NAISTEJUTUD ⟩ Epp Kärsin: «Mees külvas mind üle kingitustega, parimad restoranid ja reisid... Ja siis tuli arve!» (2)

Epp Kärsin «Naistejutud» stuudios. Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Mida tähendab elu rikka ja võimuka mehe kõrval? Kas kõik naised unistavad sellest? Mis on selle hind? Stuudios on Epp Kärsin, üks siiramaid ja seksikamaid naisi. Epule on pakutud elu kuldpuuris, ta teab täpselt, mida selline pealtnäha imeilus elu endast kujutab.

Vaatluse alla võtame erakordselt provokatiivse ja äsja eesti keeles ilmunud seksipõneviku «365 päeva». Blanka Lipińska rabab kirehoogude detailsete ja erutavate kirjeldustega. Ka meie ei hoia ennast tagasi! 

Kui üks raamat saab üleöö tohutuks menukiks, siis tabab ta täpselt mõnd teravat kohta, ja seda teeb ka «365 päeva». Kas naised unistavad mehest, kes oleks rikas, võimukas ja võtaks kogu vastutuse enda õlule? Kas mehed unistavad salamisi, et nemad ise oleks see domineeriv vallutaja, kellele kõik naised alluda tahaksid? On sellised unistused siis päriselt olemas? «Kindlasti on olemas,» usub Epp Kärsin. «Ja olen ka puutunud kokku selliste naistega, kes on lasknud ennast kuldsesse puuri panna, aga sealt puurist välja pääseda on pea võimatu.»

Kuldne puur

Mida tähendab kuldne puur? Sul on kõrval mees, kelle kaudu naisel on olemas kõik. Pole mingeid krediitkaardi piiranguid, on parimad restoranid, kõige uhkemad riided, kallimad kingad ja käekotid, kõige ilusamad reisid. «Aga sul puudub sinu vabadus,» rõhutab Epp. «Sa teed neid asju, mida sulle öeldakse, ja sa oled hästi suure kontrolli all.»

Vaata ka raamatu seksika esitluspeo ülekannet: Epp Kärsin ja Kristina Herodes tutvustavad värsket erootilist romaani «365 päeva»

Epp Kärsin ja Kristina Herodes raamatu «365 päeva» esitlusel Apollo raamatupoes, keskel hea sõber Toni Käsper.
Epp Kärsin ja Kristina Herodes raamatu «365 päeva» esitlusel Apollo raamatupoes, keskel hea sõber Toni Käsper. Foto: Apollo Raamatupood

Pealtnäha kadestamisväärselt ilusal ja muretul elul on aga oma hind. Need naised kaotavad iseenda! Nõustudes olema mehe kaunis, hellitatud ja imetletud kaaslanna, loobuvad nad isiklikust elust ja eneseteostusest. Raamatus «365 päeva» tulevad selgelt välja sellise reaalsuse mõlemad pooled. Nii luksuslik pillamine kui piiramine – mees ütleb, kes on sinu sõbrad, mis kleiti sa kannad, mida sa teha tohid ja ei tohi. Sageli pannakse need piirangud järk-järgult ja heatahtlikus vormis «kallis, mina tean, mis sulle kõige parem on».

Loe ka seda: Epp Kärsin: «See on tõeline imevahend, mis avab sinu seksuaalsuse, enesekindluse ja julguse!»

Üsna lihtne on lasta end uinutada. Kuid tegelikult on asi karm – see pole kahe vaba ja võrdse inimese suhe, kui kõik otsused teeb selles vaid üks pool. Õigluse huvides olgu rõhutatud, et domineeriv osapool ei pruugi suhtes olla mees, see võib vabalt olla ka naine, kes ütleb, kuidas asjad käivad, ja võtab oma mehelt vabaduse.

«Tõesti, minu elus on olnud selline mees,» jagab Epp Kärsin avameelselt oma kogemust. «Ta külvas mind üle kingitustega. Meil olid väga uhked nädalalõpureisid, ilus elu...»
Kuid hiljem esitati kaunile naisele arve.
«Tõesti, minu elus on olnud selline mees,» jagab Epp Kärsin avameelselt oma kogemust. «Ta külvas mind üle kingitustega. Meil olid väga uhked nädalalõpureisid, ilus elu...» Kuid hiljem esitati kaunile naisele arve. Foto: Sander Ilvest

Kallid kingitused ja ootamatu pööre

Epp on ise olnud suhtes, kus mees kannab hoolt kogu ainelise poole eest. Ta teab, kuhu see «unistuste elu» praktikas välja viib. «Tõesti, minu elus on olnud selline mees,» meenutab Epp. Täna teeb see mälestus juba nalja, kuid toona oli asi naljast kaugel. «Mis siis juhtus? Ta külvas mind üle kingitustega. Meil olid väga ilusad nädalalõpureisid, uhked ja üllatavad väljasõidud. Kuid ta oli tohutult armukade ja oli ka natukene vägivalda. Kui keegi mu vanadest sõpradest mulle helistas, siis talle ei mahtunud see pähe! Sain aru, et siit edasi minna ei saa. Kui ma ütlesin talle, et soovin seda suhet lõpetada, siis ei läinud kaua aega mööda, kui mulle esitati arve nende asjade eest, mis ta oli mulle kinkinud.»

Kuid Epp ei pöördunud tagasi, vaid jäi endale kindlaks – enamiku kingitusi saatis ta mehele lihtsalt tagasi, vajalikud asjad maksis välja. Epp Kärsin eelistab seista enda kahel jalal ning ükski mees ei puhu ümber seda iseenda unistuste abil üles ehitatud elu.

Loe ka seda: Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

«Tema puhul oli veel see, et ta rääkis: «Sa ei peaks üldse nii palju tööd tegema! Ma saan võimaldada sulle sellist elu, mis oleks sulle sobivam,»» meenutab Epp. «Aga ma ei läinud sellele libedale teele! Jäin ikkagi iseendaks ja sõltumatuks. See on mulle väga tähtis!» Epu toonane kallim muidugi haavus hingepõhjani, et midagi, mida ta enda omaks pidas, kepsutas omal kahel jalal minema.

Epp Kärsin ja Kristina Herodes saate «Naistejutud» stuudios.
Epp Kärsin ja Kristina Herodes saate «Naistejutud» stuudios. Foto: Postimees

Epp aga soovitab kõigil naistel hoiduda sellest lõksust, et võtad endale rikka ja ilusa mehe, kes tahab sind endale. «Sa ei tea kunagi, kui kaua selline ilus elu kestab. Kui palju on naisi, kelle rikas mees viiekümnendates leiab, et naine iluasja funktsiooni enam ei täida, ja võtab poole noorema naise! Sa kolid sealt kodust välja oma kottidega ja alustad nullist. Me peame ikkagi oma elu üles ehitama selliselt, et meie õnn ja elukvaliteet ei muutu, kui meie üks suhe lõppeb.»

Loe ka seda! Valetavad mehed: «Miks meestel on vaja ennast suuremaks rääkida?»

Turvatunde illusioon

Miks naised võimukast mehest unistavad? See tekitab võimsa turvatunde illusiooni. Korraga lahendab kõik su mured üks suur ja tugev mees. Saad kõik usaldada tema hoolde ning tunda iseend viimaks ometi naisena. Moodsas maailmas on see tegelikult suur luksus, sest enamiku ajast peavad naised igal rindel ja täie rauaga «mehe eest» väljas olema. «On kindlasti ka selliseid mehi, kes annavad naisele materiaalse vabaduse,» selgitab Epp Kärsin. «Aga kui seal juures on mingisugused tingimused, siis see ei ole enam minu arust päris armastus! Kui mees kehtestab, et sa ikkagi pead olema tema moodi, tema öeldud sõnade järgi. Suuremeelsus on olemas, aga pigem peab seda otsima.»

Epp on veendunud, et paarisuhtes õige kaaslase kõrval toob koos olemine mõlemas partneris välja parima. Aitab rohkem iseendaks saada ja areneda. Ebavõrdne suhe võib viia paarisuhteni, kus vaid võimukas pool tegelikult elab. Teine elab tema elu kaasa. Tal pole isegi õigust ise elada, otsuseid teha või inimesena areneda. «Praegu on aeg, mil paljud suhted on lõppemas ja uued suhted algamas,» julgustab Epp kõiki oma kaaslast ausa pilguga vaatama. «Hästi tugev murdumise aeg on käes!» Keegi ei taha olla lihtsalt sellepärast suhtes, et suhtes olla. Milleks?

Loe ka seda: Midagi veel isiklikumat kui saladused ja kired...

Turvatunne tuleks leida iseenda seest. Kaaslasele toetuv turvalisus võib lõppeda püsiva ärevusega – kui ma äkki teen nii, nagu temale ei sobi, siis ma kaotan kõik. Ja pool, kes saab domineerida, enamasti kasutab oma võimu varem või hiljem. Pole mõtet end illusioonist pimestatuna hoida ega endale valetada – seal pole midagi turvalist.

«Mina ei saa olla mitte kellegi oma,» ütleb Epp tuliselt. Ja saade läheb päris kuumaks.
«Mina ei saa olla mitte kellegi oma,» ütleb Epp tuliselt. Ja saade läheb päris kuumaks. Foto: Postimees

Omamise ohud

Mis on suurim oht, minnes suhtesse väga domineeriva partneriga? Võimukas pool sageli tõesti usub, et armastab sind tohutult. Ta käsitleb sind millegi väga hinnalise ja erilisena, idealiseerib ja jumaldab sind. Kuid tema silmis ei ole sa kunagi kaaslane, vaid ASI, mis on tema OMA. Omand ei saa kunagi olla võrdne partner. Seal on mõtteviisiline nihe, mida pole võimalik muuta.

«Mina ei saa olla mitte kellegi oma,» ütleb Epp tuliselt. «Aga see, kellel on piiramatud võimalused ja kes on harjunud asju omama, tema jaoks on ka naine justkui mingi vahend. Miski, mille kaudu tema saab iseennast paremini tunda.»

Seal on üks suur lõks. Võimukas pool enamasti kujutab ette, et ta teeb kõike väga hästi. Ta ju armastab naist, teeb nii, nagu talle parim on. Soovid võivadki olla väga ilusad – teist kätel kanda, talle hellust ja ilusat elu pakkuda. «Kuid suhtes, kus mees on hästi domineeriv, on kas tema arvamus või vale arvamus,» meenutab Epp. «Mina otsustan! Mina tean, mis on sulle parim. Tihti need naised ei julgegi öelda. Ja teiseks – sageli nad isegi ei tea, mida nad ise tahavad, sest nende eest on kogu aeg ära otsustatud!»

Heidi Hanso ja Taavi Püüa avaldavad õnneliku suhte valemi: seksige palju, aga kõige tähtsam on hoopis... 

Sõltumata sellest, kui head võivad olla kavatsused – positsiooninihet see ei muuda. Omaniku ja ilusa asja vahel ei saa olla tervet ja vastastikku arendavat suhet. See on tehing. Mõni naine võib sellega ka nõustuda, kui panused on piisavalt kõrged, et vastu oma vabadus loovutada. See on igaühe vabadus otsustada, mida ta oma elult ootab.

Suhe, kus naise rolliks on olla rikka mehe hellitatud ja jumaldatud ilus asi, on ohtlik veel ühel põhjusel. Asjad on asendatavad, hingesidemed ei ole. Mehel on võimalik võtta vanaks läinud või ära tüüdanud asja asemele uus asi ilma selleta, et see talle väga kannatusi valmistaks.

Olla ideaalne ja imetletud naine võib tunduda romantiline ja ahvatlev. Aga tegelikult...
Olla ideaalne ja imetletud naine võib tunduda romantiline ja ahvatlev. Aga tegelikult... Foto: Postimees

Idealiseerimise lõks

Mehele piisab armumiseks mõnikord vaid sellest, mida ta näeb. Midagi ilusat, mis tõmbab, tekitab kirge ja soovi seda ainulaadset asja endale saada. Ja järgmisel hetkel pannakse kauni kujutise külge kõik selle mehe naiseideaali omadused – see on naine, keda ma otsisin! Kas õpitakse ka tegelikku isiksust tundma? Loomulikult mitte.

Loe ka seda: ​Kuidas Heidi Hanso leidis oma elu armastuse? «Tajusin, et see paljaste jalgadega poiss, kes mind kahe sulanud jäätisega ootas, ongi minu mees...»

Sealt saabki alguse ideaali kohale asetatud naise traagika – talt võetakse võimalus olla tema ise. Probleemideta ja ilusa elu saab vaid tingimusel, et ta vastab kaaslase ettekujutusele ideaalist. «Kui mees on pöörases vaimustuses, loob ta naisest justkui ebajumala kuju. Ja kuigi see tunne võib olla tähelepanu defitsiidis ja enesearmastuse puudujäägis hingele ülimalt meeldiv, ei tasu lasta end petta.» See, keda idealiseeritakse, ei ole päris sina. Õnnetuseks leidub mehi, keda isegi ei huvita, milline sa tegelikult oled. Tema eeldab, et naise suurim soov ongi kehastuda tema unistuseks. Mis siis juhtub? Olgugi et see toimub üliidealiseerivas vormis – naine muutub kontrollitavaks. «Eriti suhte alguses tasuks väga jälgida, milline on mees,» hoiatab Epp. «Need mehed, kes on ülitähelepanelikud ja detailides kinni, nad tõstavad sind nii kõrgele. Hiljem, kui tal on see kindlustunne – sa oled minu oma –, siis see võib päevaga muutuda!»

Lisaks võimu ja raha lõksule räägime saates põhjalikult pikantsetest seksinippidest, mida leiab rikkalikult ka raamatust «365 päeva». Milline on kindel ja kiire valem naise erutamiseks ja rahuldamiseks? Kuidas tuua suhtesse põnevust? Kuidas kasvatada kirge ka jahtuma kippuvas suhtes? Kuula ära kogu saade – saad kõik selle teada.

Sulle meeldis? Kõiki saate «Naistejutud» 260 huvitavat osa saad tasuta järele kuulata siit! Aitäh, et oled meiega!

«Naistejutud» Spotifys

«Naistejutud» Google Podcastis

«Naistejutud» Apple Podcastis

Uus osa igal laupäeval kell 11 Postimees Naise veebilehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles