21 viisi, kuidas tsitrusekoori kodumajapidamises kasutada

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Tsitruseliste puhul saab ära kasutada nii viljaliha kui ka koored.
Tsitruseliste puhul saab ära kasutada nii viljaliha kui ka koored. Foto: Shutterstock

Tsitruselised on tervisele mitmel viisil kasulikud, seega tasub neid praegusel perioodil ka süüa. Siiski toob iga maitsev apelsin või hapukas laim endaga kaasa koored. Kui sa neid ära visata ei raatsi, leia siit koortele paarkümmend head kasutusviisi.

1. Prügikasti lõhnastaja

Kui su prügikast kipub kehvasti lõhnama, viska prügikoti põhja mõned tsitrusekoored: need imavad halva lõhna endasse.

2. Tulehakatus

Kuivatatud tsitrusekoori saab efektiivselt kasutada healõhnalise tulehakatusena. Kuivata koori paari päeva jooksul toatemperatuuril ning võta nad välja järgmine kord, kui kaminasse tule teed või lõkkeõhtut pead.

3. Puhastusaine koju

Kui sulle meeldib oma kodu äädikalahusega puhastada, ent leiad selle lõhna eemaletõukava olevat, siis lisa puhastusainele selle meetodiga tsitruseline lõhn. Leota tsitrusekoori äädikas vähemalt paari nädala jooksul, seejärel sega äädikas ning vesi 1:1 spreipudelisse ning sul ongi universaalne puhastusvahend.

4. Sahtlilõhnastaja

Kuivata koored, aseta nad vana soki või ilusa kotikese sisse ning viska see sahtlisse või kapipõhja, et anda oma riietele hea lõhn.

5. Puhasta mikrolaineahju

Kas tahad mikrolaineahjus olevatest toidujääkidest ning rasvast kergemini lahti saada, ilma tugevatoimelisi puhastusaineid kasutamata? Täida mikrolaineahjukindel kauss poolenisti veega ning viska sinna mõned sidrunikoored. Kuumuta segu ahjus kõrgel kuumusel umbes viie minuti jooksul kuni see keeb ning aurab. Eemalda kauss ahjust ning puhasta selle sisemus lapiga.

6. Puhasta kohvikannu

Pane mõned sidrunikoored, kaks teelusikatäit soola ning kaks tassitäit jääkuubikuid jahtunud kohvikannu ning keeruta seal segu ringi, et eemaldada kannus olevad jäägid.

7. Puhasta kohvi- või teetassi

Kui armastad juua kanget teed või kohvi, siis jäävad tassi sisse tihti tumedad randid, mis ei pruugi sealt ka pestes korralikult ära tulla. Pane määrtunud tassi sidrunikoored, lisa sooja vett ning lase sellel paar tundi seista. Vala segu minema ning pese tass — plekid peaksid nüüd kergemini maha tulema ning kaduma.

8. Katlakivieemaldi

Kui äädikat pole käepärast, keeda veekeedukannus tsitrusekoori ning lase peale keema minekut segul tund aega kannus seista.

9. Metallipoleerija

Kroomitud kraanisegistid saab säravaks, kui tühjaks pigistatud sidrunilõiguga need üle hõõruda. Pottide-pannide puhastamiseks puista lõik enne nühkima hakkamist sooda või soolaga üle.

10. Külmkapideodorant

Tühjakspigistatud sidrunilõike saab kasutada ka külmkapist halbade lõhnade eemaldamiseks. Lihtsalt viska need külmkappi ning nad imevad ebameeldivad odöörid endasse.

11. Looduslik pestitsiid

Leota apelsinikoori keevas vees, eemalda koored kurnamise teel, lisa paar tilka nõudepesuvahendit või vedelseepi ning kasuta saadud segu aiataimedel. See peletab eemale teod ning nälkjad, mõjudes halvasti ka sipelgatele.

12. Kassipeleti

Kui sinu enda või naabrite kass kipub su aias valedes kohtades sirtsutamas käima, siis puista tsitrusekoori kohtadesse, kus sa kiisut näha ei soovi. Kassidele nimelt ei meeldi tsitruste lõhn.

13. Kleepuvate jääkide eemaldi

Teibi ja muud kleepuvate asjade eemaldamisest pindadele jäävaid kleepjaid jääke saab hästi eemaldada, kui tsitrusekoorega kohta hõõruda.

14. Pruuni suhkru pehmena hoidja

Pane tükike tsitrusekoort samasse topsi, milles hoiustad pruuni suhkrut, et hoida seda pehmena ning vältida kõvaks minemist.

15. Sääsepeleti

Kui ühtki sääsepeletusvahendit käepärast pole, ent pinisejad siiski tüütavad, hõõru oma nahka tsitruse koore välispidise küljega. Seal olevad õlid peletavad sääsed su nahalt.

16. Tsitruseõli

Tahad oma oliiviõli järgmisele tasemele viia? Riivi tsitrusekoore pealmine värviline osa maha ning lisa seda umbes kolme teelusikajagu tassi õli kohta. Säilita saadud segu paari nädala jooksul, aeg-ajalt raputades. Seejärel kurna kooretükid õlist välja ning kasuta tsitrusemaitselist õli kõigis toitudes, kus tavalist oliiviõli kasutaksid, et lisada neile mõnusat maitset.

17. Aroomiteraapia

Lisa eelnevalt puhtaks pestud tsitrusekoori oma vannivette, et saada koortes sisalduvate eeterlike õlide toimel mõnusa ning tujutõstva aroomiteraapia osaliseks.

18. Teelisand

Sarnaselt vannile võib eelnevalt korralikult pestud tsitrusekoori lisada ka teevette, et anda soojale joogile mõnus aroom ning ka pisut maitset.

19. Kodune kehakoorija

Sidrunikoortes olevad happed aitavad nahka klaarina hoida. Lisa ühe sidruni riivitud koorele pool tassi suhkrut ning lisa segule aeglaselt oliiviõli, kuni see sobiva kontsistentsiga pastaks muutub.

20. Sidrunivõi

Sega kokku eelnevalt pestud ning riivitud sidrunikoor, või ning ürdid, et teha sidrunivõi, mida kasutada näiteks toitude maitsestamisel või ka lihtsalt leivale määrimiseks.

21. Riivitud koore varud

Paljud retseptid vajavad ühe koostisosana umbes teelusikatäit riivitud sidrunikoort ning seda saab kasutada ka paljudele teistele toitudele särtsu lisamiseks. Siiski pole sul vaja iga kord eraldi sidrunit ostma minna, sest kui mingil põhjusel suuremas koguses sidruneid kasutad, siis pese need enne kasutamist ära ning riivi koore värviline osa maha. Seda saab sügavkülmas pea pool aastat värskena hoida näiteks kilekotis või jääkuubikualusel veega külmutatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles