Lihtsad nipid, kuidas lapsi herneid sööma meelitada

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Teadagi on herned väga kasulikud lapse tervisele. Kahjuks leidub ka neid lapsi, kes herneid väga süüa ei armasta. La Cucina Italiana annab nõu, kuidas võsukesi kerge vaevaga herneid siiski sööma meelitada.

Herneste kasulikkus

Herned sisaldavad paljusid kehale kasulikke aineid. Kõige paremaks peetakse üldiselt Aasiast ja Vahemere äärest pärit herneid. Kuigi nad sisaldavad küllaltki palju suhkrut, ei peitu neis väga palju kaloreid. Lisaks sisaldavad herned palju C-vitamiini, näiteks magneesiumi, rauda ja kaltsiumi. Samuti on herestes peidus foolhapet, 80% ulatuses vett, suhkruid ning madala kalorsusega rasvu. Ühtlasi peetakse neid küllaltki palju tervislikumaks kui ube.

Herneste roog väiksematele mudilastele

Herneid võib tegelikult anda juba umbes 9-kuusele lapsele. Samas tuleks alustada nende annustamist üsna väikestes kogustes, et laps hiljem kõhugaaside käes ei vaevleks. Nagu kaunviljade tarbimisel kombeks, eemaldatakse enne söömist hernestelt kaunad ning seejärel tarbitakse eelnevalt läbi keedetud ja püreestatud herneid. Et rooga veelgi maitsvamaks muuta, võid herneid püreestada koos teelusikatäie mannajahuga. Paljudele lastele meeldib herneid süüa ka lisatuna koos basiiliku, rohke juustu ja mündilehtedega pastale.

Suurepärane roog veidi suurematele lastele

Paljud lapsed kaotavad suuremaks sirgudes roheliste koostisosade vastu huvi. Kahjuks on nende seas ka herned, kuigi on ka lapsi, kellele nende magus maitse siiski jätkuvalt meelt mööda on. Kõige maitsvam viis herneste toidu sisse peitmiseks on lisada neid lihapallide sisse, lisades neile kõrvale krõbedaid kartuleid, porgandeid ning kroketeid.

Valmista nii: keeda kartulid, herned ja porgandid ühes potis pehmeks. Seejärel püreesta mõnusaks massiks ning lisa segule muna ja riivjuustu. Vormi segust meelepärased pallikesed ja prae pannil või ahjus mõnusalt pehmeks.

Tee toidust kaunis kunstiteos

Nagu paljude teiste koostisosade puhul, paistab herne kaunis värvus välja kõige paremini just valgel taldrikul serveerituna. Muuda söömine oma lapse jaoks veelgi lõbusamaks ning moodusta hernestest taldrikule erinevaid kujutisi. Kui materjalist puudu jääb, võid lisada sellele veel teisi köögi- ja puuvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles