KURB ⟩ Sellest armastatud toidust tuleks vanemas eas loobuda

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Küpsemas eas tuleb menüüs mõned korrektuurid teha.
Küpsemas eas tuleb menüüs mõned korrektuurid teha. Foto: Shutterstock

Juust on üks parimaid asju elus. Kuid ekspertide sõnul tuleks vanemas eas seda kaalutletumalt süüa, sest pehmed hallitusjuustud on ohtlikud nõrgema immuunsüsteemiga, sh üle 65-aastastele inimestele.

Juustude hulka, mida tasub küpsemas eas vältida, kuuluvad fetajuust, Brie, Camembert, sinihallitusjuust, Queso Fresco. Bakterid, mis nende juustude valmistamise protsessis vohama hakkavad, tekitavad tõenäolisemalt toidumürgitust. Läbiküpsetatutena võib neid sorte siiski süüa, sest bakterid on hävinud.

Toidumürgitus on üle 65-aastastele eriti ohtlik, sest nende organism ei suuda nii tõhusalt sellega võidelda. Toit püsib vanemaealistel kauem seedesüsteemis, mistõttu bakteritel on seal aega jõudsasti paljuneda. Ühtlasi ei pruugi kõhus olla piisavalt maohapet, mis võitleb bakteritega. Ka neerudel ja maksal on raskem vabaneda bakteritest ja mürkidest.

Õnneks leidub juuste, mida sünnib 65-aastaseltki süüa: näiteks kõvad ja poolpehmed juustud, nagu Parmesan, Cheddar, Colby, Šveitsi juust, mozzarella, vahendab First for Women.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles