Baristade koolitaja õpetab: kuidas õigesti kohvi valmistada

Naine
Copy
Mõnusa kohvi valmimiseks vajad õigeid teadmisi.
Mõnusa kohvi valmimiseks vajad õigeid teadmisi. Foto: Shutterstock

Kas Sina tead, milline on parim temperatuur kohvi valmistamiseks ning kui palju peaks lisama kohvi ja vett vastavalt valmistamisviisile, näiteks Aeropressi või Chemexi puhul? Eesti kohviekspert ja baristade koolitaja Britmarii Kroon-Kesa teeb puust ja punaseks, kuidas kohvidest need kõige paremad maitsed esile tuua!

Üldised kohvi valmistamise reeglid

Kohvi valmistamisel on mõned üldised reeglid, millest võiks juhinduda, et saada kätte parimad maitsed:

  1. Kohvi valmistamisel saab parima tulemuse, kui kasutada puhast, filtreeritud ja kuni 96°C kraadini kuumutatud vett.

  2. Võimalusel tasub jahvatada kohv värskelt just enne kohvijoogi valmistamist!

    Kohv sisaldab aromaatseid õlisid, millel on omadus paki seest «lendu tõusta». Jahvatatud kohv oksüdeerub oluliselt kiiremini, aga ubades püsivad aromaatsed õlid palju paremini. Pikalt ette jahvatatud ja seetõttu tühjaks oksüdeerunud kohv kaotab oma maitsed ja võib tunduda mõru. Seetõttu tasub jahvatada kohv natuke enne selle joogiks tegemist või varuvariandina hoiustada jahvatatud kohvi õhutihedalt suletuna.

    NB! Pesulõksuga paki sulgemine ja kohvi plekkpurgis hoidmine ei ole õhutihedad meetodid!

  3. Väga lihtne on lasta kohvil veega kokkupuutel üle- või alatõmmata. Seetõttu võiks kasutada kohvi valmistamiselt kella või taimerit ning pidada kinni optimaalsest kohvi ja vee kokkupuuteajast, mis on vastavalt valmistamisviisile mõnevõrra erinev. Tõmbeaeg mõjutab kohvi maitsetasakaalu väga palju!

Parimad tõmbeajad vastavalt valmistusviisile:

Espresso: 25-32 sekundit

Aeropress, Moka kann : 30-60 sekundit

Presskann, muud filtermeetodid (nt Chemex, V60): 3,5-5 minutit

Kohvi valmistamine presskannuga

Esmalt pese kõik vahendid, millega kohvi valmistad. Kui presskann lõhnab varasemast juba kohvi järgi, siis ei ole see uue kohvi valmistamiseks piisavalt puhas ja mõjutab uue kohvi maitset.

Presskannuga valmistamisel on optimaalseim vee ja kohvi vahekord 70 g kohvi 1 liitri vee kohta. Sel tasub lasta 4 minutit tõmmata, seejärel läbi segada ja lusikaga kõige pealt crema kiht maha võtta – siis jääb kohvile puhtam maitse.

Võimalusel ei tasu kohvipuru presskannu liiga pikaks ajaks seisma jätta, kuna kohv tõmbab edasi ka siis, kui on metallist filtriga presskannu põhja surutud.

Kohvi valmistamine V60’ga

V60’ga valmistamisel on optimaalseim vee ja kohvi vahekord: 21,5-22 g kohvi 300 ml vee kohta.

Enne kohvi valmistamist tasub paberfiltrit (kuuma) veega niisutada. Jahvatatud kohvile esmalt kallata umbes 10-15% kuumast veest, et kohv saaks n-ö «õitseda» ehk õrnalt paisuda (mida värskem kohv, seda rohkem õitseb). Seejärel lisada kogu ülejäänud kuum vesi.

V60 valamisel ei pea kiirustama, pigem vältida veejoaga filtrile vastu minemist. Kui veejuga puudutab filtrit, tekib sinna auk, millest vesi hakkab läbi minema ehk vesi ei lähe läbi kohvi, vaid ainult paberfiltri – sel juhul võib tulemus vesine jääda.

Kohvi valmistamine Chemexiga

Chemexiga valmistamisel on optimaalseim vee ja kohvi vahekord: 35-38 g kohvi 500 ml vee kohta.

Enne kohvi valmistamist tasub paberfiltrit (kuuma) veega niisutada. Jahvatatud kohvile kallata esmalt umbes 10-15% kuumast veest, et kohv saaks n-ö «õitseda» ehk õrnalt paisuda (mida värskem kohv, seda rohkem õitseb). Seejärel lisada kogu ülejäänud kuum vesi.

Ka Chemexi valamisel ei pea kiirustama, tasub pigem vältida veejoaga filtrile vastu minemist. Kui veejuga puudutab filtrit, tekib sinna auk, millest vesi hakkab läbi minema ehk vesi ei lähe läbi kohvi, vaid ainult paberfiltri – sel juhul võib tulemus vesine jääda.

Chemexil on ülimalt tihe paberfilter, mis võtab kinni suurema osa kohvi õlidest ning muudab kohvi maitse seetõttu eriti puhtaks.

Kohvi valmistamine Aeropressiga

Aeropressiga valmistamiseks on erinevaid retsepte, mis sõltuvad sellest, kas valmistad koheselt «pikema» kohvijoogi või teed kangema tõmmise, mida võid hiljem veega lahjendada. Ehk lahjema kohvi jaoks võid lisada 14-17 g kohvi 200 ml vee kohta, kangema joogi saamiseks 25 g 150 ml vee kohta, kuhu võid hiljem lisada 50-80 ml vett.

Valmistamise juhised on sarnased Chemexile ja V60’le: enne kohvi valmistamist niisutada paberfiltrit (kuuma) veega; alguses kallata kohvile umbes 10-15% kuumast veest, et kohv saaks õitseda ning seejärel kogu ülejäänud vesi. Kõik korralikult läbi segada ja seejärel suruda kohv läbi filtri.

Kohvi jahvatusastmest

Kohvi jahvatusastmega saad reguleerida vee ja kohvi kokkupuuteaega. Peene jahvatusega kohv ei tohi veega kaua kokku puutuda. Kasuta peenemat jahvatust kiirematel meetoditel nagu Moka kann ja Aeropress. Filtermeetoditel kasuta keskmist jahvatust ning presskannul kõige jämedamat jahvatusastet.

Täpsemalt saad kohvivalmistamise nippe uurida juba sel nädalavahetusel, 5. ja 6. septembril Kultuurikatlas toimuval kohviüritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles