm. «Hästi hea oleks oma erinevaid osi tundma õppida, aktsepteerida ja integreerida,» soovitab terapeut. «Teadvustamata osad endast võtavad alateadlikult juhtimise üle. Siis ei teki meil ka kontrollimatuid emotsioonipurskeid, mille puhul me ei saa aru, mis meiega toimub.»

Tihti on sellise naise elu imetletud edulugu – ta jõuabki kaugele. Aga üks pilk tema eraelule – see pole kunagi korras. Sest kui seal oleks armastus, ei vajaks keegi sellist kompensatsiooni väljastpoolt.

***

Kõik need lood kehtivad elus ka siis, kui tegelaste sugu vastupidi panna. On armastuse ostjaid naisi ja manipuleerivaid mehi, ringi tõmbajaid kaunitare ja terasest ärimehi. Mis kõiki neid inimesi ühendab? Nad kerjavad armastust! Igaüks erineval moel, aga keegi neist ei usu, et ta ilma trikitamata, nõudmata või ostmata võiks armastust väärt olla. Ükski neist lugudest pole eriline, vaid väga tavaline. Võtsime nad siia kokku vaid selleks, et teil oleks «raudteekaart» kohtadest, kuhu suhtemaailmas mitte sõita – seal on rööpad üles võetud. Armastust sealt ei leia, kuigi alguses tekkib tunne, et iga muster neist töötab. 

Kuula ära kogu saade – toome esile veel palju erinevaid armastuse kerjamise viise ja anname nõu, kuidas see kahjulik tegevus lõpetada. Armastust kerjates ei saa armastust. See on otsetee pettumuseni. Pettuvad mõlemad pooled.

Eeva-Liisa Vahtra
Eeva-Liisa Vahtra Foto: Kristina Herodes

Mida siis teha?

Seletame pikas osas põhjalikult lahti armastuse kerjamise tagamaad ja kuidas seda lõpetada. Lihtsustatult on lahendus lihtne – ole suhtes algusest peale see, kes sa päriselt oled. Nii armastatakse sind sinu enda pärast, püsivalt. Kuid seal on veel palju detaile, mida tähele panna.

Mitte keegi ei pea olema täiuslik selleks, et armastust väärida, vastupidi – vigadesse ja veidrustesse on isegi palju lihtsam armuda. Esmalt õpi iseennast tundma ja seejärel väljenda oma tundeid. Kui sa iseendana ei sobi sellele partnerile, on tõenäoliselt partner lihtsalt vale. Usu, leidub ka inimene, kelle kõrval ennast väänama ja valetama ei pea.

Kuula ka seda! Aasta õppetunnid: lahku mehe kõrvalt, kes sind tarbib, aga ei hinda!

Ja nii üllatav, kui see ka pole – mehed ja naised, kes armastuse kerjamise lõpetavad, kogevad oluliselt rohkem armastust ja eluga rahulolu. 

Kuula ka seda! «Aga siis tuli mu ellu armastus ja sain aru, millest kõigest olen puudust tundnud!»

Eeva-Liisa Vahtra ja
Eeva-Liisa Vahtra ja Foto: Kristina Herodes

 

Loe ka seda: Polegi pepu, büst ja pikad jalad! Mehi võluvad naiste juures hoopis teised asjad... 

Kuula ära kogub saade ning loobu otsustavalt kerjuse alandavast rollis!

Armastust võib kerjata ostmise, manipuleerimise, väljapressimise, ohvri mängimise või lunimise vormis. Kuidas kerjamine lõpetada? Esiteks teadvusta endale, kuidas sa kerjad ja mis on selle taga. Armastuse kerjamiseks on mitmeid viise – räägime need kõik praktiliste näidetega lahti, et oleks lihtsam aru saada. Räägime ka sellest, kuidas armastust päriselt leida ja sellesse taas uskuma hakata. Mitte enam armastust kerjata – seda suudab igaüks, ka sina! Saates on taas külas «Naistejuttude» kuulajate poolt palavalt armastatud püsikülaline – enesearengu teejuht Eeva-Liisa Vahtra. Saatejuht Kristina Herodes.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 279 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles