Hiina ja Lõuna-Korea omavahel karvupidi koos: kelle rahvusroog on kimchi?

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Korealanna valmistab kimchit.
Korealanna valmistab kimchit. Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeediakasutajad ja Lõuna-Korea tabloidmeedia on tõstnud lärmi. Nimelt kirjutas Hiina riigiajaleht Global Times, et rahvusvaheline standariseerimise organisatsioon tunnustab nende rooga pao caid kui tõelist ja õiget kimchit. Kimchi on aga korealaste hingetoit ja seda tiitlit nad hiinlaste toidule küll ei kavatse kinkida.

Sõna võttis kohe Lõuna-Korea põllumajandusministeerium, kinnitades, et kimchi on palju enamat kui lihtsalt fermenteeritud kapsas. Tegemist on riigi ja rahvuse keskse roaga ja ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon tunnustas seda juba aastal 2001.

Lisaks märkis ministeerium, et kimchi valmistamiseks on pikk ja traditsiooniline protseduur nimega kimjang. Siia alla käib köögivilja pesemine ja soolamine, küüslaugu, punase pipra ja kalaga maitsestamine, enne kui kogu segu maa-alustesse pottidesse valmima pannakse. Ka kimjangi on UNESCO aastal 2013 tunnustanud kui kultuuripärandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles