5 mängulist nippi, kuidas laps köögivilju sööma saada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Terve suvi on saadaval tohutu valik maitsvaid hooajalisi puu- ja köögivilju, mis lausa ootavad sööjaid. Igasugused värsked viljad sobivad kogu perele meelepäraste toitude valmistamiseks. Aga mida ette võtta, kui kodus on üks väga valiv sööja?

Siin on viis suurepärast nippi, mis peaksid innustama lapsi rohkem puu- ja köögivilju sööma:

1. Lisa natuke võid

Peaaegu kõik toidud maitsevad võiga paremini. Aga selle triki taga on tegelikult ka üks teaduslik põhjus. Nimelt võib liiga suure koguse köögiviljade söömine laste suhu tekkida kibeda maitse. Või aitab maitset pehmendada ja kibedat tunnet ära hoida. Lõika väike killuke võid sooja köögiviljaroa peale ja toit maitseb lausa kuninglikult, kirjutab Daily Star.

2. Serveeri hooajalisi puu- ja köögivilju

Hooajaliste viljade söömine on jätkusuutlikkuse ja keskkonna seisukohast mõistlik. Hooajatoit on kvaliteetne, sest selle tekstuur, maitse, magusus ja ka hind on parim. Hooajalised viljad on värskemad ja vähem reisinud.

3. Valmista köögivilja snäkke

Oletame, et sooja toidu valmimiseni kulub veel aega, aga nälg juba näpistab. Viiluta suurema nälja kustutamiseks kurgi-, porgandi-, lillkapsa- ja kaalikaviile ning üllatud, kui isuäratav see värviline taldrikutäis paistab ja laualt kaob. Kui köögivili niisama paljalt alla minna ei taha, sega juurde ka lahja dipikaste.

4. Ütle lapsele, kust teie köögiviljad pärinevad

Oluline on lapsele rääkida, kust puu- ja köögiviljad tulevad ning kuidas kodumaist põllumajandust toetada saab. Eelista alati Eestimaist kurki, tomatit, kartulit, porgandit, õuna, marju ja teisi vilju, mida turul ja poodides müüakse.

Välismaise toodangu puhul näita lapsele maakaardilt, kui kaugelt puu- ja köögiviljad teieni jõuavad.

5. Valmista puu- ja köögiviljasmuutisid või pannkooke

Millisele lapsele ei meeldiks üks mõnus värviline smuuti? Ta ei pea teadma, mida sinna sisse täpselt panid. Ka magusa smuuti sisse võib peita nii spinatit, porgandit kui avokaadot. Lastele meeldib smuutit juua kõrrega, nii et paku talle see võimalus kindlasti juurde. Näiteks bataadist saab valmistada suurepäraseid pannkooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles