Tänapäeval kannavad lugematud inimesed punast huulepulka. Miks siis endiselt tundub, et punane huulevärv on võimas ja julge avaldus? Võib-olla on siin midagi pistmist selle näiliselt lihtsa jumestusvahendi hämmastavalt keerulise ja poliitilise ajalooga.

Punane huulepulk pole teps mitte hiljutine leiutis, vaid suisa üle 5000 aasta vana. Särava tulipunase tooni saamiseks purustasid Mesopotaamia inimesed punaseid kalliskive peeneks pulbriks ja kandsid seda huultele. Hiljem kasutasid inimesed huulte punaseks võõpamiseks kõike, alates punastest vetikatest kuni kalasoomusteni. See tahke julla, mis meil tänapäeval huulepulgale mõeldes silme ette tuleb, leiutati aga umbes 622. aastat pKr.

Punase huulepulga teine iidne päritolu on Egiptus – kuulus kuninganna Kleopatra värvinud oma huuli purustatud putukatest valmistatud pastaga. Kusjuures veel tänapäevalgi valmistatakse niimoodi mõningaid huulepulki. Nii et kui su huulepulk sisaldab koostisosa «karmiin», on selles purustatud mardikaid, mida leidub Mehhikos ja Kesk-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy