Põhjused, miks peaksid hommikul ärgates kohe vett tarbima

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Põhjused, miks peaksid hommikul ärgates koheselt vett tarbima.
Põhjused, miks peaksid hommikul ärgates koheselt vett tarbima. Foto: Shutterstock

On palju räägitud sellest, et soovitatavalt peaks iga inimene kohe pärast ärkamist vett jooma. Toitumisnõustaja Erik Orgu jagab põhjusi, miks kindlasti seda tegema peaksid.

Uuringute kohaselt vaevleb umbes 75% inimestest pideva vedelikupuuduse all. Tihti ei pööra inimesed sellele tähelepanu enne, kui esinevad esimesed sümptomid. Sümptomiteks on näiteks peavalu, kuiv nahk, väsimus ja tujulangus. Mõnikord ei osata isegi neid sümptomeid vedelikupuudusega seostada ning selle asemel, et end klaasi veega kosutada, otsitakse abi ravimikapist.

Juurutades endale harjumuse hommikuid klaasi veega alustada, teed oma kehale terveks ülejäänud päevaks suure teene.

Ärgates on sinu kehas peaaegu alati liialt vähe vett, sest vaatamata sellele, et magad, jätkuvad ka öösel sinu kehas protsessid: süda pumpab ringi verd, mida maks ja neerud filtreerivad, seedeprotsessid töötavad ja palju muud.

6 põhjust, miks peaksid hommikul ärgates kohe vett jooma:

  • Uuringutest on selgunud, et hommikuti klaasitäie vee joomine tõmbab sinu ainevahetuse kenasti käima ning kiirendab seda 24% võrra järgnevaks pooleteiseks tunniks. Pärast 1,5 tunni möödumist oleks aeg taas end veega kosutada.
  • Vesi aitab su kehal vabaneda sinna kogunenud toksiinidest.
  • Vesi aitab su kehal tulla näljatundega paremini toime. Sageli aetakse nälga januga segamini. Kui toitud kindla toitumiskava järgi ning tunned söögikordade vahel nälga, siis võid põhimõtteliselt kindel olla, et sinu tühja kõhu tunne kaob pärast klaasikese vee joomist.
  • Vesi mõjutab otseselt sinu limbilise süsteemi toitumist. Lisaks sellele, et limbiline süsteem on seotud sinu mälupiltide ja emotsioonidega, on ta ka otseses seoses sellega, kuidas keha end viiruste eest kaitseb. Veepuudus on seostatud ka kõrgema kortisooli tasemega organismis, mis omakorda viib keha kõrgema stressitasemeni ning teatavasti on stress paljude tervisehädade esilekutsujaks.
  • Kõhukinnisuse esinemine on selge näitaja, et vee tarbimisega ei ole asjad kõik täiesti korras. Kui sinu organism ei ole saanud piisavalt vett, hangib jämesool oma tööks vajalikud veevarud massidest, mis parasjagu soolestikus saadaval on. Sinu jaoks tähendab see vägagi ebameeldivat ja piinavat kõhukinnisust.
  • Nahk on meie keha suurim organ ning selle seisukord peegeldab kõike sinu kehas toimuvat. Terve ja õiges niiskustasakaalus keha väljendub siledas ja klaaris nahas.

Kasutatud allikad:

Erik Orgu. «6 põhjust, miks peaksid kohe peale ärkamist vett jooma». 15. oktoober 2017.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles