NÄDALA AASTALÕPUMOOD ⟩ 50 kuldset varjundit

Kui palju eri toone on kullal? Ja millised neist täna moes on? Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Kuidas peol särada? Lihtsalt sära!
  • Moelavadest on üle käinud suur kullasadu.
  • Sädelust on igas toonis, kulla, hõbeda, musta ja värvilisena.

Ja ongi käes! Aasta kõige pimedam ja samas kõige säravam aeg. Sel aastal on moekeisrid iseäranis ühel meelel. Mida peole selga panna? Loomulikult midagi sädelevat, kuldset, litritega üle valatut.

«Ikka litrit on vaja kanda,» on Riina Põldroos moesoovitustes konkreetne. «Nii kui pimedaks läheb, on vaja ise särada nagu jõulupuu. Ja osale meestele täiesti sobib litter ka – kannavad välja küll. Aga kindel valik on tume ülikond, valge särk, must lips, kui naine kõrval on litris.»

Vaata ka seda: Kuulsuste paraad tähistas Shishi glamuuripeol advendiaja algust

Šampanjakarva sillerdavas Liina Steini kleidis Eda-Liis Kann ja laitmatu kikilipsuga Haldo Oravas.
Šampanjakarva sillerdavas Liina Steini kleidis Eda-Liis Kann ja laitmatu kikilipsuga Haldo Oravas. Foto: Rene Lutterus

Osale meestele täiesti sobib litter ka – kannavad välja küll. Riina Põldroos

Sädelust saab kanda ka pükskostüümi kujul, Riina Põldroos. FOTO:
Sädelust saab kanda ka pükskostüümi kujul, Riina Põldroos. FOTO: Foto: Erlend Štaub

«Kellele vähegi mood meeldib, siis kindlasti ei ole tema valik olla hall hiir ning tapeeti sulanduda,» innustab ka Mammu Couture'i disainer Maria Tammeorg. «Säravad riided tähendavad enesekindlust, rõõmu, tähistamist ning et kellelgi ei tekiks küsimust, kas tema ka seal peol käis. Käis, säras, kõik nägid!»

Sära stiilireeglid, mis enam ei kehti

Hea maitse manitses vanasti: kui üks asi juba särab, jäägu muu fooniks. Praegu tehakse vastupidi üle võlli: litterkleidi juurde pane kuldsed kingad, suured ehted, lokid ja sätendav jumestus.

Litri kandmine pole mitte kellelegi keelatud, sädeleda võivad paariaastased plikad ja küpses eas emandad.

Sädelus ei tee paksuks. Vastupidi, see hajutab silueti, nii et kehakuju pole kellelgi võimalik täpselt mõõta.

Sädelev kangas kuulub kokku piduliku lõikega? Selliseid piire ei pea enam keegi. Vastupidi, kõige moeteadlikumad lehvivad ringi litterkimonotes, -tuunikates, -bomberites ja -pükstes. Mida ootamatum vorm, seda põnevam!

Sära ei kuulu vaid õhtusse. Kui palju neid pidusid siis ikka ette tuleb? Aeg on pime, meeleolu tume, sära just siis, kui süda lustib, kasvõi iga päev!

Moedisainer Maria Tammeorg enda loodud sädelevas, kahara seelikuosaga printsessikleidis koos sama särava sõbranna Maria Sepperiga.
Moedisainer Maria Tammeorg enda loodud sädelevas, kahara seelikuosaga printsessikleidis koos sama särava sõbranna Maria Sepperiga. Foto: Rene Lutterus
Kulda tahaks, ülearu edevust ei taha? Sätendav kimono päästab päeva! FOTO:
Kulda tahaks, ülearu edevust ei taha? Sätendav kimono päästab päeva! FOTO: Foto: Erlend Štaub

«Ainuke võimalus praegu hea välja näha on panna inimene särama nagu teemant,» arvab stilist ja teletäht Anatoli Ein. «Pange selga kõige säravamad kleidid.» Meestemood võiks rõhutada laiu õlgu ja sportlikku vormi. «Ja kõige tähtsam: seksikas aluspesu,» lisab ta ulakalt. Ja õigust räägib, kaunis pesu annab välisele särale lausa ilutulestiku jagu jõudu juurde, ehkki keegi teine pidulistest seda saladust enamasti ei tea.

Vaata ka seda: Tiina Talumehe glamuurne assortii - need on kleidid, milles sind märgatakse!

Shishi glamuurne pidu, paremal Anatoli Ein.
Shishi glamuurne pidu, paremal Anatoli Ein. Foto: Rene Lutterus
Säramise töö võib jätta ka aksessuaaridele: Anu Saagim on puudriroosa pükskostüümi peale seadnud kullakarvalise rihma, mõlemad Riina Põldroosilt.
Säramise töö võib jätta ka aksessuaaridele: Anu Saagim on puudriroosa pükskostüümi peale seadnud kullakarvalise rihma, mõlemad Riina Põldroosilt. Foto: Rene Lutterus
Virmaliste värvi litrisäras vestkleit, Siret Design. FOTO:
Virmaliste värvi litrisäras vestkleit, Siret Design. FOTO: Foto: Erlend Štaub

Litreid on moepildis miljon erinevat ja helklevaid varjundeid lugematul hulgal. Vähemalt viiskümmend kullatooni ulatuvad kahvatust plaatinast antiiksete punaste, isegi mustjate varjunditeni. Lisaks teist sama palju külmi hõbedasi värve ja vähe sellest, veel kogu vikerkaare ulatuses litrisära. Julgemad panevadki kokku sära ja värvi ning purjetavad läbi pidude kahekordse energialaengu tuules. Kuid leidub kulda ka tagasihoidlikumatele natuuridele – võid ka vaid imekerge murtud helgi kasuks otsustada.

Pastelses Algo Järvsoo haldjakleidis Kristiina Heinmets.
Pastelses Algo Järvsoo haldjakleidis Kristiina Heinmets. Foto: Rene Lutterus
Kõige sädelevam osa komplektist võib vabalt olla jakk, Donna Nordica.
Kõige sädelevam osa komplektist võib vabalt olla jakk, Donna Nordica. Foto: Erlend Štaub

«Pidude hooaja lemmikud on otse loomulikult litter ja efektne kangas,» soovitab Ženja Fokin. «Ja pange toimima asjad, mis juba garderoobis on, ei pea jooksma poodi. Mitte keegi ei mäleta, mida sa eelmisel aastal kandsid!»

Aldo Järvsoo voogav littertuunika on nii glamuurne kui ka figuurisõbralik. FOTO:
Aldo Järvsoo voogav littertuunika on nii glamuurne kui ka figuurisõbralik. FOTO: Foto: Erlend Štaub
Aldo Järvsoo voogav littertuunika on nii glamuurne kui ka figuurisõbralik. FOTO:
Aldo Järvsoo voogav littertuunika on nii glamuurne kui ka figuurisõbralik. FOTO: Foto: Erlend Štaub

«Kanna kindlasti midagi, milles tunned ise ennast väga mugavalt,» soovitab Aldo Järvsoo. «Paljud inimesed ei taha kanda väga liibuvaid riideid, siis minu või Taneli tuunika on alati kindel valik. Mugavus, millel ikka on särts ja glamuur juures!»

Mida pidudel mitte kanda?

Moemaailmas on sageli nii - see, mida enamik teeb, on tegelikult kõige kehvem stiilivalik. Täna kehtib see kõige enam musta kandmise osas. Kaunitarid kaovad talveöösse kui vits vette või sulanduvad õhtuhämarusse, kui pakivad end musta kleiti. Ka härrad teevad targasti eelistades tumesinist, bordoopunast või mõnd muud tumedat ülikonda, mis pole päris must.

Loe ka seda: Pidude hooaja ainus stiilireegel: musta ära puutu!

Kas on võimalik peole sisse hiilida, nii et sinu välimuses on sära sama vähe kui sünkmustas öös? Moeloojad seda igatahes ei soovita. Kui juba pidu, miks siis riietuse valikuga iseendal ja sündmusel vabatahtlikult sära ja rõõmu maha võtta?

Sädelevates mustades litterpükstes Keili Sükijainen ja sillerdavas sulgedega Nora Isle'i jakis ning uhke võrgu ja pärlitega Eva Oherjuse peaehtes Anna-Maria Veidemann-Makko.
Sädelevates mustades litterpükstes Keili Sükijainen ja sillerdavas sulgedega Nora Isle'i jakis ning uhke võrgu ja pärlitega Eva Oherjuse peaehtes Anna-Maria Veidemann-Makko. Foto: Rene Lutterus
Karin Raski sätendavat kleiti kannab miljonärist modell Kadri Tuisk. FOTO: Erlend Štaub-
Karin Raski sätendavat kleiti kannab miljonärist modell Kadri Tuisk. FOTO: Erlend Štaub- Foto: Erlend Štaub
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles