Põhjused, miks peaksid jogurtit vähemalt kaks korda nädalas sööma

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Järgmisel poetiirul püüa meeles pidada, et kindlasti ka jogurtit ostaksid, kuna uuringud näitavad, et jogurt on tervisele arvatust tunduvalt kasulikum, kirjutab Chicago Tribune.

Ajakirjas American Journal of Hypertension avaldatud uuringus analüüsiti umbes 74 000 hüpertensiooni diagnoosiga osalejat. Osalejatelt uuriti, kas ja kui palju nad jogurtit söövad. Samuti uuriti nende diagnoosi kohta ehk siis kui tihti on esinenud südameatakki või insulti.

«Meie hüpotees oli, et jogurti söömine pika ajal vältel võib vähendada südame-veresoonkonna probleemide riski, kuna varasemad uuringud on näidanud kääritatud piimatoodete tarbimisega kaasnevaid kasulikke mõjusid,» kommenteeris uuringut teostanud Justin Buendia.

Ka keefir, juust ja hapukoor annavad sarnaseid tulemusi. Lisaks mõjub keefir kõhule hästi ja on kiidetud kõrge toiteväärtuse poolest. «Meie tulemused annavad uusi olulisi tõendeid selle kohta, et jogurt on kasulik südame tervisele ja mõjub üleüldisele toitumisprotsessile panustavalt,» kinnitab Buendia.

On ilmselge, et osad jogurtid on tervislikumad kui teised. Eelista lahja rasvasisladusega jogurteid, millele pole suhkruid lisatud. Eriti hästi sobib Kreeka ja Türgi jogurt, mille hulka võib segada marju või puuvilju. Samuti võid neid jogurteid kasutada kastmeteks ja smuutides.

Jogurti eeliste põhjus pole päris selge, kuid teadlased kahtlustavad, et see muudab veresooned elastsemaks. Kui veresooned pole piisavalt elastsed, võib tekkida soonte ummistus või süda ei saa piisavalt verd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles