NAISTEJUTUD ⟩ Mis meist saab siis, kui me sureme? (2)

«Naistejuttude» stuudios on seekord Postimehe astroloog Margit Korbe. Foto: Konstantin Sednev
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Mis saab siis, kui me sureme? On inimesi, kes on teisel pool käinud, tagasi tulnud ja oma kogetu kirja pannud, kuid need lood pole liialt levinud. Miks on meie elus nii palju konflikte, võitlust ja valu? Kas oleks võimalik ka vähem pettuda, karta ja kannatada? Ja kui see on võimalik, siis mismoodi? Läänes ja idas tõlgendatakse elu ja teispoolsust väga erinevalt. Muutunud on need vaated ka ajateljel. Armas kuulaja – see lugu ei esitle ühtegi tõde, vaid julgustab otsima oma tõde. Meie püüame külvata lootust, rahu ja armastust. Stuudios on Postimehe astroloog Margit Korbe, saatejuht Kristina Herodes.

Surm on hirmus! Seda kardetakse sellisel määral, et isegi teemana hoitakse sellest parem eemale. Miks me kardame? Sest me ei tea, mis saab. Ja teadmatus on kõige kõvem hirmu võimendaja. Ja need, kes teavad, ei saa enam rääkida...

Loe ka Margit Korbe koostatud 2023. aasta horoskoopi.

Armastus ja suhted aastal 2023: Ambur peab keskenduma oma südamerõõmule, Kaalud tervendama oma suhte

Aga kas ikka tõesti mitte keegi meile surmast rääkida ei saa? Tegelikult on oma surmakogemuse kirja pannud nii mõnigi inimene, kes on teispoolsusega kohtunud ja taas ellu tagasi toodud. Ehkki see teave ei ole kuigi levinud. «Tegelikult on võimalik nii palju lugeda,» ütleb Margit Korbe. «Hästi huvitav on näiteks nende inimeste kogemus, kes on olnud surmalähedases seisundis. Kes on korraks käinud seal ja tagasi tulnud. Nad võisid isegi mingi aja surnud olla. Neid on ka hästi huvitav kuulata, sest läbi hääle vibratsiooni sa tunned palju rohkem kui lugedes.»

Kuula ka seda! Astroloog: «Algas uus ajastu, kus kõik saavad võrdseks»

Margitil endal küll selline kogemus puudub, kuid tal on olnud kerge suhestuda nende kirjelduste ja järeldustega, mida tagasi pöördunud on jaganud. «Ma tunnen kodutunde ära,» räägib Margit. «Ja selle, kuidas nad seda kirjeldavad – sealt tulevad läbi sarnased kvaliteedid. Nii kui nad sinna jõuavad (teispoolsusse – toim), siis see on tegelikult tohutult turvaline. Sa oled nagu sügavas kodus ja sul on absoluutselt aktsepteeritud ja armastatud tunne. Kõik nad jõuavad sinna kohta.» 

Mida teevad ellu tagasi tulnud hinged?

«On väga tüüpiline, et tagasi tulles need inimesed ei taha enam oma elu samamoodi edasi elada nagu nad enne elasid,» jutustab Margit Korbe. «Neis on toimunud sügav muutus ja taipamine. Hinge silmad on avanenud ja jäänud avatuks peale uuesti ärkamist.» Inimesed väärtustavad oma elus kõik ümber ja loobuvad paljudest senistest tegevustest, mida siiani oluliseks pidasid, ning ei jahi enam asju, mida seni taga ajasid. Mida hakkavad «tagasi tulijad» väärtustama? Oma aega. Ja lähedasi. «Meie lähedased inimesed on tohutult olulised,» kinnitab Margit.

Mida me sellest võiksime õppida? Tark oleks alati panna oma elus inimesed esikohale. Kõige tähtsamad on elus suhted ja suhete kvaliteet. Aga suurel osal sellest, mida meie siin maailmas taga ajame, on ainult hetkeline väärtus ja see kaob nagu seebimull. Siia kuuluvad meie ambitsioonid, saavutused, raha, kuulsus, võim, väline sära. Mitte ükski inimene, kes on teispoolsusest tagasi pöördunud, ei väärtusta neid asju enam samamoodi. «Vastupidi – nad tavaliselt loobuvad nendest. Ainus, mille me võtame endaga kaasa, on kogemused ja sidemed, mida loome koos teiste hingedega. Need hingesidemed jäävad. Pluss kõik need tunded, mida me koos teiste inimestega kogeme ja ise teistele loome. Kõik muu kaob.»

Loe ka seda: 5 kuritegu, mida head inimesed väga sageli teevad

Inimsuhted on meie võimalus luua, kasvada ja saada paremini tuttavaks iseendaga. See on huvitav asi maailmas. Armastust teistele andes on lihtsam iseennast rohkem armastama hakata ja tähenduslikke suhteid luues on meil lihtsam iseendaga sügavamat sidet leida. Kõik see sünnib andmise, mitte saamise kaudu. Mitte ükski maailmas leiduv rõõm, nauding, ahvatlus või igatsus pole võrreldav selle tundega, kui süda on päriselt rahul ja hing õnnelik.

Kus hinge kuuleb? See elab hääles

Hääles on olemas hing. Kirjutatud tekstis paberil on seda raskem tajuda ja autoril on võimalik ennast eksponeerida mistahes kujul. Hing ei pruugi nähtav olla. Aga on üks koht, kus ei saa kunagi oma hinge ja selle olemust maskeerida, peita ega moonutada – see on hääl. Hääl on alati aus. Just see ongi saladus, miks kõige lihtsam on mõista podcast'ide või ka lihtsalt kaaslase kuulamise kaudu.

Kuulamine on kunst, mida me terve elu õpime. See pole sama, mis lihtsalt kuulda, see on kuulamine, vastu võtmine, endasse talletamine, mitte katkestamine, mitte vahele segamine ja hinnangute andmata jätmine. Aktsepteerimine kuuldut nii, nagu see on öeldud. Mitte moonutamine. Sageli me oskame seda palju halvemini, kui ise arvame end oskavat. Oskame ainult rääkida ja mitte päriselt, avatud südamega kuulata.

Astroloog Margit Korbe armastab kuulata ja soovitab seda ka kõigile teistele: «Sest hing elab hääles. Hääle kaudu on kõige lihtsam asjade olemust mõista.»
Astroloog Margit Korbe armastab kuulata ja soovitab seda ka kõigile teistele: «Sest hing elab hääles. Hääle kaudu on kõige lihtsam asjade olemust mõista.» Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Aeg meie ümber on turbulentne ja külvab paanikat. Kuid see soosib ka religiooni poole pöördumist ning spirituaalset avatust. Meie ümber on palju valu, valet, ebaõiglust, vägivalda ja surma. Paratamatult me küsime – miks?

Elu ja ...

«Kui mõelda, mis maailmas praegu toimub,» mõtiskleb Margit Korbe, «siis elu on praegu üsna keeruline ja raske. Mina leian, et kui tunnetada kõike laiemalt, siis toob see kergust niisugusesse ajastusse, kus me praegu oleme. See elu, mida me siia elama tuleme, on hinge perspektiivist nagu üks hetk.»

Vaadata võib nii, et meil on elu ja surm. Või siis mõelda, et on elu ning igavene elu. Inimese vabadus on valida, milline vaatenurk teda rohkem kõnetab. 

«Millised me üldse oleme, enne kui hakkame kogema seda elu?» küsib Margit. «Hing oma olemuses on puhas, tingimusteta armastus absoluutselt kõige vastu.» Tema usub, et kõik sidemed siin maailmas, mille me teiste hingedega loome, peegeldavad seda lõpmatut, absoluutset, tingimusteta armastust, millest me teispoolsuses tehtud oleme. «Suhted peegeldavad meile tagasi seda suurt ühtsust.»

Maailma eri paigus õpetatakse inimesi maast madalast uskuma erinevaid arusaamu elust. Ja mille vanemad on meisse pannud, selle vastu me ei vaidle. Ehkki tänaseks on ka teadlased ja psühholoogid veendunud, et vahet ei ole, milline on inimese usk, peamine, et see usk oleks olemas. Inimene saab eluga paremini hakkama, on õnnelikum ja saab saatuselöökidest üle, kui teda toetab usk. Usk ükskõik millesse kõrgemasse ja jäävasse on meile kasulik ja tervislik.

Kuula ära terve saade ning saad veel viis korda rohkem matkata hinge, usu ja teispoolsuse teemadel. Kindlasti leiad nii mõnegi toetava mõtte. Me ei anna ühest vastust. Kuid me pakume erinevaid vaateid, mis võiksid tänapäeva pöörases ja paanilises maailmas meie viimase piirini pingule kruvitud meeli veidikenegi vaigistada. See on kuulaja valik, kas ja millega ta kaasa tuleb.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 277 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Oled Sa juba avastanud podcasti, kus Margit Korbe igal teisipäeval tähetarkust jagab? Kuula kindlasti, viimase osa leiad siit:

Kommentaarid (2)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles