Teistmoodi munapäev: kuidas ja millega muna asendada?

Naine
Copy
Teistmoodi munapäev: kuidas ja millega muna asendada?
Teistmoodi munapäev: kuidas ja millega muna asendada? Foto: Shutterstock

Iga aasta teisel oktoobri reedel kutsutakse inimesi üles tähistama munapäeva ja rohkem mune tarbima. Kuid loomade eestkoste organisatsioonil Loomus on teile teistmoodi üleskutse - katseta tänase munapäeva puhul järgmisi võimalusi munade asendamiseks ja jäta ka edaspidi munad oma menüüst välja.

Loomus MTÜ veganprogrammi «Taimsed valikud» programmijuht Anu Tensing soovitab mune asendada just nende toodetega:

Kikerhernejahu

Omlett on paljude jaoks tavapärane hommikusöök, ent mõnusat valgurikast omletti saab teha ka täiesti munavabalt, nimelt kikerhernejahuga. Selleks tuleb segada 1 detsiliitrit kikerhernejahu ja 1,5-2 detsiliitrit vett, lisada pipart ja soola vastavalt maitsele. Mahlasema omleti saamiseks lisa sibulat, paprikat ja veganjuustu. Kui soovid kohevamat omletti, siis lisa natuke küpsetuspulbrit ja äädikat. Kikerhernejahust ja veest tehtud seguga saab muna asendada ka vormiroogades. Kikerhernejahu saab nii ökopoodidest kui ka suurematest toidupoodidest. 

Banaan

Muna võib kookides, sealhulgas pannkoogitaignas, asendada poole keskmise banaaniga. Banaan annab lisaks ka magusust ja mahlasust, ent kui soovid natuke kohevust, siis lisa taignale 1 teelusikatäis küpsetuspulbrit ühe banaani kohta. Banaanist saab teha ka mõnusa munavaba banaanikeeksi. See on hea võimalus pruuniks läinud banaanide päästmiseks.

Linaseemned ja tšiiaseemned

Kookides on muna asemel väga hea siduja lina- ja tšiiaseemned. Ühe muna asendamiseks sega 1 supilusikas jahvatatud seemneid 3 supilusika veega ning lase seista mõned minutid, kuni segu muutub geeljaks. Segu sobib väga hästi tihedamatesse kookidesse ja küpsetistesse. Lina- ja tšiiaseemned on head omega-3-rasvhapete allikad. Seemneid soovitame korraga jahvatada väikese koguse ja hoida külmkapis, et need rääsuma ei läheks.

Aquafaba ehk kikerhernevedelik

Aquafaba on kikerhernekonservis olev vedelik, mis esialgu võib tunduda kummaline asi, mida küpsetistesse panna, ent tegelikult asendab aquafaba muna väga hästi. Ideaalselt sobib see munavalge asendamiseks näiteks besees. 2 supilusikat aquafabat asendab ühe munavalge.

Valge veini või õunaäädikas

Muna saab küpsetistes kergesti asendada ka 1 supilusika äädika ja 1 teelusika küpsetuspulbriga. See lisab küpsetistesse ka mõnusat kohevust, mistõttu sobib ideaalselt kohevatesse kookidesse, muffinitesse ja pannkookidesse.

Õunapüree

Küpsetistesse sobib sidujaks hästi õunapüree. Asenda 1 muna umbes 60 ml püreega. Püree seob hästi, lisab küpsetisele mahlasust ja magusust, ent teeb taigna tihedamaks. Kui soovid rohkem kohevust, siis lisa ka küpsetuspulbrit. Õunapüree asemel võib proovida ka teisi püreesid, näiteks ploomipüreed või praegusel mõnusal sügisesel ajal kõrvitsapüreed.

Must sool Kala Namak

Kui igatsed muna maitset näiteks taimse munamäärde või omleti tegemisel, siis aitab välja must sool Kala Namak, mis annab roogadele muna meenutava maitse. Munamääret on lihtne teha - sega omavahel kokku pehme tofu, natuke taimset margariini, maitsepärmi ja musta soola.

Munaasendajad

Kui ise katsetada ei soovi, siis nii ökopoodide, suuremate toidupoodide kui ka e-poodide kuivainete riiulist leiab mitmesuguseid munaasendajaid (näiteks Orgran, Natura Egg Substitute, vEGGs, MyEy).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles