RETSEPT ⟩ 5 värskendavat jooki kuumadeks suvepäevadeks

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Värskendavad joogid kuumadeks suvepäevadeks.
Värskendavad joogid kuumadeks suvepäevadeks. Foto: Shutterstock

Kuum suvi on käes ning on aeg tutvustada sulle viite kosutavat jooki, mida saaksid kuumadel suvepäevadel perele ja sõpradele serveerida.

Piparmündi-jäätee

Vaja läheb:

  • 5 oksa värsket münti või 4 kotikest piparmünditeed
  • 5 dl keeva vett
  • 2 tl suhkrut
  • ohtralt jäädkuubikuid

Serveerimiseks:

  • värsket piparmünti ja sidrunit

Vala keedetud vesi piparmündi teekotikestele või piparmündiokstele ning lase kuni jahtumiseni tõmmata. Eemalda teekotid või piparmündioksad, lisa hulka suhkur ning sega. Võimalusel jahuta jook külmkapis täielikult maha. Vala jahtunud tee koos jääkuubikutega kannu, klaasidesse või termosesse ning serveeri koos mündilehtede ja sidruniviiludega.

Piparmündi-jäätee
Piparmündi-jäätee Foto: Shutterstock

Värskendav arbuusijook

Vaja läheb:

  • umbes 1 liitrit arbuusikuubikuid
  • 5 dl vett
  • 1 laimi mahl
  • veidi suhkrut (valikuline)

Serveerimiseks:

  • jääkuubikuid
  • värsket münti
  • mullivett (valikuline)

Valmistamine:

Aseta arbuusikuubikud koos veega kannmikserisse. Lisa laimimahl ja püreesta kõik ühtlaseks selguks. Hoia kuni serveerimiseni jahedas ning enne tarbimist sega jook uuesti korralikult läbi. Serveerides vala jook jääga täidetud klaasidesse ja kaunista mündilehtedega.

Värskendav arbuusijook.
Värskendav arbuusijook. Foto: Shutterstock

Vaarika-jäätee

Vaja läheb:

  • 300 g suhkrut
  • 4 l vett
  • 340 g külmutatud vaarikaid
  • 10 teekotikest
  • 4 sl sidrunimahla

Serveerimiseks:

  • jääkuubikuid
  • soovi korral terveid vaarikaid ja sidruniviile

Valmistamine:

Kuumuta suuremas potis vesi ja suhkur kuni keemiseni. Tõsta tulelt ning sega korralikult, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Lisa vaarikaid, teekotikesed ja sidrunimahl. Kata pott kaanega ning lase joogil 3 minutit tõmmata. Eemalda teekotikesed ning vaarikad ja kalla tee suurde kannu. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis. Serveerimisel vala jook jääkuubikutega täidetud klaasidesse ning soovi korral kaunista tervete vaarikate ja sidruniviiludega.

Vaarika-jäätee
Vaarika-jäätee Foto: Shutterstock

Sidruni-melissijook

Vaja läheb:

  • 1 l vett
  • sidrunmelissi vart ja lehti
  • viilutatud sidrunit
  • maitse järgi suhkrut

Valmistamine:

Sega kõik koostisosad omavahel kokku ning lase kinnises anumas külmkapis ööpäeva maitsestuda. Enne serveerimist kurna läbi ning serveeri jääkülmalt.

Sidruni-melissijook
Sidruni-melissijook Foto: Shutterstock

Mündi-rabarberijook

Vaja läheb:

  • 500 g tükeldatud punasekoorelist rabarberit
  • 1 l vett
  • 1 kaneelikoort
  • 85 g suhkrut (1 dl)
  • 3 spl sidrunimahla

Serveerimiseks:

  • värsket münti
  • jääd

Valmistamine:

Pese ja lõika rabarberid meelepärasteks tükkideks. Aseta tükid koos vee ja kaneelikoortega potti ning keeda tasasel tulel umbes 15 minutit. Lase joogil jahtuda ning kurna ilma surumata hoolega läbi sõela. Lisa selgele joogile suhkrut ja sidrunimahla ning sega, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Vala jook puhtasse pudelisse ning lase sel vähemalt 12 tundi külmkapis maitsestuda. Serveeri jääga täidetud klaasides koos mündilehtedega.

Head tarbimist!

Mündi-rabarberijook
Mündi-rabarberijook Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles