Anne Veesaar sööb rõõmuga pekki ja leiba: enesetunne on parem ja jõudu palju rohkem

Raadio Elmar
Copy
Anne Veesaar
Anne Veesaar Foto: Mailiis Ollino

Tervise Arengu Instituut algatas üleskutse, millega soovitavad inimestel rohkem tähelepanu pöörata oma toitumisharjumustele. Näitleja Anne Veesaar vaatas teravalt peale ka oma toiduvalikutele ja sai teada palju uut, põnevat ja kasulikku. Suurimad üllatused - leiba tuleb süüa ja tatar polegi teravili!

Kampaania «Toidupüramiid» eesmärk on tuua taaskord fookusesse tervislik toitumine, keskendudes meie keha vajadustele. Toidupüramiidi kui sellist on ilmselt enamik meist juba koolipingis näinud ja see pole midagi uut. Kuid Tervise Arengu Instituudi spetsialistide sõnul ei osata neid juhendeid oma toitumisvalikute tegemisel piisavalt otstarbekalt kasutada. Kampaaniaga on liitunud näitleja Anne Veesaar. Ta jagas lahkesti oma kogemusi ja üllatusmomente raadio Elmar hommikuprogrammis. 

«See on ühtpidi kasulik ja teistpidi põnev! Kolmandat pidi - ma saan ka targemaks. Minu toitumisharjumused on alguse saanud lapsepõlvest, Valgamaalt ja nõukogudeajast. Söödi seda, mis oli. Nüüd on meie külluslikul toidulaual võimalik valida nii paljude asjade vahel,» tunnistas Veesaar.

Näitleja lisas, et Tervise Arengu Instituudi kampaania toob fookuse alla taaskord toitumise, meie igapäevaelus nii olulise nurgakivi. «Kuidas siis teha valikuid nii, et see on minu keha arvestades tervislik? Et söömine oleks ka ilma toidulisanditeta organismile kasulik? Näiteks, minul on lapsepõlvest meeles teatud nõuanded, mille kohaselt leiba ja saia ei tohi süüa. Okei, valgest nisujahust saia osas, saan aru. Kuid leib - see on ju ometigi ääretult kasulik. Toidupüramiidi järgi leiba tuleb süüa, see on esindatud sambal, mille peale kogu püramiid toetub. Minu harjumustes muutis see nüüd palju, asusin kohe poodides erinevaid leibasid vaatama. Olen hakanud ka käsitööleibasid sööma ja pean ütlema, et mu enesetunne on läinud tugevamaks. Jõudu on palju rohkem,» sõnas ta.

«Samuti vanast ajast pärit harjumus, et leiba ei tohi kartuliga koos süüa. Kus kohast selline pärimus on küll tulnud? Küsisin Tervise Arengu Instituudi teadlastelt järele, kas see soovitus peab ka tegelikult paika. Nemad kinnitasid, et kõike võib süüa mõõdukas koguses. «Toidupüramiidi» kampaania eesmärk pole öelda, et üks toiduaine on halb ja teine hea. Küsimus on kogustes, tasakaalus, mõõdukuses ja millega koos toiduaineid süüa,» lisas näitleja.

Veesaar tõi välja dieedi pidamise ohukohad. «Ei saa olla nii, et tahan kaalust alla võtta ja üldse midagi enam ei söö - näljutan ja joon ainult vett. See on ikka täiesti vale! Olen oma elus ka seda teinud, kui tahtsin hästi peenike olla. See oli ajal, mis õppisin lavakunstikoolis ja töötasin Rakvere teatris. Ma lihtsalt nälgisin. See on mõistagi täiesti vale lähenemine,» rääkis ta.

«Toidupüramiidi peal tasub ka pilte vaadata. Seal on erinevad toiduained kokku pandud soovitustena. Inimene ei pea muidugi sööma just ainult sel viisil, ta valib võimalike asjade hulgast endale kõige sobivaima kombinatsiooni. Ma ei pea sööma kaerahelbeid, kui ma ei taha. Võin süüa ka midagi muud, mis seal kõrval on välja toodud,» sõnas naine.

Veesaar üllatus veelgi ühe põneva fakti üle. «Mina arvasin koguaeg, et tatar on teravili. Tegelikult tuleb välja, tatar on pähkel! Pähklite ja seemnete söömine on aga mõistagi eriti kasulik. Olen varasemalt täiesti valesti mõistnud - arvasin, et pähkel on rasvane ja raskesti seeditav. Ometigi tuli välja, et need on meie organismile nii vajalikud,» märkis ta.

«Minu suureks lemmikuks on saanud aga ühepajatoit, kuhu ma panen kapsad, kaalid ja mineraalid. Sinna juurde läheb ka natuke liha. Minule maitseb eriti rasvane liha, mis teha, armastan suitsupekki. Oluline on aga tasakaal köögiviljadega. See on lihtsalt erakordselt maitsev toit. Ma kokkasin muidugi ka varem, kuid see kampaania on teinud mind oluliselt targemaks,» rääkis ta.

Veesaar on aastaid au sees hoidnud rikkalikke hommikusööke. «Ma ei välju hommikuti kodust ilma toeka söögita. Isegi, kui pean kuhugi kella 7.00ks minema, siis tõusen kell 5.00. Söön kaerahelbeputru, omletti ja kohvi! See oli nii ka mu lapsepõlves,» lisas ta,

«Hommikusöök on kahtlemata hea algus päevale. Samas, teadlased on leidnud, et kui mõni ei taha hommikuti süüa, siis pole sellest midagi. Ei ole nii, et üht pead ja teist ei tohi. Organism ise ütleb. Samas, uuringud näitavad, et hommikusöögi nautlejatel pole probleemi ülekaaluga - mõistagi ei pea see paika 100%,» rääkis Anne Veesaar raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Toidupüramiidi kampaania kohta loe SIIN

Kuula Annega tehtud jutuajamist SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles