INIMESE SUURIM VÄÄRTUS Mis on südameringi maagia ja miks me seda vajame?

Foto: Shutterstock
Margit Korbe
, astroloog
Copy

On hämmastav, kuidas midagi nii lihtsat nagu inimeste kokku tulemine ja oma südame jagamine võib muuta iseenda ja ümbritseva reaalsuse tunnetust nii võimsalt. See on tervendav ja elluäratav, eriti ajastul, mil tavainimese elu on üha rohkem robotiseeritud. 

Viimase kümne aastaga on saanud enesearengu ja oma vaimsusega tegelevate inimeste maailmas üha olulisemaks südameringid - sinna alla kuuluvad nii naiste-, meeste- kui ka ühisringid, mis võivad omada kindlat teemat või taotlust, aga olla ka lihtsalt juturingid, kus tuleb esile täpselt see, mis kellegi jaoks oluline ja mida ta soovib väljendada.

Sellised jagamisringid pärinevad põlisrahvaste vanadest kultuuridest ning olid põlisameeriklaste seas äärmiselt olulisel kohal. Niimoodi võeti vastu tähtsaid otsuseid ja jagati infot. Nagu nimigi ütleb, istuti siis tavaliselt ringis maas ja järjest käest kätte käis jutupulk, mis julgustas ringisolijaid end ausalt väljendama ning puhtalt südamest rääkima. Rääkis see, kelle käes jutupulk parajasti oli, ning teised kõik kuulasid. Jutupulk sümboliseerib, et iga ringisolija mõtteid ja lugusid austatakse.

Sellele, kes jutupulka enda käes hoidis, ei tohtinud mitte keegi vahele segada, kuni ta andis märku, et on lõpetanud. Teised pidid samal ajal respekteerivalt kuulama ning tema sõnumi vastu võtma. Igaüks ringis sai võimaluse jutupulka enda käes hoida, oma mõtteid ja tundeid jagada. Kui jutupulga saanu ei soovinud rääkida, võis ta selle austusega järgmisele inimesele edasi ulatada. Ringis viibides on kõik võrdsed ja omavahel ühendatud.

Samasugused reeglid kehtivad erinevates südameringides, mida peetakse tänapäeval.

Põlisameeriklaste stiilis jutupulk
Põlisameeriklaste stiilis jutupulk Foto: Shutterstock

Mille poolest erineb see tavalisest koosviibimisest?

Sõpraderingis ja ka töökollektiivides märkame tihti, et on keegi, kes domineerib ja räägib teistest üle, ning samas keegi, kelle eneseväljendusele jääb minimaalne ruum. Need viimased aga ei soovigi end kuidagi kehtestada, sest nad ei ela selliste reeglite järgi, et peaks end vägisi kuuldavaks tegema – nad jäävad ootama, et ehk keegi kunagi märkab ja kuulab neid.

Südamering aga lihtsalt ei võimalda sellise tasakaalutuse tekkimist, kuna kõigi jaoks on koht juba olemas. On olemas eneseväljenduse ja kuulamise ruum – see õpetab mõlemale poolele palju, nii domineerijale kui tagasihoidjale.

Tavalise koosviibimise ajal võivad inimesed rääkida tohutult palju, ilma et räägiks päriselt millestki olulisest. Hääl on tegelikult väga võimas vahend ja sõnal on manifesteeriv jõud. Kui tundide kaupa kasutatakse neid imelisi orgaanilisi tööriistu tühja-tähja tootmiseks, kurnab see ära inimese loova väe, millega oleks saanud luua midagi imelist.

Südameringis aga sünnib kutse rääkida päriselt südamest. Nii fookust hoidev jutupulk kui tähelepanelikult kuulavad osalised loovad erilise ruumi ja kohalolu, kus sõnade kaal muutub. Jagamine hakkab toimuma hoopis sügavamalt tasandilt, mitte enam ainult mõistuslikult.

Miks meil on vaja selliseid südameringe?

Kõige olulisem põhjus on see, et südameringiga kaasneb justkui maagia – see viib inimese mõistuse tasandilt südame tasandile. Teadvus ja tunnetus iseendast ning end ümbritsevast muutub, miski läheb justkui elama, mis oli eelnevalt uinunud. Inimene saab uuesti inimeseks.

Oleme nii harjunud veetma aega infost üleküllastunud maailmas, kus suhtlemine toimub väga mentaalsel tasandil. Sotsiaalmeedia kaudu suhtlemine on eraldanud inimesed nende sügavamast tunnetusest iseenda ja teiste kohta. Kuna puudub silmside ja orgaaniline kontakt teise inimesega, ei osata teda enam tunnetada ega talle enam ruumi anda. Kindlasti on paljudel juhtunud, et keegi tuttav kirjutab ja saadab suvalisi asju, küsimata kordagi, kuidas sa end täna tunned. Ta saadab meeme, kasutab sotsiaalmeediast külge haakunud slängi ja hoiakuid – mida sa peaksid siis selle peale ütlema? Mida väärtuslikku jagab ta tegelikult iseendast?

Südameringis aga toimub teise inimese kui orgaanilise olendi ja hinge teadvustamine. Kui keegi räägib päriselt südamest, on sellel teistsugune vibratsioon. See on elus, hingav ja tundev. See on inimlik. Meie kui inimeste suurim väärtus ongi meie inimlikkus ja meie südameenergia. See on midagi, mida kuitahes arenenud masinad ja programmid kunagi ei asenda. See on elusolemine ise.

Rohkem südameringe tähendaks kindlasti vähem vägivalda.

  • Südameringid arendavad teineteisega arvestamise kultuuri ja empaatiavõimet.
  • Südameringid loovad ühtsuse- ja kogukonnatunnet, võimaldades ühiselt probleeme lahendada, võttes arvesse kõigi seisukohti. Ühtäkki kõik ei olegi enam ühe inimese õlul ning ühtäkki keegi ei olegi enam nähtamatu.
  • Kuna südamering kutsub inimese ennast sügavalt avama, vabanevad paljud pinged, mida muidu suunataks oma lähedastesse inimestesse või töökeskkonda. Tihtipeale, kui oma hinges valitseva keerulise tunde või seisundi sõnadesse paneme ja seda jagame, hakkab see juba lahustuma. Nendel tunnetel ja pingetel on vaja olla tunnistatud ja nähtud.
  • Südameringis võivad tekkida taipamised ja lahendused, milleni muidu ei jõuakski või nende leidmine võtaks väga palju aega. Kuna ringis olevad kuulajad võivad peegeldada ka vastu, mida sinu jagamine neis äratas, võid saada oma küsimusele vastuseid või uusi perspektiive.
  • Südamering paneb midagi sügaval su sees liikuma ja pärast seda oled alati rohkem ühendatud ja elus.

Kuidas leida südamering?

Selliseid üritusi aeg-ajalt korraldatakse – tasub otsida näiteks Facebookist ja enesearengu ning vaimsusega tegelevatest gruppidest. Kuid miks mitte algatada seda ise oma sõprusringkonnas. Oluline on, et reegleid austataks. Ringi võib alustada sissejuhatava kõnega, kus seatakse taotlus, kuid võib ka lihtsalt rääkida seda, mis südamest tuleb. Samuti võiks lõpus ringi ilusti kokku võtta ja südamest need lõpetussõnad leida (võib ka lihtsalt tänada). Ringi ei tohiks lõpetada poole pealt, vaid siis, kui jutupulk on jõudnud ringi lõppu, tagasi algusesse. Sümboolselt toimub siis ringi sulgemine ja ühtsuse säilitamine.

Jutupulga võib meisterdada ise. See võib olla mõni metsast leitud pulk, mis tekitab käes hoides hea tunde, ning sinna võib lisada juurde kõike, mis tundub oluline – sulgi, poolvääriskivisid ja mistahes elemente.

Paraku on südameringist saanud mõnedele inimestele ka sissetulekuallikas (nagu paljude heade asjadega juhtub). Leian, et kõige parem kogemus tuleb ringidest, kus keegi ei teeni sellelt kasumit. Kui ring on loodud südamest tuleval soovil ja vajadusel, on selle energia kõrgem, siiram ja puhtam. Jah, loomulikult on mõistlik toetada ringi korraldajat, et ta saaks ruumi soojaks ning jätkuks elektrit ja muud tarvilikku. Kuid see ei tähenda, et iga osaline peaks maksma 20+ eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles