Tosin põhjust, miks mustikas on meie kehale hea

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Mustikad.
Mustikad. Foto: Shutterstock

Mustikad on imelised marjad, sest nad on ühtlasi nii maitsvad kui ka väga tervislikud. MSN.com annab sulle selgema ülevaate, miks mustikad meie kehale tegelikult kasulikud on.

Rohkem kui kunagi varem, vajab meie keha praegu suurt hoolitsust. Ja seda nii seest kui väljast. Võiksime rohkem jälgida, mida ja kui palju sööme. Kuigi tervislikult toitumisel ei ole mingeid varjatud miinuseid, võib see enamiku inimeste jaoks osutuda parajaks katsumuseks. Paljud loobuvad kohe pärast alustamist või ei suuda tervislikku toitumist oma menüüsse lisada.

Isegi kui oled proovinud dieeti pidada ning oled selles tuhat korda ebaõnnestunud, ei keela keegi sul uuesti proovida, sest ehk sel korral õnnestub? Alusta tervislikku toitumist esmalt väikeste sammudena. Nii väldid olukordi, mil keerukas dieet su pea segi ajab. Näiteks alusta sellest, et lisad oma päevamenüüsse peotäie mustikaid.

Väike, vähenõudlik ja küllaltki odav - mustikad.

Miks tasub mustikaid süüa?

Palju antioksüdante

Mustikad on küll väikesed marjad, aga nad sisaldavad väga suurel määral antioksüdante. Samuti mustikad sisaldavad hulgaliselt rohkem antioksüdante kui paljud muud dieetides kasutatavad koostisained ning aitavad vähendada vähki haigestumise riski.

Luude tervis

Mustikates sisalduv K-vitamiin hoolitseb koos kaltsiumiga meie luude tervise ja tugevuse eest. Lisaks mängib K-vitamiin rolli ka vereringe töös ja aitab kaasa südame tööle.

Pikendavad eluiga

Mustikate söömine aitab keha vananemisprotsesse edasi lükata ning pikendab inimese eluiga. Uuringud on tõestanud, et mustikad mõjutavad oluliselt vananemisega seotud geene ja panevad uuringutes kasutatavad ümarussid 28% võrra kauem elama. Nende maksimaalne eluiga tõuseb 14% võrra, mis teeb inimese elueale ülekandes koguni 20 aastat! Mustikad on uuringutes tõestanud ka oma adaptogeenseid omadusi, sest nende tarbimise järel täheldati paremat taluvust keskkonnast tingitud stressile ja suuremat vastupanu degeneratiivsetele haigustele.

Vererõhk ja südame tervis

Antioksüdandid aitavad alandada ja stabiliseerida vererõhku, mis muudab südametöö oluliselt kergemaks. Uuringud on näidanud, et mustikas sisalduvad peamised antioksüdandid vähendavad ka südamehaigustesse haigestumise riski lausa 32% võrra.

Kaalu langetamine

Mustikad sisaldavad suures osas kiudaineid ja vett, mis muudab need suurepärasteks kaalu alandavateks koostisosadeks. Üks tass mustikaid sisaldab kõigest 40 kalorit. Uuringud on näidanud, et mustikad vähendavad keha rasvasisaldust ja seda eriti kõhuõõne piirkonnas, kus on kõige suurem risk südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Uurijate sõnul suudab mustikaekstrakt ennetada ka ainevahetushäireid, millega üldiselt kaasneb palju tervisele kahjulikke probleeme, sh ka ülekaalu. Mustikaekstrakt soodustab suhkru liikumist lihasrakkudesse, kus see muudetakse energiaks, mitte ei talletata rasvana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles