N, 8.12.2022

8 nippi, et taldrikutäis näeks välja kui professionaali kätetöö

Triin Palmipuu
, Sõbranna.ee reporter-toimetaja
8 nippi, et taldrikutäis näeks välja kui professionaali kätetöö
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Isuäratavalt serveeritud spagetid.
Isuäratavalt serveeritud spagetid. Foto: Shutterstock

Kui oled kokandussaateid vaadates salamisi õhanud ja soovinud, et oskaksid sama kauneid taldrikutäisi valmistada, on alljärgnevad juhised just sinu jaoks. Natuke aega harjutamiseks ning alljärgnevate lihtsate nippide ja vahenditega oskad peagi ka ise mängleva kergusega isutekitavaid Instagrami-väärilisi serveeringuid luua.

Taldrik toidule on nagu raam maalile

Suurus on oluline! Taldriku suurus oleneb serveeritavast toidust, püüa jälgida, et taldrikut liigselt üle ei kuhjaks. Samas pole hea ka liiga palju tühja pinda. Mõõdukus on heaks märksõnaks, millest siinkohal juhinduda.

Värv. Toit tuleb kõige paremini esile ühevärviliselt foonilt. Kõige klassikalisem taust on valge, mis on ka restoranides enim kasutusel olev valik, lastes roa välimusel soleerida. Julgemaks minnes katseta näiteks tumehalle või musti taldrikuid, eriti efektne on nendelt serveerida uhkeid ja rikkalikke desserte.

Kuju. Mängi julgelt erinevat vormi lauanõudega. Ümmargune pole sugugi ainus võimalus, väga värskelt mõjuvad ovaalsed, kandilised ja miks mitte asümmeetrilised taldrikud.

Kontrastides peitub võlu

Mis puudutab värvi, tekstuuri ja kuju, siis vastandid täiendavad teineteist. Pane need elemendid omavahel tööle ja näed hetkega, kuidas toit visuaalselt ellu ärkab. Näiteks serveerides vaniljejäätise palli purustatud šokolaadiküpsisel, on korraga tegu kahekordse kontrastiga - hele ja tume värv ning sile ja krobeline tekstuur.

Vorm on oluline

Kas oled poes näinud metallist ümmargusi silindreid, mis näevad välja nagu igavad piparkoogivormid? Need ongi mõeldud toidu meisterlikuks serveerimiseks, et oleks lihtne ja efektne vormida näiteks riisi või salateid. Proovi julgesti ka toiduaineid kihiti laduda, et neile konkreetne kuju ja suursugune välimus anda. Loomulikult võib kasutada ka kodus olemasolevaid vahendeid, soovitab Cookist.

Võta appi pigistatav kastmepudel

Kõige tavalisemadki kastmed löövad taldriku pidulikult särama, kui nendega on tehtud erinevaid mustreid, triipe või miks mitte südameid. Kasuta selleks plastikust pehmeid pigistatavaid pudeleid, spetsiaalsete puudumisel sobib täiesti ka puhtaks pestud tühi ketšupi- või majoneesipudel. Täida see oma igapäevase salatikastmega ja lase fantaasial üle taldriku liuelda.

Puru tõstab mängu uuele tasemele

Kes vähegi on erinevaid kokasaateid vaadanud, on puru olulisust kulinaarias ilmselt juba mõistnud. Katseta julgelt erinevaid maitseid ja värve. Juba lihtne küpsise- või šokolaadihake jäätisel või purustatud karamell koogiviilu kõrval tõstab mängu hetkega kõrgemale tasemele.

Samuti lisavad näiteks hakitud pähklid muidu igavavõitu rohelisele salatile lisaks silmailule ka mõnusat tekstuuri.

Toiduga võib mängida

Isegi kui sa pole tänaseni eriline kokanduse fänn olnud, on sul kindlasti köögisahtli põhjas üks tainapintsel. Ükskõik kas harjastega või silikoonist, sobivad mõlemad. Kasta pintsliots kastmesse ning maali taldrikule meelepärased kujundid, lained või sakid. Ära karda, kui käeharjutus esimese korraga täiuslik ei saa, siinkohal kehtib vana hea «harjutamine teeb meistriks» tarkus. Alustagi serveerimist kastmejoonistusega, järgmisena aseta taldrikule lihatükk ja imetle, kui professionaalne see välja näeb.

Tee leegiga toit kauniks

Gaasipõleti on tuntud ja asendamatu brüleekreemi viimistlemiseks, kuid see pole sugugi ainus põhjus selle vidina kodukööki soetamiseks. Kasuta leegiga pruunistamist näiteks köögiviljadel vahetult enne serveerimist, see annab neile uskumatult hõrgutava välimuse. Kui soovid suud vett jooksma ajava toidupildi jaoks auravat taldrikutäit, saad ka sel juhul gaasipõletist abi.

Lisa näpuga rohelust

Kasuta ürte, lehekesi ja võrseid. Erksavärvilised noored lehed annavad toidule värske ja veelgi isuäratavama välimuse. Poest ostes on kindel valik näiteks tüümian või vana klassik petersell, metsadest saab varsti juba jänesekapsast, karulauku ja muud ilusat ning söödavat. Tihti ei olegi rohkem trikke vaja kui elegantse lohakusega lisatud kübeke rohelust, et toit taldrikul särama lööks. Lisanipp - suvel kasuta julgelt aiast leitavaid söödavaid õisi.

Märksõnad
Tagasi üles