VIDEOD ⟩ Eesti jaoks ajalooliselt lõppenud Bocuse d'Oril pidutseti nii, et lauad purunesid

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy

Eile hilisõhtul lõppes Prantsusmaal Lyonis ülemaailmse kokandusvõistluse Bocuse d'Or finaalvoor, mille tulemusena saavutas Artur Kazaritski Eesti senise ajaloo kõrgeima, seitsmenda koha. Võistluse esikolmiku moodustasid Prantsusmaa (kuld), Taani (hõbe) ja Norra (pronks).

Varasemast on Eestil võistluselt ette näidata 15. koht, mille saavutas 2009. aastal Eestit esindanud Vladislav Djatšuk.
 
Sõbranna sai ligipääsu aga eksklusiivsetele videotele, kus saame kokkade kaadritagusele elule kaasa elada, seehulgas pidutseti pärast võistluse lõppu suisa laudade peal!
 
Žürii sai mekkida Eesti sügist
 
 
Kazaritski esitas žüriile kaks tööd. Kõigepealt take-away komplekti, mis koosnes eelroast, pearoast ja magustoidust ning mille peateemaks oli hooajaline köögivili tomat. Teiseks oli suur roog kandikul, mille peaelemendiks oli terve hautatud veise õlatükk (paleron de boeuf).
 
 
 
Artur Kazaritski sõnul sai ta take-away komplekti menüüd koostades inspiratsiooni lapsepõlvemälestustest ja Eesti maitsetest.
 
«Kodumaa maitsed on alati minu südames, olenemata sellest, kus ma parajasti reisin ja elan,» muljetas ajaloolise koha koju toonud kokk. «Minu tänase take-away menüü maitseelamus algas tomati ja krõmpsuva värske köögiviljasalatiga, millele järgnes tsitruseliste-, küüslaugu- ja peterselliaroomiga kreemjas krevett. Magustoit oli kerge ja õhuline, sisaldades vanillikreemi suhkrustatud tomati, röstitud pähklite ja puuviljasabaioniga.»
 
Tema sõnul oli kandikul serveeritud roog ja selle retsept pühendatud koka vanematele ja imelistele kodus valmistatud toitudele, mida perega jagati. «See on austusavaldus Lõuna- ja Lääne-Eesti toiduvalmistamise traditsioonile, mis inspireerib mind oma puhaste, rikkalike ja nüansirohkete maitsetega,» ütles Kazaritski, et pakkus konkursi žüriile võimaluse kogeda Eesti sügise maitseid.

Arturi Kazaritski teekond restoranimaailma tippu algas Sillamäe ametikoolist ja viis ta läbi Suurbritannia, Itaalia ning Jaapani söögikohtade Euroopa olulisemate restoranide köökidesse Soomes ja Norras. 2015. aastal liitus Artur Põhjamaade parimaks restoraniks nimetatud ja kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Geranium meeskonnaga Kopenhaagenis. Alates 2018. aastast on ta Geraniumi sous-chef ehk tegevpeakokk.

Andeka eesti koka treeneriks Hampus Risberg ning abikokaks Magnus Rosendahl - mõlemad kolleegid restoranist Geranium.

Konkurents oli tihe

Bocuse d'Or finaalvõistlusel osalesid kokad Norrast, Itaaliast, Costa Ricalt, Rootsist, Šveitsist, Singapurist, Indoneesiast, Kolumbiast, Tuneesiast, Venemaalt, Ecuadorist, Taaniist, Eestiist, Uus-Meremaalt, Uruguaist, Prantsusmaalt, Islandilt, Jaapanist, Soomest, Tšiilist, Taist ja Ungarist.

Bocuse d'Or Eesti

Võistluse Bocuse d’Or asutas 1987. aastal Prantsuse legendaarne kokk Paul Bocuse. Sarnaselt olümpiale võisteldakse ka Bocuse d’Oril kolme värvi auhindade nimel – kuld, hõbe ja pronks.
 
Eesti osalemist Bocuse d'Or võistluse finaalis toetasid Euroopa Regionaalarengu Fond ja Visit Estonia.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles