Mandli- või maapähklivõi: kumb on kasulikum?

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ükskõik, kas eelistad kreemjat või krõmpsuvat, on raske soolakas-magusale pähklivõile vastu panna. Maapähklivõi on klassika, kuid viimase paari aasta jooksul on populaarsust kogunud ka mandlivõi, kirjutab Mind Body Green.

Kas üks on teisest parem või on see lihtsalt eelistuste küsimus?

Mandli- ja maapähklivõi eelised

«Nii mandlivõi kui maapähklivõi sisaldavad südamele tervislikke rasvu,» ütleb dietoloog Maggie Moon. Mõlemad on taimepõhised valguallikad ja sisaldavad palju küllastunud rasvu. Kuna mandli- ja maapähklivõi on mõlemad looduslikult magusad, võib neid kõrge suhkrusisaldusega magustoidu asemel puuviljadega süüa.

Mõlemad pähklivõid sisaldavad valku, kiudaineid ja tervislikke rasvu, mis aitab toidu suhkruteks lagunemise kiirust reguleerida. Lühidalt öeldes on pähklivõid veresuhkru stabiliseerijad. «See on kasulik kõigile, kuid diabeediga inimesed peavad ettevaatlikud olema,» lisab Moon.

Mille poolest mandli- ja maapähklivõi omavahel erinevad?

Kuigi mandlivõil ja maapähklivõil on palju ühist, on neil toitainete osas väikesed erinevused.

1 supilusikatäie mandlivõi toitaineväärtus:

Kalorid: 98,2 g

Rasv: 8,88 g

Naatrium: 36,3 mg

Süsivesikud: 3,01 g

Suhkur: 1 g

Kiudained: 1,65 g

Valk: 3,35 g

Kaltsium: 55,5 mg

Raud: 0,558 mg

Magneesium: 44,6 mg

Folaat: 8,48 µm

1 supilusikatäie maapähklivõi toitaineväärtus:

Kalorid: 95,7 g

Rasv: 8,22 g

Naatrium: 68,2 mg

Süsivesikud: 3,57 g

Suhkur: 1,68 g

Kiudained: 0,8 g

Valk: 3,55 g

Kaltsium: 7,84 mg

Raud: 0,278 mg

Magneesium: 26,8 mg

Folaat: 13,9 µm

Toitainete poolest on mandlivõis rohkem kiudaineid ja magneesiumi ning vähem suhkruid. Samuti on selles palju rohkem E-vitamiini, mis turgutavad immuunsust ja hoiavad naha ilusa ning aju tervena.

Seevastu maapähklivõil on pisut parem valkude ja rasva suhe. Umbes 70% maapähklivõi valkudest on hästi seeditav, muutes selle mandlivõist paremaks taimse valgu allikaks. Kui mandlivõi pakub palju E-vitamiini, siis maapähklivõi sisaldab rohkem B-vitamiine, sealhulgas folaati ja B3-vitamiini jääke.

Kuidas kasutada mandli- ja maapähklivõid?

Maitse poolest on mõlemad pähklised ja segunevad kenasti nii magusate kui soolaste roogadega. Mõlemad sobivad hästi hommikupudru ja smuutide sisse. Samuti ka võileiva või röstsaia peale. Maapähklivõi lisab karridele sügavust ja samusti saab sellest sojakastme ja riisiäädikaga segatuna valmistada mõnusa dipikastme.

Kui soovid midagi magusat, kasta mandli- või maapähklivõi sisse õun- või banaaniviile.

Kumb on siis parem, kas mandli- või maapähklivõi?

Nad on mõlemad head taimsed valguallikad ja sisaldavad ohtralt tervislikke rasvu. Ka maitse poolest on need üsna sarnased. Nagu ka spinati ja lehtkapsa puhul, pole «paremat» alternatiivi olemas.

Kui valida, siis võta mandlivõi, sest see sisaldab rohkem E-vitamiini, on parem küllastunud ja küllastumata rasvade suhe, samuti parem oomega-6 ja oomega-3 suhe.

Väldi pähklivõisid, millele pole suhkrut juurde lisatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles