Põhjus, miks kohv häda number kahele ajab

Naine
Copy
Kohv sisse ja päev võibki kaunilt alata.
Kohv sisse ja päev võibki kaunilt alata. Foto: Shutterstock

Iga kohvisõber ütleb teile, et see jook on kui ambroosia. Oamahl on mõnus turgutus unisel hommikul ja loiul pärastlõunal. Ka kohvikeetmise protsess on loomult rahustav.

Lisaks oma kibedale, kuid armastatud maitsele ja lõhnale on kohv tuntud ka selle poolest, et see ajab kakale. Ei ole palju uuringuid, mis selgitaksid, miks see täpselt juhtub, kuid gastroenteroloogidel on mõned teooriad.

Kui magu tajub sissetulevat toitu või jooki, saadab see jämesoolele signaali, mis stimuleerib viimast kokku tõmbuma ning mõnikord tekitab see tunde, et peab tualetti tõmbuma.

Ka kohvis sisalduv kofeiin võib mängida rolli kakamistungi vallandumisel. 1998. aasta uuringus leidsid teadlased, et nii kofeiiniga kui ka kofeiinivaba kohv suurendas jämesoole kokkutõmbumist, kuid kofeiiniga kohvi mõju oli 23 protsenti tugevam kui kofeiinivaba kohvi ja 60 protsenti tugevam kui ainult kuuma vee mõju.

Kas kohvi abil saab kõhukinnisust leevendada?

Kui tass kohvi igal hommikul aitab regulaarselt tualetis käia, siis on see suurepärane, kuid kohviga ei tohiks ravida kroonilist kõhukinnisust, vaid tuleks pöörduda arsti poole, sest sellel võib olla palju ohtlikke põhjuseid, kirjutab Shape.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles