Olen täielik toidufänn. Mulle meeldivad erinevad maitsed ja tehnikad, mul on suur austus hea tooraine vastu ning kõik toiduga seonduv on minu jaoks paeluv. Kui sain küllakutse Nõo Lihatööstusesse, soovisin, et saaksin lisaks niisama ringi vaatamisele ka ise käed külge panna. Ja palun midagi põnevat ja keerulist, ma ei taha niisama pappkarpidele silte kleepida.

Sain mida soovisin. Mind ootas ees tööstuse raskeim töölõik, lihalõikus ja konditustamine. Saan mentori juhendamisel veerand siga tükeldamiseks, millest peaksin välja lõikama kondiga abatüki ja see pannakse hiljem suitsu. Hõõrusin mõttes õnnest käsi, kujutasin ette filigraanselt lõigatud lihakäntsakat ja imetlevate pilkudega kolleege, kes seda sinki viilutada saavad.

Väravas võttis mind vastu Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük. Ta kirjeldas, mis mind ees ootab ja rõõmustas, et tahtsin just lihalõikamist proovida. Meie jutuajamises selgus, et neid spetsialiste kuskil välja ei õpetatagi, kogu koolitus tuleb teha kohapeal töö käigus. Töö on raske, aga teenimisvõimalus hea. Osavamad töötajad teenivad kuus 2500 euro ringis, ometi pole töötajate rivi ukse taga ootamas. Tootmine on jahedas ruumis, vahetused pikad ja töö on füüsiliselt raske. Samas need, kes sellele tööle on tulnud, jäävad sinna kauaks.

Kommentaarid
Copy