7 väikest sammu, kuidas kirjutamise kaudu oma elu kujundada

Raamatuportaal
Copy
Signe Ventsel.
Signe Ventsel. Foto: Terje Atonen

Kalendermärkmiku «Olen iseenda boss» autor Signe Ventsel annab aasta alguse puhul hüva nõu neile, kes on otsustanud oma arengusse panustada ja oma elu paremuse poole juhtida.

Leidsin riiulist oma märkmiku ja see oli silmiavav. Märkmikku olin kirja pannud oma soovid, unistused, tegemised ehk milline võiks olla minu elu umbes nelja-viie aasta pärast. Nüüd oli see aeg käes ja need unistused suuremal ja vähemal määral täitunud. Kui aus olla, siis sel hetkel unistusi kirjutades, tundus kõik täiesti ebatõenäoline, et need täituksid sellisel julgel kujul.

Kui ma enese- ja ajajuhtimise meeskonnakoolitusi teen, siis küsin tihti inimestelt, et kes teist armastab veel kirjutada pliiatsiga paberile? Siis üldjuhul on vastanute protsent alati kuskil umbes 40-50 protsendi juures. Väga hea tulemus ja usun, et see «vana aja» tegevus muutub taas üha populaarsemaks. Miks see on oluline oma eesmärgid just ise kirjutades kirja panna? Põhjus väga lihtne, sest sa saavutad oma eesmärgid kõrgemal tasemel.

Kuid väga paljud inimesed ei kirjuta ikka veel enda jaoks kõige tähtsamat ülesse. Ma olen enam kui veendunud, et kui ma ütleks sulle, et sul on palju suurem protsent oma eesmärke täita, siis seda ka teeksid! Ma tean, et enamus kaaluks seda mõtet ja suurem osa haaraks ka pliiatsi ning asuks ülesse kirjutama kõiki oma soove ja unelmaid.

Toon siit mõned head kaalukad näited, kuidas sa tegelikult kirjutamist praktiseerid:

● Kui sul tuleb sünnipäev, siis teed nimekirja, keda sa sünnipäevale kutsud, eks!

● Kui sa lähed poodi, et sünnipäeva peoks toitu osta, teed nimekirja.

● Kui sa lähed reisile, siis sa teed plaani ja kaardistad teekonna, millised on need kohad, mida kindlasti tahad näha.

Olen tähele pannud, et kui ma ei pane oma märkmikku kirja igaks päevaks tegevusi ja fookust, siis see päev kulgeb tihti niisama sihituid sekeldusi tehes. Päeva lõpuks on tunne, et olen väsinud, aga tehtud nagu pole miskit. Kirjutamine on VÄGA lihtne viis oma tähelepanu fokuseerida. Kirjapanemine sunnib mind olema oma tahtmise osas selge ja konkreetne.

Kalendermärkmik «Olen iseenda boss».
Kalendermärkmik «Olen iseenda boss». Foto: Raamat

Miks mina kirjutan mõtted paberile:

- See aitab mul väga selgelt ja läbimõeldud oma eesmärgid lahti mõtestada. Seni kuni need on mu peas, siis need lihtsalt tiirlevad ja olen märganud, et vahel isegi ununevad ja olen märganud ennast mõttelt… et mida ma õieti tahtsingi ja mis ajaks?

- Eesmärkide selgus, kuhu lisan juurde ka indikaatorid ehk kuidas ma tean, millal olen ma eesmärgi kinni püüdnud. Ebaselged eesmärgid toovad ebaselged tulemused, seda olen ka kogenud. Kuid ebaselged tulemused ei vii tihti sinna, kuhu sa tegelikult jõuda tahad. Vahel ikka juhtub, et elu haarab sind kaasa igasuguste toimetustega, aga need ei ole sinu südamesoovidega seotud.

- Üleskirjutamine on esimene samm realiseerimise aluseks.

- Kirjutamine on meetod iseenda mõistmiseks, aitab sind tuttavamaks teha iseendaga.

- Kirjutamine aitab visualiseerida ja arendab mälu.

- Kirjutamine on meetod probleemi lahendamiseks - kirjutad kõik mõtted endast välja ja siis suudad ka lahendust luua.

Tänaste eesmärkide sõnastamise ja ülesse kirjutamise viib sind sinna, kuhu sa tahad jõuda viie aasta pärast. Inimesed ei saavuta oma soovitut, sest nad ei oska seda täpselt visualiseerida.

Toon siin visualiseerimisel abiks Marie Forleo raamatust mõned küsimused, mis aitavad sul iseendaga teha ajurünnaku, et oma unistustele hoogu anda. Haara nüüd pliiats ja märkmik ning hakka kohe kirjutama. Küsimused on järgmised:

1. Kui sa saaksid viibutada võlukeppi ja muuta oma elus või maailmas ühte asja, siis mis see oleks?

2. Mis sulle elus, töös või maailmas hingevalu valmistab?

3. Mis ajab sind marru seoses elu, töö või maailmaga?

4. Kui sul oleks päevas kaks tundi rohkem aega, mida sa selle ajaga teeksid?

Nüüd lase oma loovusel kirjutamisega lennata ja lõpeta lause:

Kas see poleks mitte lahe, kui…

● …

● …

● ...

Millest alustada, kui tundub, et kirjutamine pole päris sinu jaoks, kuid huvi on selles paremaks saada?

7 väikest sammu alustamiseks:

1. Soeta endale inspireeriv märkmik. Mina kasutan enda loodud «Olen iseenda boss» kalendermärkmiku, kuhu on kokku pandud tööde ja tegevuste plaanimine ja ka minu enesearengu fookused.

2. Pane kirja iga päev oma tänulikkuse hetk - mille üle tunned tõeliselt tänulikkust. See võib olla üks lause, mis tegelikult on sügav ja kutsub märkama. Siit tekib harjumus, kirjutamiseks ja märkamiseks.

3. Pane kirja iga päev üks asi, mis sulle kõige rohkem kasu toob ja tee see kohe ka ära.

4. Tee to do list'e ka, aga proovi kirja panna tulemused, mida sa soovid selle nädala, kuu, aasta lõpuks saavutada. Kirjuta ja sõnasta tulemused.

5. Päeva plaanide kirjutamisel märkmikku sõnastan alati ka päeva fookuse ehk mis on tänase päeva keskpunktis. Ma tean, et seda on tihti raske sõnastada, aga kui sa suudad selle päeva lähtuvalt oma eesmärkidest luua, siis on väga lihtne tegevused kirja panna.

6. Kui loed raamatut, siis proovi oma sõnadega ja mõtetega kirja panna loetud info.

7. Vähenda sotsiaalmeedia aega, vaid kasuta seda aega hoopis iseenda elu visualiseerimiseks ja loomiseks.

8. Pane kirja 100 tegevust ja soovi, mida soovid teha, kogeda ja proovida. Sellest pikast loetelust saad piisavalt mõjukad põhjused, et oma harjumusi muuta.

9. Kui sa tahad saavutada midagi, mida sul praegu ei ole, pead sa tegema midagi, mida sa praegu ei tee! Kõlab lihtsalt, kuid keeruline teostada! Mina kasutan märkmikku, et luua, saavutadad, visualiseerida ja hoida fookust olulistel asjadel.

Ei tasu unistusi jätta unistusteks. Kui eesmärgid paberile paned ja tegutsema hakkad, võib tulla välja, et mõni sinu eluunistus on hoopis paar nädalat tubli tööd! Kuid unistamine algab mõttest, siis võimalikult detailselt kirja panemist ja siis tegutsemist.

Fakt on see, et ebaselgus on saavutamise kõige esimene vaenlane. Harjuta kirjutamist ja tuleta meelde, et sul on võimalus seeläbi 42 protsenti rohkem saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles