RETSEPT ⟩ Personaaltreener soovitab: vürtsise lihamoosiga jõulupraad

Naine
Copy
Vürtsise lihamoosiga jõulupraad.
Vürtsise lihamoosiga jõulupraad. Foto: Jaan Heinmaa

Soovid ka jõuludel head figuuri säilitada, aga samal ajal tahaksid saada osa ka mõnusatest jõulumaitsetest? Personaaltreener Siim Kelner katsetab talvisel ajal erinevate lihamoosidega, mis toovad lihas täiesti uued maitsed esile.

Sealiha on eestlase jõululaua kustumatu traditsioon. Personaaltreeneri sõnul ei pea selle söömist üldse pelgama, sest taine sealihatükk on vägagi valgurikas ja rasvavaene ning ei tohiks figuurile laastavalt mõjuda. «Muidugi tuleb säilitada tasakaalu ja süüa kõike mõõdukalt, kuid enda piiramine ei ole kindlasti jätkusuutlik,» lisab Siim Kelner.

Et liha veel erilisema maitsega oleks, soovitab Kelner valmistada kõrvale lihamoose. «Näiteks hapukate õunte ja sibula kombinatsioon on selline, mis esmapilgul võib kõlada ebatavaliselt, aga maitseb tegelikult väga huvitavalt ja magus-hapukalt, eriti koos lihaga,» ütleb Kelner. Treeneri sõnul ei peaks pelgama ka moosis olevat suhkrut, sest moosiportsjon liha kõrval on niikuinii väike.

Vürtsmoos õunaga

Vaja läheb:

350 g hapukaid õunu
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
1 väike punane tšillipipar
50 g rosinaid
100 g kuivatatud jõhvikaid
1, 5 dl moosisuhkrut
2 dl vett
5 sl õunaäädikat
0,5 tl soola
1 pakk Kodust ahjupraadi

Valmistamine:

Koori ja tükelda õun kuubikuteks. Koori ja haki ka sibul ning küüslauk. Puhasta pooleks lõigatud tšilli seemnetest ja haki peeneks. Mõõda kõik ained kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Keeda vaiksel kuumusel 10 minutit, kuni saad mõnusa paksusega vürtsmoosi ja lase jahtuda. Jahtudes moos pakseneb veelgi. Serveeri liha kõrvale.

Retsept pärineb Lia Virkuse loomingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles