AEG TÄHISTAMISEKS ⟩ Staarkokk Ragne Värk: pavlovakoogikesed leivakreemiga

Naine
Copy
Pidupäeva pavlovad.
Pidupäeva pavlovad. Foto: Ragne Värk

Vahukommise sisu ja krõbeda ümbrisega graatsiline pavlovakook vist tutvustamist ei vaja. Küll aga leidub retseptilooja ning mitmete kokaraamatute autori Ragne Värgi sõnul väga palju uudseid viise, kuidas muuta see igihaljas ja imemaitsev magustoit veelgi rikkalikumaks ja põnevamaks.

Taasiseseisvumispäeva eel ammutas retseptiautor inspiratsiooni mustast leivast, millest valmis pavlova sisse tilgakese Vana Tallinnaga kostitatud leivakreem.

«Meile, eestlastele armsat musta leiba on võimalik väga mitmekülgselt nii soolastes kui ka magusates retseptides ära kasutada. Ja mis kõige vahvam, must leib on suurepärane komponent ka siis, kui ta on juba veidikene kõvaks läinud või kui pätsist on järele jäänud vaid selle otsatükid,» sõnas staarkokk, kellele toiduraiskamine kuidagi mokkamööda ei ole.

«Erilise päeva puhul kasutasin selles retseptis Fazer MUST sarja pidupäeva versiooni ehk Pidupäevaleiba, millest valmis röstitud leivapuru näol maitserohke kreem. Leivakreemi tuleb valmistamisel üsna rohkesti, seega ei pea pavlovate täitmisel täidisega koonerdama,» rääkis Värk.

Viirulised pavlovakoogikesed leivakreemiga

Kogus: 8 koogikest

Valmistamisaeg: 20 minutit + küpsemis- ja kuivamisaeg

  • 4 munavalget
  • näpuotsatäis soola
  • 250 g suhkrut
  • 1 tl maisitärklist
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl sidrunist või laimist pressitud mahla
  • 2 sl (kuhjaga) naturaalset kakaopulbrit

Leivakreem:

  • 100 g Fazer Musta leiba
  • 100 g kohupiimapastat
  • ca 2 tl suhkrut (lisa seda vastavalt maitsele)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 4 dl vahukoort
  • 2-3 sl Vana Tallinnat või kreemlikööri (soovi korral)

Peale:

  • hapukat moosi (imehästi sobib mustasõstramoos)
  • marju

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa jaohaaval juurde suhkur. Vahusta, kuni saad tugevate tippudega läikiva vahu. Seejärel lõpeta vahustamine, lisa ülejäänud ained ning vahusta siis veel umbes 10 sekundit ainete segunemiseks. Munavalgetainas on õigesti valmistatud, kui see koos potiga ümber keerates anumast välja ei valgu! Kõige viimasena sega lohakalt juurde kakaopulber. Nii, et see viirudena segusse jääks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 8 munavalgevahu pätsikest, jättes ääred pisut kõrgemad ning keskkoha madalama.

Pane koogid ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. Lase kookidel küpseda 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil ahjus (suletud ahjuuksega) järelküpseda umbes tunnike. Koogid peavad olema seest pehmed, aga pealt krõbedad! Lase koogipõhjadel täielikult jahtuda!

Täidise valmistamiseks riivi leib ning rösti leivapuru ahjus 160 kraadi juures 20-25 minutit. Lase sel täielikult jahtuda. Sega kohupiim suhkrutega. Vahusta koor tugevaks vahuks ning lisa segades kohupiimale, maitsesta alkoholiga. Vahetult enne pavlovate täitmist sega täidisele juurde röstitud riivleib, nii säilib leiva krõmps tekstuur ning kreemi õhulisus.

Täida pavlovad valminud kreemiga, nirista peale moos ning kaunista marjadega.

Foto: Ragne Värk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles