Õnnekoolitaja Dalí Karat soovitab: 10 viisi, kuidas rohkem õnnelik olla

Dalí Karat
, õnnekoolitaja
Copy
Dalí Karat
Dalí Karat Foto: Triin Maasik

Õnnekoolitaja Dalí Karat toob välja kümme peamist viisi, kuidas iga inimene saab juba täna rohkem õnnelik olla.

  1. Pea tänulikkuse päevikut

Tänulikkus on üks võimsamaid positiivseid emotsioone, mida inimene saab kogeda. Tänulikkuse nimekirjast on räägitud palju ja see pole üldse ülehinnatud. Soovitan iga päev leida aega tänulikkusele ja panna märkmikusse kirja 10-20 asja, mille eest sa oled tänulik. Kui ei jõua kirja panna, siis mõtle näiteks enne uinumist viiele asjale, hetkele, kogemusele või inimesele, kelle-mille eest oled tänulik.

  1. Usalda, et kõik toimub alati sinu heaks

Kui kõik toimub alati meie kõrgemaks hüvanguks ning kui me oleme kõik ja kogu aeg hoitud, siis on ka kõige raskem asi meie enda hüvanguks. Sageli ei saa me aru, miks midagi kogema peame, depressiivsel perioodil on valguse nägemine keeruline. Kui aga endale korrutada, et ma olen kogu aeg hoitud ja kõik toimub alati minu heaks, siis on kergem saada kontakti usalduse ja kergusega.

  1. Tea, et igas halvas on ka midagi head, see tavaliselt selgub hiljem

Kui sa mõtled enda minevikule, siis tõenäoliselt näed selgelt, mismoodi oli ka kõige raskemas perioodis või ebaõiglasemas situatsioonis midagi head. See hea pole üldjuhul nähtav reaalajas, vaid pigem tajutav hiljem. Seega tuleb meil olevikus lihtsalt usaldada, et ka kõige mustemas stsenaariumis on midagi head ja me mõistame seda lihtsalt hiljem, tulevikus.

  1. Usu, et kui sulgub uks, siis avaneb aken

Ütlus, et kui sulgeb uks, siis avaneb aken, peab paika. Ütle endale, et «kõik on alati hästi ja ma olen kogu aeg hoitud». Mõnele on antud rohkem võimalusi kogeda raskemaid ja väljakutsuvamaid aspekte elust, kuid alati on kõiges ka hea pool olemas. Loodus ei salli tühja kohta ning ukse sulgedes avab ta kas mõne teise ukse, akna või hoopis katuseluugi. Meie «ülesanne» on märgata uut avanemist, uut võimalust!

  1. Naerata

Naeratuse maagiast on räägitud pikalt. Maailm on peegel ja külgetõmbeseaduse kohaselt tuleb inimesel olla see, keda-mida ta ligi tahab tõmmata. Soovides olla õnnelik, tuleb mul olla õnnelik. Lihtsaim viis seda juba täna, kohe praegu teha, on naeratada. Isegi, kui naeratus ei tule südamest, siis keha petad sa ära – meie keha ei saa aru, kas naeratus on siiras või pelgalt grimass, reageerib ikkagi ühtemoodi. Ja kui kehasse tekib (isegi poolsunnitud) naeratuse tulemusena positiivsete hormoonide vallandumine, siis hakkab maailm meile vastu «naeratama», sest tõmbame seda enda poole. Maailm lihtsalt peegeldab meis toimuvat.

  1. Ole esimesena õnnelik

Soome õnneuurijad on jõudnud järelduseni, et mitte tervemad inimesed pole õnnelikumad, vaid õnnelikumad inimesed on tervemad. Seega tuleb mul esimesena õnnelik olla ja siis loksub ka kõik muu mu ümber paika. Sageli me ootame, et tervis saaks korda ning siis saabub ka õnn. Aga nagu uuringust selgus, siis kõigepealt tuleb inimesel kontakt saada oma õnnega ja alles seejärel hakkab väline muutuma.

  1. Ära pane õnnele liiga suuri tingimusi

Me seame õnnele tingimusi ja lähtume sageli kui-siis-mustrist. «Kui ma saan palgakõrgendust, siis olen rahul», «Kui leian kaaslase, siis tunnen armastust», «Kui saan emaks, siis tunnen elul mõtet», «Kui saan uuema auto, siis tunnen end väärtuslikuna». Õnnele tingimuste seadmine on ohtlik, sest see ei lõpe kunagi. Alati on võimalik veel rohkem teenida, uuemat autot osta, suuremat armastust ihaldada jne. Ole juba täna õnnelik ja võta õnne eest vastutus iseendale, mitte ära pane seda välistele faktoritele.

  1. Ole enda vastu armastav ja hell

Negatiivne sisekõne ja enesekriitika ei too mitte mingil viisil õnnelikkust. Kui tahad olla õnnelik, siis hakka jälgima, kuidas endaga räägid. Kas oled enda vastu õel ja kuri? Teed end maha, kritiseerid ja oled pidevalt rahulolematu? Mismoodi kogeda püsivat õnne ja rahulolu, kui peas ketravad laused enda väärtusetusest, rumalusest ja saamatusest? Äkki oleks arukam olla enda vastu natuke leebem, armastavam ja hellem? Oluline on endale meeldida, end armastada ja toetada. Ole enda parim sõber, mitte suurim vaenlane!

  1. Too õnnelikkus olevikku

Sageli oleme õnnelikkuse suunanud tulevikku ja arvame, et täna rabeleme ja kannatame, küll tulevikus saame õnnelikud olla. Mida me sellise suhtumisega siis tegelikult teeme? Lükkame oma õnne, rahu ja heaolu tulevikku ning ohverdame käesoleva hetke rõõmu. Aga õnn on kogu aeg olemas, juba praegu. Peatu ja vaata enda ümber ning märka, mis kõik on praegu hästi. Pööra teadlikult tähelepanu kõigele sellele, mis on hästi. Näiteks tuba on soe, kuusk lõhnab meeldivalt, auto on mugav, värske puuvili maitseb hästi, kraanist tuleb puhast vett ja soe kampsun paitab keha. Õnn peitub pisiasjades ja otsuses neid näha.

  1. Küsi endalt: miks on hea, et ma seda kogen?

Ohvrirollis olek ei too õnnetunnet. Aga sageli kukume rasketel hetkedel ohvrimeelsusesse ja arvame, et meiega toimuv on ebaõiglane, vale või meid kahjustav. Selle asemel vali lähenemine, mis toob oluliselt rohkem rõõmu ja õnne. Vali vaadata situatsiooni küsimusega: miks on hea, et ma seda kogen? Äkki see muudab sind tugevamaks, teadlikumaks, suunab juhtima paremini oma emotsioone, käima läbimõeldumalt ringi rahaga või pöörama suuremat tähelepanu elustiilile?

Õnnekoolitajana on Dalí Karat salvestanud tunniajase videokoolituse «Õnnelik olemise kunst», mille kingib kõikidele eestlastele jõulude puhul tasuta. «See on minu väike panus, et inimesed pööraksid sel pimedal ja äreval ajal pilgu teadlikult õnne suunas ning õpiksid, et mis see õnnelik olemise kunst siis on,» ütleb Dalí.

Vaata tasuta õnnekoolitust aadressilt www.onnekoolitus.ee. 25.detsembril kell 11:00 toimub ka Facebookis koolituse ühisvaatamine koos Dalí otse-eetriga enne ja pärast koolitusvideot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles