VAATA PILTE ⟩ 83-aastane dementne vanamemm tikib kasse ja tisse

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
Copy

Julia Aleshitševa on 83-aastane dementsusega võitlev vanadaam. Et mitte täielikult haigusele alluda, hoiab ta oma aju ja käed töös suurte piltide tikkimisega. Instagramis on memm tuntud kui Girl from 1938 (Tüdruk aastast 1938). Julia pojapoeg Yan Gorkunov tegi vanaemale veebilehe, kus näeb vanaema läbitud teekonda sotsiaalmeedia täheks ja tuntud kunstnikuks saamiseni.

Moskvas on praegu avatud Peterburis elava Julia esimene isikunäitus.

«See näitus pidi toimuma aasta tagasi,» rääkis Julia pojapoeg Yan. «Kuid see lükati pandeemia tõttu edasi. Nii juhtuski, et meil õnnestus selle näitusega ära käia Serbias, siis Peterburis, aga mitte Moskvas. Kuid siin tõime välja kõige rohkem vanaema tikandeid – koguni 44 tükki.»

Yan on oma vanaema tervise pärast mures. «Kuidas ta end tunneb? Hea on, et ta tikib. Varem tegi ühe töö kuus, kuid nüüd vahel isegi kaks. Ja mis puutub dementsusse, on ta endises seisus. On segaduses, unustab palju ja tahab järjest vähem väljas käia.»

On veel üks suur probleem – vanaema Julia mälu. «Räägin talle täna Moskva näitusest, ta imestab ja imetleb, aga homme ei mäleta ta sellest enam midagi. Ja pean kõik otsast peale rääkima, sest ta elab hetkes. Vahel on tal ka mälu korraks parem, siis ta uurib, kuhu ta tikandid koduseintelt kadunud on ja kuhu viidud. Siis seletan, et kõik tema tikandid on nüüd Moskvas näitusel. Ja ega ta ei usu, et selline asi üldse võimalik on. Siis toon talle eelmiste näituste külalisteraamatud ja loen talle neid iga päev ette.»

Yanile meeldib väga oma vanaemast rääkida. «Vanaema Julia sündis 1938. aastal Tveris. Tal oli kolm õde ja üks vend. Elutingimused ei olnud just lihtsad. Isa pidi minema rindele, kust ta enam tagasi ei tulnud. Võimud otsustasid, et ju ta läks sakslaste poolele üle ja kogu perekond kuulutati rahvavaenlasteks, jättes neid kõikidest hüvitistest ilma.»

Julia õppis oma vanaema kõrvalt tikkima viieaastaselt, et perekonnale väikest raha teenida. Täiskasvanuna õppis ta metsandust ja peale abiellumist kolis Karjalasse.

Julia otsis Karjalas pikka aega tööd, aga ei leidnud. Lõpuks kolis lihtsalt maale pisikesse aiamajja, et aiasaaduseid kasvatada ja endal hinge sees hoida. Kahjuks oli seal palju endiste vangide kolooniaid ja asulaid, kes vanaema maja maha põletasid. Umbes sel ajal hakkaski ka dementsus välja lööma.

Mees ohkab: «Temaga pole lihtne. Kõike, mis juhtus ammu, mäletab ta suurepäraselt. Näiteks mis värvi kleiti ta 20 aastat tagasi kandis. Aga mida ta sõi tund tagasi või mida just luges, ei meenu. Lühiajaline mälu on täitsa kustunud. Vahel, kui ta mind nädal aega näinud pole, ei tunne ta mindki ära. Nii et aasta tagasi viisime ta enda tütre, minu ema, juurde elama.»

«Vanaema mälu on halb, aga ta ei unusta, kuidas tikkida. Ja ta teeb seda nii hästi! Tal oli kunagi Peterburis väike näitus, mis sai nii palju head tagasisidet, et mõtlesin talle veebilehe teha. Ja kuigi mitte kohe, siis 2018. aastal saigi see lõpuks tehtud.»

Vanaema valib kõik oma tikandite teemad ise. Näiteks Pola Negri pildi jaoks sai ta inspiratsiooni kommikarbilt. Või siis Nirvana. Vanaema sõna otseses mõttes armus neisse kolme, eriti Kurt Cobaini. Nende plakat oli tal Karjala kodus alati seina peal.

Vanaema armastab ka kasse. Koos lapselapsega otsivad nad Internetist kassidest pilte ja seejärel kujutab ta neid oma tikanditel.

Kas vanaema vaatab oma Instagrami? «Muidugi!» ütleb Yan oma intervjuus Moslentale. «Ma loen talle kõiki kommentaare ja ta vastab alati kõigile küsimustele. Täpsemalt tema dikteerib ja mina kirjutan. Samuti korraldame temaga otseülekandeid fännidele, kuigi tema jaoks on nende toimumine muidugi tume maa. Tikkimine ei ravi tema dementsust, kuid kui vanaema tikib, on tal hea tuju. Talle meeldib see väga ja talle väga meeldib, kui tema töid kiidetakse. Perioodid, mil ta nõela kätte ei võta, on nii meie, kui tema enda jaoks kõige raskemad, nii et proovime teda inspireerida ja tegevuses hoida.»

Yanil on kahju, et tal ei õnnestunud vanaema Moskvasse näituse avamisele tuua. «Tal pole mitte ainult dementsus, vaid ka jalad valutavad kõvasti, mistõttu ta ei saa eriti kõndida. Kuid me salvestasime kõikidele näituse külastajatele videotervituse, kus vanaema neile häid soove saatis. Nii et minge ja vaadake-kuulake.»

Julia Aleshitševa Instagrami lehel on juba ligi 14 000 jälgijat. Paljud on avaldanud soovi vanamemme töid osta, kuid perekond on otsustanud neid mitte müüa. Kui kõik vanaema tööd oleksid erakogudes, poleks enam näitustel midagi näidata. Pealegi on perekonnal neist kahju loobuda.

Kommentaarid
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles