VEENUSE SALADUS Ainus planeet, mille liikumine väljendab jumalikku kuldlõiget: see on elu ja loovuse alus

Foto: Shutterstock
Margit Korbe
, astroloog
Copy

Miks on planeet Veenust seostatud harmoonia, ilu ja naiselikkusega? Veenuse ja Maa suhe erineb kõikidest teistest planetaarsetest suhetest, mis avab sügavama Veenuse saladuse. Saa teada, kuidas see inimest mõjutab.

Inimesed tunnevad vahel huvi, et kuidas astroloogia ikkagi toimib ja kuidas on ühe planeediga seotud just mingid kindlad väärtused, tähendused ja temaatikad. Kas see kõik on lihtsalt välja mõeldud? Vaatame seekord Veenust, mida peetakse juba väga ammustest aegadest ilu, armastuse ja harmoonia planeediks.

Veenus erineb päikesesüsteemi teistest planeetidest sellepoolest, et tema liikumine ning suhestumine Maa ja Päikesega on eriliselt sümmeetriline. Matemaatilised numbrid, mis esinevad Veenuse ja Maa vahelistes suhetes (5:8:13) kuuluvad Fibonacci jadasse, millest moodustub kuldlõige.

Loe ka:  Veenuse kalender 2022-2023: see aitab naisel taastuda ja nooreneda

Mis on kuldlõige?

Kuldlõige tähistab nö jumalikku proportsiooni, mille puhul üks lõik jaotatakse kaheks väiksemaks lõiguks niimoodi, et saadud lõikudest suurema jagamine väiksemaga annab tulemuseks matemaatilise konstandi ф (fii) - see on ratsionaalarv ligikaudse väärtusega 1,1618. Seda konstanti nimetatakse kuldlõike suhtarvuks. Kuldlõikeliste arvude jada on 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ... . Kuldlõiget peetakse täiuslikuks, kuna seda võib reprodutseerida lõpmatult.

Konstandi ф teeb väga eriliseks asjaolu, et see väljendab endas järgmist: ф x ф = ф + 1. Mida me näeme seda valemit vaadates? Kasvu, evolutsiooni ja elu jätkuvuse alust. Järeltulev põlvkond koosneb alati komponentidest, millest see loodi ja lisaks on see suurem, midagi on tulnud juurde.

On huvitav, et psühholoogilised uurimused on näidanud, et see jumalik proportsioon mängib inimese ilutajus olulist rolli - inimene peab seda loomulikult kauniks, mis on paigutatud kuldlõikeliste vahemaade kaupa. Võibolla tähendab «kaunis» siin midagi sellist, mida inimene tajub olevat kõige harmoonilisem ja ka elutoetavam.

Kuldlõige looduses
Kuldlõige looduses Foto: Shutterstock

Looduses esineb kuldlõige näiteks teokarbi, sõnajalgade, päevalille geomeetrias. Taimede lehed puhkevad Fibonacci jadas - algul üks, siis kaks, siis kolm, siis viis jne. Seda on täheldatud ka puude okste hargnemises. Seda leiab kõikjalt loodusest - männikäbist, orkaanist, munakujust ja mujaltki. Ka meie Linnutee kodugalaktika on kujundatud spiraalselt kuldlõikes.

Isegi inimese keha on kuldlõikeline - näiteks luude ja liigeste pikkus, hambad ja nende laius. Inimese kehapikkus jagatud naba kõrgusega maast võrdub ligikaudu ф. Seda leiab kõikjalt inimese kehast ning kõige ilusamaks peetakse nägusid, mille proportsioonid on kuldlõikelised. Inimese keha oma täiuslikkuses ilma kulumise, vigastuste, venituste ja muude moondusteta on täis kuldlõikelisi proportsioone. On isegi uuritud, et emaka kuju oma parimas vormis vastab laiuse ja pikkuse suhtarvule 1,6.

Fibonacci arvud Veenuse tsüklites

Veenuse tsükkel algab hetkel, mil retrograadne Veenus teeb ühenduse Päiksega (Maalt vaadatuna asub Veenus siis täpselt Päikese ees). Tsükkel algab Veenuse Koidutäheks muutumisest, mil ta samm-sammult langeb sügavale allilma - läheb Päikese taha peitu - ning sünnib uuesti Ehatähena. Seejärel liigub ta tasapisi taas Päikese ette, kuni uue ühenduseni Maa ja Päikese vahel, mil ta moondub taas Koidutäheks. 

Veenusel kulub 8 aastat, et läbida 5 oma tsüklit ning seejärel jõuab ta Maalt vaadatuna täpselt samasse punkti tagasi. 8 aastat Maal võrdub 13 Veenuse aastaga (8:13 = 1,6). Veenuse 584 päeva pikkune tsükkel on 1,6-kordne Maa aasta (365 x 1,6 = 584).

On ilmselge, et Maa ja Veenus on omavahel erilises suhtes. Kui märkida see trajektoorina üles, moodustub geomeetriline muster, mis kujutab justkui kosmilist lille või roosi. Allolev video võtab selle ilusti kokku. 

Veenuse roll iidsete sumerite ja maiade kultuuris

Sumerite kultuuris jumaldati jumalanna Inannat, kes sümboliseeriski Veenust. Temaga seotud armastuslugu on üks vanimaid, mis pandud kirja kiilkirjas savitahvlitele juba 3400 eKr. Inanna sümboolika oli seotud Veenuse tsükliga - temast olid loodud ülistuslaulud Õhtunaisele (Ehatähele), kelle hõõguv valgus juhatas sumerite rahvast ja olendeid puhkamise ja armastuse suunas, ning samuti Hommikunaisele (Koidutähele), kelle selgus ja eredus aitas sumerite rahval teha ühiskonnas õigeid ja õiglasi valikuid ning suunata oma energia tööle, mis vajas tegemist.

Loe lisaks: VEENUSE JÄLGEDES 〉 Püha Striptiis teeb naisest tõelise Kuninganna

Sumerid tähistasid rituaaliga hetke, mil Veenus ilmus esimest korda taevasse pärast nähtamatult veedetud aega. Selle nimi oli tõlkes «Naine, kes tõuseb taevasse» ning see oli äärmiselt austatud tava, mida kohati ka kardeti. Veenus ilmus taevasse, kui taevas oli pime ja tühi ning tundus, et kõik on kadunud. Ent Veenus ehk Inanna oli esimene vapper, kes tühjusele vastu astus. Paljudes vanades loomislugudes oli ju kõigepealt kaos ja tühjus, Veenus on aga justkui see säde, mis loob elu.

Lugu Inannast räägib ka, kuidas vapper, nooruslik ja veidi naiivne neiu siseneb teadmatult allilma surmaga kohtuma, ent naaseb sealt targa ja väeka teadjanaisena ning asub uues jõus oma troonile. Vanakreeka müüt Persephone laskumisest allilmavalitseja Hadese juurde on sellega väga sarnane.

Iidsed maiad aga elasid kalendri järgi, mis oli loodud vastavalt Veenuse liikumisele. See koosnes 104-aastastest suurest perioodidest, mis sisaldas 13 Veenuse ja Maa 8-aastast «lilleõie joonistamist». Sellist kalendrit järgiti suurtes maiade linnades nagu näiteks Palenque ja Chichen Itza. 104-aastane periood algas hetkest, mil Veenuse tõus Koidutähena langes kokku päevaga, mille tähistuseks oli 1-Ahau (Valgus või Õis) - seda kombinatsiooni peeti maiade seas Veenuse pühaks päevaks. See päev kordub vaid ühe korra iga 104 aasta tagant. Paraku on palju infot selle kalendri kohta kaduma läinud. Iseenesest läheb see ajapikku sünkroonist välja, kuid maiadel olid omad viisid, kuidas sünkroonsust orgaaniliselt taastada.

Ent üks on kindel - Veenus oli maiade kosmoloogias ja mütoloogias kesksel kohal. Nad vaatasid tulevikku läbi Veenuse tsüklite ning Veenuse tõusmine Koidutähena oli nende jaoks kõige olulisem rituaalne aeg. Nii nagu sumerid, tähistasid ka nemad seda aega eriliselt - toodi ohvreid, valmistati ette pidusöök, aga ka sõjavarustus. Nii sumerid kui ka maiad korraga ülistasid ja kartsid seda aega. 

Veenus kui elu jätkuvuse sümbol

Populariseeritud lääne astroloogias nähakse Veenust tihtipeale läbi edevuse, raha, maiste naudingute ja muude kergete teemade. Kas võib olla, et praeguses kultuuriruumis ongi Veenus taandatud sellisele tasandile? Võimas eluloov jumalanna on kõigest silmailu? 

Samal ajal Veenuse kuldlõikeline tsükkel räägib selle planeedi sügavamast väest - nii nagu kuldlõige läbib kõike, mis lõpmatult elab ja kasvab. Ja see on meeldiv, harmooniline, ihaldatav, kuna sisimas tõmbab inimest elu ja avardumise poole. See on meile kõigile sisseehitatud elutahe ja jaatus, mis paneb kõik kasvama. Samuti on Veenuse mustrites seletamatu täiuslikkus, millesugust teised planeedid ei loo. Kõik see teeb Veenusest täiusliku armastusejumalanna positsiooni hoidja.

Ehatähe ja Koidutähe perioodide vaheldumine, allilma laskumine ja uuesti üles tõusmine sümboliseerivad samuti pidevat elu-surm-elu tsüklit, ilma milleta elu kaotaks oma tähenduse.

Seega Veenus omab kirjeldamatut tähtsust, kui teemaks on orgaaniline elu jätkuvus, loovus ning kõige elava alge ise.

Loe lisaks: Veenuse tsüklid ehk mida me suhetes õpime

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles