R, 9.12.2022

RETSEPT ⟩ Põnev kokakoolamaitseline šokolaadikook

Triin Sepp
, naine.postimees.ee toimetaja
Põnev kokakoolamaitseline šokolaadikook
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Kokakoolaga valmistatud suussulav kook.
Kokakoolaga valmistatud suussulav kook. Foto: Shutterstock

Ilmselt on suuremad kokandushuvilised nii mõnigi kord komistanud selliste retseptide otsa, kus kokakoolat või mõnd teist karastusjooki kasutatakse. Ent kas oled varem kuulnud koogist, mis just selle magusa joogiga valmistatud?

Traditsiooniline retsept soovitab valada glasuur veel soojale koogile, mis muudab koogi enda väga-väga pehmeks ning suussulavaks, ent ka magusamaks. Sellel juhul valgub glasuur koogi sisse ning sulab sinna ära. Teistsuguse ning ehk veidi esteetilisema tulemuse jaoks, mille puhul glasuur moodustab koogi peal eraldi kihi, tasub oodata, kuni ahjust tulnud kook on täielikult jahtunud.

Kui soovid midagi väga magusat ning põnevamat kui tavaline šokolaadikook, siis on see retsept just sinu jaoks mõeldud!

Vaja läheb:

Koogi jaoks:

  • 240 grammi jahu
  • 400 grammi suhkrut
  • 1 teelusikatäis küpsetussoodat
  • pool teelusikatäit soola
  • 240 milliliitrit kokakoolat
  • 115 grammi võid
  • 25 grammi kakaopulbrit
  • 120 milliliitrit petti
  • 2 muna
  • 1 teelusikatäis vaniljeekstrakti

Glasuuri jaoks:

  • 115 grammi võid
  • 120 milliliitrit kokakoolat
  • 25 grammi kakaopulbrit
  • 520 grammi tuhksuhkrut

Valmistamine:

  1. Pane ahi soojenema 180 kraadi juurde.
  2. Sulata või pannil ning lisa sellele kokakoola (koogi jaoks mõeldud kogused).
  3. Sega juurde kakaopulber (koogi jaoks) ning oota, kuniks segu keema läheb. Kui see keeb, siis eemalda pliidilt ning vala suurde kaussi. Lisa juurde jahu, suhkur, sooda ning sool (koogi jaoks) ning sega korralikult läbi.
  4. Teises, väiksemas kausis sega omavahel kokku pett, munad ning vaniljeekstrakt, seejärel lisa see esimesse, suuremasse kaussi.
  5. Võta koogivorm, mille mõõdud on 33 x 23 x 5 sentimeetrit, ning hõõru selle küljed võiga kokku. (Võid kasutada ka küpsetuspaberit.) Vala saadud koogisegu vormi ning küpseta ahjus 40–45 minutit.
  6. Kook on valmis küpsenud, kui selle keskele torgatud hambaork puhtana välja tuleb. Lase koogil jahtuda.
  7. Nüüd on aeg valmistada glasuur. Vala selle jaoks mõeldud kokakoola potti ning keeda seda umbes 10–12 minutit või seni, kuni joogi kogus on poole võrra vähenenud.
  8. Lisa või ning kakaopulber ja sega omavahel kokku. Kui segu läheb keema, eemalda pliidilt ning vala kaussi. Lisa juurde tuhksuhkur ning sega seni, kuni segu on ühtlane.
  9. Vala veel soe glasuur täielikult jahtunud koogile. Sa võid valada glasuuri ka veel soojale koogile, ent siis arvesta sellega, et kook muutub väga-väga pehmeks. Parima tulemuse saad aga juba jahtunud koogiga.
  10. Lase ka glasuuril jahtuda ning seejärel naudi kooki!

Retsept pärineb siit.

Märksõnad
Tagasi üles