LIHTNE JA LÕBUS Vaata, milliste toiduainetega saad munadele põnevaid toone anda

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Millega teie pere seekord mune värvib?
Millega teie pere seekord mune värvib? Foto: Shutterstock

Juba see pühapäev tähistatakse lihavõttepühi. Munade värvimine on osa paljudest lihavõttetraditsioonidest. Kirjude munade saamiseks ei pea poodi värvikomplekti järgi jooksma, sest ka sinu köögikapist leidub põnevaid ja mis kõige tähtsam, looduslikke alternatiivne.

Looduslikke värve kasutades saab lihavõttemune rahuliku südamega süüa. Munade värvimiseks sobivaid värviallikaid on köögis palju ja nende kasutamine pole keeruline.

Köögis olevatest toitudest ja jookidest saad järgmised värvid:

Kurkum - intensiivne kollane

Punane kapsas - türkiissinine või sinine

Sibulakoor - punakaspruun

Peet - roosa

Roheline salat - heleroheline

Must tee või kohvi - pruun

Mustikas - lilla või sinakas

Enne munade värvimise alustamist keeda munad valmis. Kui soovid munadele vahvaid mustreid teha, siis otsi välja puuvillast lõnga, pitsiriba, kuivatatud lilli või mõne taime lehti ning keera need värvimise ajaks ümber muna.

Sul on vaja ka värvimisnõu, milleks kõige paremini sobib kitsas ja kõrge klaasanum, näiteks suur joogiklaas. Plastnõu külge kipub värv kinni jääma, mistõttu võid lisaks munadele ka värvilised nõud saada. Kui sa seda ei soovi, eelista klaasi. 

Söödavate lihavõttemunade värvimiseks tehke järgmist.

Sega kurkum ja/või must tee umbes 0,5 liitri vee sisse. Punase kapsa, peedi ja sibula koori tuleks keeta vees umbes 15 minutit, et värv eralduks. Kurna vedelik ja lisa umbes 1 tl äädikat või valge veini äädikat, kuna see tugevdab värvi intensiivsust.

Seejärel libista munad ettevaatlikult lusikaga värvisegu sisse. Lase munadel vähemalt 30 minutit värvisegu sees seista. Vahepeal võid muna lusika abil välja tõsta ja vaadata, kas värvitoon on soovitud intensiivsusega. 

Vedelikke võib omavahel ka segada, et saada uusi toone. Näiteks lisa punase kapsa toonile veidi kurkumit. Kollane kurkum muudab siniseks värvunud punase kapsa vee roheliseks. 

Võid teha ka nii, et teed värvisegu valmis ja keedad munad selle sees küpseks. Pea meeles eelistada valge koorega mune, sest nenedega tulevad kõige efektsemad tulemused. 

Armas lugeja, saada meile naine@postimees.ee pilte, millised lihavõttemunad teie perel seekord välja tulid! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles